Παρασκευή 16 Μαρτίου 2012

Σημεία αιχμής της παρέμβασης Καρανίκα στην Επιτροπή Περιφερειών»

                                                         Αθήνα, 16 Μαρτίου 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
«Η Λίμνη Κρεμαστών, η ένταξη της Ανατολικής πρόσβασης στο Ε.Σ.Π.Α. και οι αιματολογικές εξετάσεις σημεία αιχμής της παρέμβασης Καρανίκα στην Επιτροπή Περιφερειών»

Με επίκεντρο την Περιφερειακή Ανάπτυξη της Στερεάς Ελλάδας συνεδρίασε χθες, 14 Μαρτίου, η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Περιφερειών της Βουλής.

Παρόντες στη συνεδρίαση ήταν ο Βουλευτής Ευρυτανίας Ηλίας Καρανίκας, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, ο κ. Κλέαρχος Περγαντάς, οι Θεματικοί Αντιπεριφερειάρχες Στερεάς Ελλάδας, Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, κ. Σταμάτιος Καπελέρης, Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας, κ. Κωνσταντίνος Μπακομήτρος και Περιβάλλοντος, Δια Βίου Μάθησης και Τουρισμού, κ. Νικόλαος Μπέτσιος, οι Δήμαρχοι, Λαμιέων, κ. Γεώργιος Κοτρωνιάς, Καρπενησίου, κ. Κωνσταντίνος Μπακογιάννης, Λεβαδέων, κ. Νικόλαος Παπαγγελής, Δελφών, κ. Νικόλαος Φουσέκης και ο Αντιδήμαρχος Χαλκιδέων, κ. Κωνσταντίνος Ρουσσόπουλος, καθώς και ο Πρόεδρος Επιμελητηρίου Βοιωτίας και Γενικός Γραμματέας Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας, κ. Παναγιώτης Αγνιάδης.
Μετά την τοποθέτηση όλων των φορέων, ο Βουλευτής Ευρυτανίας στάθηκε με αυξημένο ενωτικό πνεύμα και υπογράμμισε τη σημασία της ενότητας προσώπων και φορέων της περιοχής και της τοπικής αυτοδιοίκησης για το καλό του τόπου.
Για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση στην περιοχή επισήμανε τη σημασία του μέτρου στον περιορισμό της σπατάλης λέγοντας χαρακτηριστικά: «Υπάρχουν αγροτικά ιατρεία, τα οποία δεν έχουν διαδίκτυο. Άρα, εκεί θα επιμείνουμε, έστω με διαδίκτυο δορυφορικό, αλλά η ηλεκτρονική συνταγογράφηση πρέπει να αναπτυχθεί 100% σε όλη την Ελλάδα.».
Σχετικά με το δρόμο Λαμία-Καρπενήσι επισήμανε ότι το έργο αποτελεί έργο πνοής για την Ευρυτανία και επιτέλους δρομολογήθηκε ενώ εκκρεμούσε επί δεκαετίες. «Ήδη αναδείχθηκε ανάδοχος για την Παράκαμψη Μάκρης-Μακρακώμης, δημοπρατείται και η ολοκλήρωση των μελετών μέσω Ε.Σ.Π.Α., και όλοι γνωρίζουμε ότι τα ευρωπαϊκά κονδύλια όταν χρηματοδοτούν μελέτη, χρηματοδοτούν και την κατασκευή του έργου. Μένει πια, η ευθύνη των εποπτικών οργάνων που έχει η Περιφέρεια, η Αντιπεριφέρεια ή οι Δήμαρχοι, για την ολοκλήρωση και την ταχεία εξέλιξη του έργου. Δεν μπορεί να χωλαίνουν και να καθυστερούν».
Εξηγώντας τα επιμέρους έργα και τη χρηματοδότησή τους επισήμανε τη σημασία των σαράντα πέντε (45) εκατ. Ευρώ για το κομμάτι Καρπενήσι-Αγρίνιο που ενέκρινε ο κ. Μωραίτης αλλά και τα τέσσερα εσωτερικά έργα οδοποιίας που χρηματοδοτήθηκαν το 2011 με την ίδια πρόβλεψη και για το 2012. Υπενθύμισε τη δέσμευση του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας για τον Παραμεγδόβιο και την ασφαλτόστρωση από τα μικρά Βραγκιανά προς τα Κέδρα, την ανάγκη να γίνει ο δρόμος Νέο Αργύρι-Ραπτόπουλο, την εξέλιξη των έργων που ήδη έχουν ενταχθεί στο «Πίνδος» ενώ πρότεινε στον κ. Περγαντά την κατασκευή του παρακαμπτήριου από Τυμφρηστό έως Ανατολική σήραγγα έως ότου ολοκληρωθεί το οδικό δίκτυο.
Υγεία
Αναφερόμενος στα όσο επετεύχθησαν στην Ευρυτανία στον τομέα της Υγείας ο Βουλευτής τόνισε ιδιαίτερα το γεγονός ότι στην περίπτωση που το «Πρόγραμμα Αιμοληψιών» πετύχει στην περιοχή τότε θα εφαρμοστεί και σε ολόκληρη την Ελλάδα, ως στοίχημα γενικότερο και πολύ σημαντικό.
Στάθηκε στην επιτυχία της διατήρησης του αυτοδιοίκητου του Γενικού Νοσοκομείου Καρπενησίου αλλά και την προσπάθεια που απαιτήθηκε ώστε να γίνει αυτό δεκτό από το Υπουργείο στην σημερινή συγκυρία για όλη τη χώρα. Δήλωσε ότι στηρίζει την ίδρυση ενός νέου παραρτήματος του Ιδρύματος Κοινωνικής Πρόνοιας Ευρυτανίας σε συνεργασία με το Δήμο Αγράφων. Υπογράμμισε τη σημασία των δύο ασθενοφόρων που παραχωρήθηκαν στην περιοχή (Άγραφα και Γρανίτσα) για την ταχύτητα της διακομιδής ασθενών σε απομακρυσμένες περιοχές, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν μπορεί να υπάρχουν παιδιά και απόπαιδα σε αυτό τον τόπο»!!! Τέλος, υπενθύμισε ότι μετά από αντίστοιχη Επίκαιρη Ερώτησή του στη Βουλή, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας ετοιμάζει Προεδρικό Διάταγμα για τη στελέχωση των άγονων ιατρείων από στρατεύσιμους γιατρούς, κάνοντας ιδιαίτερο λόγο στον περιορισμό των κινήτρων που μέχρι τώρα στήριζαν την βαθμίδα αυτή Υγείας γιατροί του Ε.Σ.Υ.
Περιβάλλον
Για τη μεγάλη προσπάθεια αξιοποίησης της Λίμνης Κρεμαστών και της παραλίμνιας περιοχής ξεκαθάρισε ότι μετά από εξήντα χρόνια πλήρους απραξίας απελευθερώθηκε το καθεστώς χρήσης επιφάνειας της Λίμνης και έχει ανατεθεί και βρίσκεται σε εξέλιξη «Διαγνωστική μελέτη ανάδειξης της Λίμνης και της γύρω περιοχής». Στο σημείο αυτό τόνισε ότι η προώθηση και η αποτελεσματικότητα του έργου θα εξαρτηθεί από το επίπεδο συνεργασίας των Δημάρχων Ευρυτανίας και Αιτωλοακαρνανίας, των Αντιπεριφερειαρχών και κατ' επέκταση των δύο Περιφερειαρχών.
Για τη διαχείριση νερών, λυμάτων και απορριμάτων ζήτησε να δοθεί χρηματική ενίσχυση στην Περιφέρεια, στους Αντιπεριφερειάρχες και στους Δημάρχους για να μπορούν να κάνουν την αποκομιδή των σκουπιδιών. «Οι τοπικοί άρχοντες θα αποφασίσουν τι θέλουν, ΧΥΤΑ στην Ευρυτανία ή διακομιδή. Θα στηρίξω κάθε προσπάθεια και επιμένω ότι πρέπει να υπάρχει χρηματοδότηση»

Τουριστική Ανάπτυξη
Ο Βουλευτής στάθηκε στην ανάγκη διαφοροποίησης της φορολόγησης της τουριστικής ανάπτυξης στην Ευρυτανία από αυτήν του Κολωνακίου και της Μυκόνου (όπως έγινε στα Δωδεκάνησα) και στην ανάγκη στήριξης και από την Πολιτεία του Προπονητικού Κέντρου που παραχωρήθηκε στο Δήμο. Απάντησε θετικά στην ερώτηση για τη σύνδεση του Τουρισμού με τον Πρωτογενή τομέα λέγοντας χαρακτηριστικά: «Εάν δεν έχουν ορειβατικά μονοπάτια η περιοχή της Φθιώτιδας και η περιοχή της Ευρυτανίας, τότε ποιος θα έχει»; Τόνισε επίσης ότι στηρίζει την αναβάθμιση του Τ.Ε.Ι. και απάντησε «ναι» στο Πανεπιστήμιο Στερεάς.
Τέλος έκλεισε με πρόταγμα την ανάγκη για συνέχιση της καλής συνεργασίας με όλους τους τοπικούς, αυτοδιοικητικούς και περιφερειακούς φορείς λέγοντας: «Τα προβλήματα δεν λύθηκαν, δεν είναι μόνο αυτά, αυτά είναι η αρχή, αυτά είναι το ξεκίνημα για την Ευρυτανία