Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011

Οικονομική ενίσχυση Πολιτιστικών-Αθλητικών συλλόγων Αγράφων.΄Ποιοί σύλλογοι και με ποιά ποσά ενισχύονται

Στα 140.000 ευρώ η ενίσχυση του δήμου Αγράφων στους Συλλόγους την ώρα που το Υπ.Πολιτισμού σφυράει αδιάφορα
 Οι πολιτιστικοί σύλλογοι και τα αθλητικά σωματεία των Αγράφων επιτέλλουν ένα σοβαρότατο έργο αφού διατηρούν ζωντανή την πολιτιστική μας παράδοση ,την εθνική μας κληρονομιά, ενώ αποτελούν κυψέλες πολιτιστικής και αθλητικής δημιουργίας.
 Την έμπρακτη οικονομική στήριξη προς τα σωματεία και του συλλόγους ήρθε η τελευταία απόφαση του ΔΣ του δήμου Αγράφων για ενίσχυσή τους.
Εισηγητής του θέματος ήταν ο Δημοτικός Σύμβουλος και Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Βελαέτης Δημήτριος όπου τόνισε την αναγκαιότητα της οικονομικής ενίσχυσης προς τους συλλόγους αυτούς την ώρα που βρίσκονται σε απόγνωση και οικονομική κατάρευση ώστε να διατηρηθούν οι πολιτιστικές εκδηλώσεις.
Μεταξύ άλλων ο Αντιδήμαρχος τόνισε στην εισήγησή του στο ΔΣ:
"Ο Δήμος μας πρέπει να καθιερώσει και να πραγματοποιεί κάθε χρόνο πολιτιστικές, ψυχαγωγικές και αθλητικές εκδηλώσεις.Σύμφωνα με το άρθρο 158 παρ. 3 του Ν. 3463/2006 (Κ.Δ.Κ.) πιστώσεις που είναι γραμμένες στον προϋπολογισμό και αφορούν την πληρωμή δαπανών για πολιτιστικές,μορφωτικές, ψυχαγωγικές, αθλητικές εκδηλώσεις κλπ μπορείνα διατεθούν με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.Προτείνω από την προαναφερθείς πίστωση να διαθέσουμε ποσό για την πραγματοποίηση των πολιτιστικών εκδηλώσεων, σε συνδιοργάνωση με τους Πολιτιστικούς Συλλόγους του Δήμου μας". 
Το ΔΣ κατανέμει τις πιστώσεις για την συνδιοργάνωση των πολιτιστικών εκδηλώσεων ως εξής:

1. Αθλητικός Όμιλος Αγράφων Ο Κατσαντώνης ποσό 11.000,00 €.
2. Πολιτιστικός Σύλλογος Γρανίτσας Ευρυτανίας ποσό 16.000,00 €.
3. Αθλητικός Όμιλος Δόξα Ραπτοπούλου Ασπροποτάμου ποσό 12.000,00 €.
4. Πολιτιστικός Σύλλογος Απανταχού Κερασοβιτών Το Καραούλι ποσό 10.000,00 €.
5. Σύνδεσμος Γυναικών Δήμου Φραγκίστας ποσό 11.000,00 €
6. Πολιτιστικός & Εξωραϊστικός Σύλλογος Τροβάτου ποσό 10.650,00 €.
7. Πολιτιστικός Σύλλογος Απανταχού Λογγιτσιωτών «Η Παλιοκαρυά» ποσό 9.900,00 €.
8. Πολιτιστικός Σύλλογος Νέων Ραπτοπούλου ποσό 6.500,00 €.
9. Πολιτιστικός Σύλλογος Απανταχού Κερασοβιτών Το Καραούλι ποσό 3.800,00 €.
10. Σύλλογος Νέων Ανατολικής Φραγκίστας ποσό 9.150,00 €.
11. Αθλητικός Όμιλος Απεραντιακός ΒΑΛΑΩΡΑ ποσό 14.500,00 €.
12. Αθλητικός Όμιλος Αγράφων Ο Κατσαντώνης ποσό 6.000,00 €.
13. Αθλητικός Όμιλος Δόξα Ραπτοπούλου Ασπροποτάμου ποσό 4.000,00 €.
14. Αθλητικός Σύλλογος Αστέρας Αγίου Προκοπίου ποσό 4.000,00 €.
15. Αθλητικός Όμιλος Κρέντης ποσό 4.000,00 €
16. Αθλητικός Ποδοσφαιρικός Όμιλος Κερασοχωρίου ποσό 4.000,00 €.
17. Αθλητικός Όμιλος Δυτικής Φραγκίστας ποσό 2.000,00 €.
18. Αθλητική Ένωση Αναγέννηση Παλαιοκατούνας 2010 ποσό 1.500,00 €.

  Σε απόγνωση οι Σύλλογοι της Ευρυτανίας
Σε απόγνωση βρίσκονται πολλά πολιτιστικά και αθλητικά σωματεία του δήμου Αγράφων αλλά και του νομού Ευρυτανίας από την έλλειψη φροντίδας και οικονομικής ενίσχυσης από την κυβέρνηση για την κάλυψη οξύτατων λειτουργικών αναγκών τους.

Δεκάδες πολιτιστικοί σύλλογοι και αθλητικά σωματεία του νομού μας αντιμετωπίζουν το φάσμα της οικονομικής κατάρρευσης γιατί η πολιτεία τον τελευταίο 1,5 χρόνο σταμάτησε τις οικονομικές ενισχύσεις προς αυτά ενώ την ίδια στιγμή επιχορηγεί επιλεκτικά πολιτιστικές και αθλητικές δράσεις   ιδρυμάτων που έχουν έδρα την Αθήνα και  αγνοεί επιδεικτικά το παραγόμενο πολιτιστικό και αθλητικό προϊόν της άγονης  περιοχής του νομού Ευρυτανίας.
Και δεν μιλάμε για ενισχύσεις δεκάδων ή εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ που δίνει το υπουργείο  αλλού, αλλά για ενισχύσεις μηδαμινής αξίας  που έχουν όμως μεγάλη πολλαπλασιαστική αξία για τους συλλόγους.
Η οικονομική ενίσχυση του δήμου
Το θέμα της οικονομικής ενίσχυσης των συλλόγων από το Δήμο, λαμβάνοντας υπόψη τις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες και τις περιορισμένες επιχορηγήσεις από το Κράτος, είναι σημαντική ,καθώς  η εξεύρεση πόρων από άλλους παράγοντες από πλευράς συλλόγων είναι δύσκολη , έτσι ώστε αυτοί να μη αντιμετωπίσουν προβλήματα στη λειτουργία τους και να συνεχίσουν να συμμετέχουν ενεργά στα έθιμα και τις εκδηλώσεις της περιοχής των Αγράφων.
Βέβαια  η επιλογή των Συλλόγων που θα συνδράμει οικονομικά ο Δήμος θα πρέπει να  γίνει  με το κριτήριο της δραστηριότητας του και το πόσες και τι ύφους πολιτιστικές εκδηλώσεις πραγματοποιεί.
Ως πολιτιστικές νοούνται οι εκδηλώσεις που συμβάλλουν στην προαγωγή της πνευματικής και, εν γένει, πολιτιστικής ανάπτυξης των συμμετεχόντων σε αυτές ατόμων (π.χ. διαλέξεις, παρακολούθηση ή συμμετοχή σε συζητήσεις ή εκδηλώσεις σχετικές με τα γράμματα, τη μουσική και γενικά τις τέχνες, παρακολούθηση ή συμμετοχή σε θεατρικές ή μουσικές παραστάσεις ή εκδηλώσεις, επισκέψεις σε χώρους ιστορικού ή θρησκευτικού ενδιαφέροντος κ.λπ.), και όχι οποιαδήποτε συλλογική δραστηριότητα, όπως αυτές που αποσκοπούν κυρίως στην ψυχαγωγία και διασκέδαση των μελών τους(πανηγύρια κ.α).http://prassia-eyrytanias.blogspot.com/