Τετάρτη 15 Μαΐου 2013

ΓΙΑ ΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΗΣ ΝΗΣΟΥ ΚΟΥΚΟΥΜΙΤΣΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΡΑΛΙΑΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΤΗΣ ΝΗΣΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΚΤΙΟΥ – ΒΟΝΙΤΣΑΣ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ
ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ
ΓΙΑ ΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΗΣ ΝΗΣΟΥ ΚΟΥΚΟΥΜΙΤΣΑΣ
ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΡΑΛΙΑΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΤΗΣ ΝΗΣΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟ
ΑΚΤΙΟΥ – ΒΟΝΙΤΣΑΣ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ

Το σχεδιαζόμενο ξεπούλημα της νήσου Κουκουμίτσας και της παραλίας απέναντι της νήσου στο Δήμο Ακτίου- Βόνιτσας Αιτωλοακαρνανίας, βορά και αυτά των επενδυτών στα πλαίσια των αποκρατικοποιήσεων, στηλιτεύει με Ερώτησή του προς τους Υπουργούς Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, Περιβάλλοντος Ευάγγελο Λιβιεράτο και Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ.


Υπενθυμίζει, ταυτόχρονα, ότι με βάση νόμο που ψήφισε πρόσφατα η Βουλή, ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η πώληση κρατικών νησίδων και βραχονησίδων.

Όπως αποκαλύπτει ο Πολιτευτής των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ στην Εκλογική Περιφέρεια Αιτωλοακαρνανίας Παναγιώτης Μιχαλάτος «στην απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων ρητά αναφέρεται ότι τα ακίνητα που μεταβιβάζονται στο ΤΑΙΠΕΔ, μεταξύ άλλων, είναι η νήσος Κουκουμίτσα έκτασης 40.000 τμ και η παραλία απέναντι της νήσου, έκτασης 128.421,72 τμ».

«Η παραχώρηση των ακινήτων στο ΤΑΙΠΕΔ χωρίς κανένα απολύτως αντάλλαγμα προφανώς και αποσκοπεί στη είσπραξη εσόδων, τα οποία θα διατεθούν προς αποπληρωμή των δανείων της χώρας», υπογραμμίζει ο Τέρενς Κουίκ και τονίζει πώς «η τρικομματική μνημονιακή κυβέρνηση, χρησιμοποιεί ως πρόσχημα για την πώληση των 300 ακινήτων σε όλη την Ελλάδα, τις επενδύσεις στον τομέα του τουρισμού και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας».

Αξίζει να επισημανθεί ότι το τόσο το γραφικό νησάκι της Κουκουμίτσας με το εκκλησάκι του Αγίου Νεκταρίου, όσο και η παραλία με το άλσος της Σάλτινης αποτελούν δύο εξαιρετικού κάλλους φυσικές περιοχές και δεδομένης της θέσης τους, αποτελούν σήμα κατατεθέν της Βόνιτσας, ανάλογης σημασίας, που έχει ο Λυκαβηττός για την πόλη των Αθηνών.

Επιπλέον πρέπει να σημειωθεί ότι οι εν λόγω περιοχές είναι ενταγμένες στην ζώνη περιβαλλοντολογικού ελέγχου του Αμβρακικού κόλπου και ως τέτοιες εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Αμβρακικού.

«Πώς θα προχωρήσετε στην παραχώρηση για εκμετάλλευση των προαναφερομένων ακινήτων στο ΤΑΙΠΕΔ, από τη στιγμή που δεν υπάρχει ομόφωνη απόφαση των τεσσάρων αρχηγών των Ενόπλων Δυνάμεων;» ερωτά τους αρμόδιους Υπουργούς ο Τέρενς Κουίκ και ζητά να ενημερωθεί για τα οικονομοτεχνικά κριτήρια βάσει των οποίων επιλέχθηκαν οι εν λόγω περιοχές από τη στιγμή που βρίσκονται στην ευαίσθητη από περιβαλλοντολογικής άποψης περιοχή του Αμβρακικού κόλπου.

Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης.


ΤΕΡΕΝΣ - ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΥΙΚ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΙΩΑΝΝΗ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ

ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ, ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΟ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ KAI ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΛΙΒΙΕΡΑΤΟ

ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΟΛΓΑ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ

ΘΕΜΑ: «ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΗΣ ΝΗΣΟΥ ΚΟΥΚΟΥΜΙΤΣΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΡΑΛΙΑΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΤΗΣ ΝΗΣΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΚΤΙΟΥ – ΒΟΝΙΤΣΑΣ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ»

κ.κ. Υπουργοί,

Όπως με ενημερώνει ο Πολιτευτής των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ στην Εκλογική Περιφέρεια Αιτωλοακαρνανίας Παναγιώτης Μιχαλάτος, το νησάκι της Κουκουμίτσας στον όρμο της Βόνιτσας που συνδέεται με πέτρινη πεζογέφυρα  με την παραλία, σε μικρή απόσταση από τις ακτές, μαζί με το άλσος στη Σάλτινη περιοχή εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς, περνούν στην ιδιοκτησία του ΤΑΙΠΕΔ και θα πουληθούν σε ιδιώτες.

Πιο συγκεκριμένα, στην απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων ρητά αναφέρεται ότι τα ακίνητα που μεταβιβάζονται στο ΤΑΙΠΕΔ, μεταξύ άλλων, είναι η ΝΗΣΟΣ Κουκουμίτσα έκτασης 40.000 τμ και η παραλία απέναντι της νήσου, έκτασης 128.421,72 τμ.

Η παραχώρηση των ακινήτων στο ΤΑΙΠΕΔ χωρίς κανένα απολύτως αντάλλαγμα προφανώς και αποσκοπεί στη είσπραξη εσόδων, τα οποία θα διατεθούν προς αποπληρωμή των δανείων της χώρας, σύμφωνα με το άρθρο 1 παράγραφος 2 του νόμου 3986/2011, σχετικά με την ίδρυση του Ταμείου.
Η τρικομματική σας κυβέρνηση, βέβαια υποστηρίζει πως με την πώληση των 300 ακινήτων σε όλη την Ελλάδα, θα πραγματοποιηθούν νέες επενδύσεις και στον τομέα του τουρισμού και αυτές με τη σειρά τους θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας.

Εδώ όμως αξίζει να επισημανθεί ότι το τόσο το γραφικό νησάκι της Κουκουμίτσας με το εκκλησάκι του Αγίου Νεκταρίου, όσο και η παραλία με το άλσος της Σάλτινης αποτελούν δύο εξαιρετικού κάλλους φυσικές περιοχές και δεδομένης της θέσης τους, αποτελούν σήμα κατατεθέν της Βόνιτσας, ανάλογης σημασίας, που έχει ο Λυκαβηττός για την πόλη των Αθηνών.

Επιπλέον πρέπει να σημειωθεί ότι οι εν λόγω περιοχές είναι ενταγμένες στην ζώνη περιβαλλοντολογικού ελέγχου του Αμβρακικού κόλπου και ως τέτοιες εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Αμβρακικού σύμφωνα με την KYA 11989/2008.
.
Κατόπιν τούτων ερωτάσθε κ.κ. Υπουργοί:

1.Γνωρίζετε ότι στη Βουλή ψηφίστηκε νόμος με τον οποίο ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΡΗΤΩΣ η πώληση κρατικών νήσων και βραχονησίδων;

2.Γνωρίζετε ότι και η παραχώρηση/μίσθωση για εκμετάλλευση, ακόμα και ιδιωτικών νησίδων, πόσο μάλλον κρατικών, προϋποθέτει την ομόφωνη απόφαση των τεσσάρων Αρχηγών των Ενόπλων Δυνάμεων;

3.Γνωρίζετε ότι στην εκμετάλλευση κρατικών ή ιδιωτικών νησίδων, πρέπει να τηρούνται όλοι οι νόμοι και διατάξεις που έχουν να κάνουν με το περιβάλλον κλπ;

4.Με ποιο τρόπο σκοπεύετε να «αξιοποιήσετε» τόσο το νησάκι της Κουκουμίτσας, όσο και την παραλία όταν αυτές αποτελούν ήδη σήμα κατατεθέν της πόλης;

5.Μπορείτε να μας εξηγήσετε με οικονομοτεχνικά κριτήρια πως επιλέχθηκαν οι εν λόγω περιοχές ειδικότερα από τη στιγμή που βρίσκονται στην ευαίσθητη από περιβαλλοντολογικής άποψης περιοχή του Αμβρακικού κόλπου;

6.Μπορείτε να μας αναλύσετε την επιδιωκόμενη αξιοποίηση της νήσου και της παραλίας και το προσδοκώμενο όφελος για τους πολίτες του Δήμου Ακτίου – Βόνιτσας; Ζητώ περιγραφή και ανάλυση, οικονομική, τεχνική, τουριστική, απασχόλησης κλπ.Ο Ερωτών ΒουλευτήςΤέρενς-Νικόλαος Κουίκ