Κυριακή 11 Μαρτίου 2012

Νηστίσιμα φαγητά για τις περιόδους της νηστείας:



ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ 

Η κουζίνα, τα φαγητά και τα γλυκά στο Κεράσοβο ζυμώθηκαν και διαμορφώθηκαν ανάλογα με τα ήθη και τα έθιμα της περιοχής και τις παραδόσεις του τόπου. Ο Κερασοβίτης διασκεδάζει τις χαρές, γλυκαίνει τις λύπες και ξαλαφρώνει από τα βάσανα και τις δυσκολίες της ζωής τρώγοντας και πίνοντας παρέα με συγγενείς και φίλους. Κάθε εκδήλωση της ζωής του είναι αδιάσπαστα δεμένη με το ελληνικό τραπέζι. Κάθε γιορτή και χαρά έχει τα δικά της εδέσματα. 


Νηστίσιμα φαγητά για τις περιόδους της νηστείας: Σαρανταήμερο προ των Χριστουγέννων, Μεγάλη Σαρακοστή προ του Πάσχα, το δεκαπανθήμερο της Παναγίας κλπ. Το είδος του φαγητού και τα υλικά είναι ανάλογα με τα αγαθά που παρέχει η γη.
Άφθονα κρέατα και τυριά για τις γιορτινές μέρες που προέρχονται από την κτηνοτροφία που αναπτύσσεται στην περιοχή.

Τα παραδοσιακά φαγητά και γλυκά των ημερών των Χριστουγέννων είναι: χοιρινός σουφλιμάς, χωριάτικα χειροποίητα λουκάνικα, μπουμπάρια, πηχτή, τηγανιά χοιρινή, τραχανόπιττα, κόττα βραστή, κουραμπιέδες, μελομακάρονα κλπ.

Τα εδέσματα του Πάσχα είναι : κόκκινα αυγά, αρνί ή κατσίκι στη σούβλα, κοκορέτσι, σπληνάντερο, γιαούρτι σπιτικό, τυρόπιττα, χορτόπιττα κουλούρια, τσουρέκια, παντεσπάνι, καρυδόπιττα.


Στις ονομαστικές γιορτές προσφέρουν σοκολατάκια, λικέρ βύσσινο ή καρύδι που το φτιάχνουν μόνες τους οι νοικοκυρές, και γλυκά όπως μπακλαβά, καρυδόπιττα, κουραμπιέ, παντεσπάνι. Στους άντρες προσφέρουν μεζεδάκι με τσίπουρο που παράγεται με τον παραδοσιακό τρόπο και σερβίρεται όλο το χρόνο σε σπίτια και καφενεία. Το τραπέζι της γιορτής θα έχει κατσίκι ή αρνί στη σούβλα ή στο φούρνο με πατάτες, πίττα, τυριά, και γιαούρτι. Και οπωσδήποτε κρασί.

Παρακάτω παραθέτω ένα μικρό δείγμα από τις γιορτινές συνταγές των Χριστουγέννων: 

ΚΟΥΡΑΜΠΙΕΔΕΣ 

Υλικά:
- 1300 γραμμάρια βούτυρο
- 5 κουταλάκια γλ. ούζο
- 1 ποτήρι ζάχαρη άχνη
- 1 κουταλάκι γλ. Σόδα
- 650 γραμμάρια αμύγδαλα καβουρδισμένα και χοντροτριμμένα
- Άχνη για πασπάλισμα
- Λίγο ανθόνερο
- Αλεύρι να γίνει η ζύμη μαλακή (περίπου 1 ½ κιλό).

Τρόπος παρασκευής:
Λιώνουμε το βούτυρο, προσθέτουμε το ένα ποτήρι άχνη και το χτυπάμε στο χέρι ή στο μίξερ μέχρι να ασπρίσει. Μετά προσθέτουμε τη σόδα διαλυμένη στο ούζο, τα αμύγδαλα και τέλος το αλεύρι. Ζυμώνουμε μέχρι να πετύχουμε μια ζύμη μαλακή. Πλάθουμε τους κουραμπιέδες σε διάφορα σχέδια και ψήνουμε στους 180 βαθμούς (περίπου 30 λεπτά). Όταν ψηθούν τους καταβρέχουμε με ανθόνερο και τους τυλίγουμε στην άχνη.

ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ 

Υλικά:
(Για 50 κομμάτια περίπου)
- 2 φλ. τσαγιού λάδι.
- 1 ΄΄ ΄΄ ζάχαρη
- ½ ΄΄ ΄΄ κονιάκ
- Ξύσμα δύο πορτοκαλιών
- 1 κουταλάκι κανέλα
- ½ κουταλάκι γαρύφαλλο
- 2 κουταλάκια baking (όχι κοφτά)
- 1 κουταλάκι σόδα (κοφτό)
- 1 κιλό αλεύρι ( όχι περισσότερο)

Σιρόπι: 
2 φλ. τσαγιού μέλι (1/2 κιλό) - 4 φλ τσαγιού ζάχαρη - 2 ½ φλ τσαγιού νερό. Όλα τα υλικά τοποθετούνται μαζί και τα αφήνουμε να βράσουν για 5 λεπτά καθαρίζοντας το σιρόπι από τους αφρούς.

Τρόπος παρασκευής:
Ετοιμάζουμε πρώτα το σιρόπι.
Σε μεγάλο μπωλ χτυπάμε με σύρμα ή με το χέρι το λάδι με τη ζάχαρη. Ρίχνουμε το κονιάκ, την κανέλλα, το γαρύφαλλο, το ξύσμα πορτοκαλιού, το baking (ανακατεμένο με λίγο αλεύρι) και το χυμό πορτοκαλιού ανακατεμένο με τη σόδα. Στο τέλος προσθέτουμε το αλεύρι (μόνο ένα κιλό).
Πλάθουμε τη ζύμη σε σχήματα (όχι πολύ πατημένα) και τα ψήνουμε σε μέτριο φούρνο ώσπου να ροδίσουν. Μόλις τα βγάλουμε τους ρίχνουμε από πάνω το καυτό σιρόπι. Αν δεν ψηθούν όλα στο ίδιο ταψί χωρίζουμε το σιρόπι ανάλογα. Μετά από 3-4 ώρες είναι έτοιμα. Ρίχνουμε από πάνω τριμμένο καρύδι.

ΡΑΒΑΝΙ 

Υλικά :
- 1 βιτάμ
- 1 φλ ζάχαρη
- 3 αυγά
- Ξύσμα από 1 λεμόνι
- 1 φλ σιμιγδάλι ψιλό
- 1 ½ φλ αλεύρι
- 2 κουταλάκια baking

Σιρόπι:
2 φλ ζάχαρη - 3 φλ νερό - 2 φέτες λεμόνι 2 βανίλιες άρωμα.

Τρόπος παρασκευής:
Χτυπάμε το βιτάμ με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσει. Προσθέτουμε τους κρόκους, το ξύσμα λεμονιού και το σιμιγδάλι. Χτυπάμε τα ασπράδια μαρέγκα και τα ρίχνουμε στο μίγμα εναλλάξ με το αλεύρι (στο οποίο έχουμε ανακατέψει το baking).
Αδειάζουμε σε βουτυρομένο και αλευρωμένο ταψί και ψήνουμε για 45 λεπτά στους 180 βαθμούς.

ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΤΑ

Υλικά:
- 18 γρ μαγιά μπύρας
- 2 ποτήρια γάλα
- 2 ποτήρια ζάχαρη
- 4 αυγά
- 9 ποτήρια αλεύρι
- 1 ποτήρι πορτοκάλι ξυσμένο
- 1 ποτήρι βούτυρο
- 1 κουταλάκι αλάτι

Τρόπος παρασκευής:
Λιώνουμε τη μαγιά μπύρας σε ένα ποτήρι νερό, μαζί με ένα κουταλάκι ζάχαρη. Ανακατεύουμε σε λεκάνη το μίγμα της μαγιάς, τα αυγά χτυπημένα, το γάλα, το πορτοκάλι, τη ζάχαρη και το βούτυρο. Τα δουλεύουμε όλα μαζί, προσθέτουμε και το αλεύρι και ζυμώνουμε καλά.
Απλώνουμε τη ζύμη σε βουτυρωμένο ταψί και αφήνουμε να φουσκώσει. Όταν φουσκώσει ξαναζυμώνουμε και αφήνουμε να φουσκώσει. Ξαναζυμώνουμε για τρίτη φορά , τοποθετούμε σε βουτυρωμένο ταψί αλείφουμε με αυγό και ψήνουμε για 45΄ στους 180 βαθμούς.

ΡΑΒΑΝΙ ΝΗΣΤΗΣΙΜΟ 

Υλικά:
- 650 γρ λάδι
- 1950 γρ νερό
- 1 κιλό σιμιγδάλι χοντρό
- 1κιλό και 1 ποτήρι σιμιγδάλι ψιλό
- 2 κουταλιές σούπας αλεύρι
- Ξύσμα και χυμό ενός λεμονιού
- 3 βανίλιες
- 1600 γρ ζάχαρη

Τρόπος παρασκευής:
Βάζουμε σε κατσαρόλα το νερό, το λάδι και τη ζάχαρη και ρα βράζουμε λίγο. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και ανακατεύουμε το σιμιγδάλι, το αλεύρι ,τις βανίλιες και το ξύσμα λεμονιού και χυμό λεμονιού. Ανακατεύουμε καλά και το απλώνουμε στο ταψί. Κόβουμε σε κομμάτια και σε κάθε κομμάτι βάζουμε ένα αμύγδαλο. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για μία ώρα και 15 λεπτά. Όταν κρυώσει πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και βγάζουμε από το ταψί όταν είναι κρύο.


Θεοδοσία Φίλιππα http://www.kerasovites.com