Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013

ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΙΩΝ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΕΝΟΤΗΤΩΝ 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ
ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΙΩΝ
ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΕΝΟΤΗΤΩΝ


Τους λόγους για τους οποίους η μνημονιακή τρικομματική συγκυβέρνηση των Σαμαρά, Βενιζέλου, Κουβέλη προωθεί την κατάργηση όλων των Τεχνικών Συμβουλίων των Περιφερειακών Ενοτήτων και την αντικατάστασή τους από ένα και μόνον Τεχνικό Συμβούλιο, αυτό που θα δραστηριοποιείται στην έδρα της, διερευνά με Ερώτησή του προς τους Υπουργούς Εσωτερικών Ευρυπίδη Στυλιανίδη και Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ.Όπως επισημαίνει η Συντονιστική Επιτροπή των Ανεξάρτητων Ελλήνων του Νομού Φθιώτιδας, δια του Εκπροσώπου της Νικολάου Καλτσά, «με την κατάργηση ουσιαστικά των Τεχνικών Συμβουλίων ανά Περιφερειακή Ενότητα δίνεται η χαριστική βολή στην πολιτική αποκέντρωσης που επέφερε αποσυμφόρηση και ευελιξία στο πολυδαίδαλο γραφειοκρατικό σύστημα»,  ενώ «θα υπάρξουν καθυστερήσεις στη λήψη των αποφάσεων αλλά και οικονομική επιβάρυνση των αναδόχων και των ενδιαφερομένων, αφού θα υποχρεωθούν να μεταβαίνουν κάθε φορά στην έδρα της Περιφέρειας για τη στήριξη των υποθέσεών τους».

«Σε τι εξυπηρετεί η κατάργηση των Τεχνικών Συμβουλίων των Περιφερειακών Ενοτήτων, δεδομένου του μηδενικού κόστους λειτουργίας τους;» ερωτά τους αρμόδιους Υπουργούς ο Τέρενς Κουίκ και τονίζει ότι «πράξεις ή παραλείψεις τους, δίνουν επί της ουσίας τη χαριστική βολή στην πολιτική αποκέντρωσης που επέφερε αποσυμφόρηση και ευελιξία στο πολυδαίδαλο γραφειοκρατικό σύστημα».

Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης.

ΤΕΡΕΝΣ - ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΥΙΚ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΕΥΡΥΠΙΔΗ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ, ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ

ΘΕΜΑ: ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΙΩΝ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΕΝΟΤΗΤΩΝ

Κύριοι Υπουργοί,

Σύμφωνα με τα άρθρα 3 και 4 της από 31-1-2013 δημοσίευσης (ΦΕΚ 26 – Τεύχος Α΄) του Προεδρικού Διατάγματος 7/18-1-13 το οποίο εισηγούνται και συνυπογράφουν οι Υπουργός Εσωτερικών κος Ε. Στυλιανίδης και Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης – Υποδομών κος Στ. Καλογιάννης, «μετά την κατάργηση όλων των Τεχνικών Συμβουλίων των Περιφερειακών Ενοτήτων, αποκλειστικά αρμόδιο για όλα τα θέματα της κάθε Περιφέρειας θα είναι ένα και μόνον Τεχνικό Συμβούλιο, αυτό που θα δραστηριοποιείται στην έδρα της».

Όπως επισημαίνει η Συντονιστική Επιτροπή των Ανεξάρτητων Ελλήνων του Νομού Φθιώτιδας, δια του Εκπροσώπου της Νικολάου Καλτσά, «με την κατάργηση ουσιαστικά των Τεχνικών Συμβουλίων ανά Περιφερειακή Ενότητα δίνεται η χαριστική βολή στην πολιτική αποκέντρωσης που επέφερε αποσυμφόρηση και ευελιξία στο πολυδαίδαλο γραφειοκρατικό σύστημα»,  ενώ «θα υπάρξουν καθυστερήσεις στη λήψη των αποφάσεων αλλά και οικονομική επιβάρυνση των αναδόχων και των ενδιαφερομένων, αφού θα υποχρεωθούν να μεταβαίνουν κάθε φορά στην έδρα της Περιφέρειας για τη στήριξη των υποθέσεών τους».

Σε ό, τι αφορά στη συγκρότηση των Τεχνικών Συμβουλίων, το προαναφερόμενο Π.Δ. προβλέπει τη συμμετοχή εκ μέρους των Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας και των Δήμων τεχνικών υπαλλήλων ΠΕ ή ΤΕ με Α΄ βαθμό, χωρίς να συνυπολογίζει ότι όλοι οι τεχνικοί υπάλληλοι έχουν το πολύ Β’ Βαθμό!

Ο νομοθέτης εν ολίγοις, είτε από άγνοια επί των θεμάτων που άπτονται της Δημόσιας Διοίκησης  είτε –ακόμα χειρότερα- από κωλυσιεργία, δεν προέβλεψε την αδυναμία συγκρότησης σε σώμα των νέων Τεχνικών Συμβουλίων γεγονός που θα έχει ως άμεση συνέπεια τη συσσώρευση των θεμάτων και την καθυστέρηση στην λήψη αποφάσεων.

Αποδεικνύεται για ακόμα μια φορά ότι ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ όπως σχεδιάστηκε και κυρίως όπως εφαρμόζεται (με έκδοση Προεδρικών Διαταγμάτων δύο και πλέον χρόνια μετά την ψήφισή του) επέβαλε πλέον την τοπική ΔΙΟΙΚΗΣΗ καταργώντας την ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ.

Κατόπιν τούτων, ερωτάσθε κ.κ. Υπουργοί:

1.Σε τι εξυπηρετεί η κατάργηση των Τεχνικών Συμβουλίων των Περιφερειακών Ενοτήτων, δεδομένου του μηδενικού κόστους λειτουργίας τους; Σας υπενθυμίζω ότι όλα τα μέλη τους ήταν μη αμοιβόμενα.

2.Συνειδητοποιείτε ότι δίνετε τη χαριστική βολή στην πολιτική αποκέντρωσης που επέφερε αποσυμφόρηση και ευελιξία στο πολυδαίδαλο γραφειοκρατικό σύστημα;

3.Γιατί ο νομοθέτης δεν προέβλεψε την αδυναμία συγκρότησης σε σώμα των νέων Τεχνικών Συμβουλίων;Ο Ερωτών ΒουλευτήςΤέρενς-Νικόλαος Κουίκ