Πέμπτη 14 Ιουλίου 2011

Δημοτικά Σφαγεία στη Δυτική Ευρυτανία


                 13/07/2011  Η ομάδα της μειοψηφίας του Καλλικρατικού Δήμου Αγράφων, με επικεφαλής τον Θεόδωρο Μπαμπαλή, διαφωνεί με τους όρους λήψης δανείου ύψους  €1.500.00,00  από το ταμείο παρακαταθηκών και δανείων και τη μίσθωση ακινήτου για σφαγεία στο Δήμο Αγράφων και καταψηφίζει για τους παρακάτω λόγους.
                                                 1) Δεν υπάρχει τεχνική – οικονομική μελέτη για τα σφαγεία όπως επίσης και μελέτη κόστους – οφέλους που να τεκμηριώνουν τη χρησιμότητα, τη λειτουργικότητα και τη βιωσιμότητα της επιχείρησης.
     2) Δεν έχει πάρει απόφαση για τη λήψη του δανείου το δημοτικό συμβούλιο του νέου Δήμου Αγράφων, αλλά το Δ.Σ. του τέως Δήμου Απεραντίων και επειδή η απόφαση εκείνη του 2010 εξυπηρετούσε το Δήμο Απεραντίων μόνο και όχι το σημερινό μεγάλο Καλλικρατικό Δήμο Αγράφων, πρέπει το θέμα να εξεταστεί από μηδενική βάση και με γνώμονα τις ανάγκες του σημερινού δήμου.
     3) Το σημείο που προορίζεται για μίσθωση ακινήτου στο Λιθοχώρι, δεν εξυπηρετεί ολόκληρο το δήμο, καθώς οι αποστάσεις είναι τεράστιες με αποτέλεσμα να μην «φτάνουν» οι δημότες από όλη την επικράτεια του δήμου. (Άλλοι είναι πιο κοντά στην Καρδίτσα, άλλοι στο Αγρίνιο και άλλοι στο Καρπενήσι) όπου υπάρχουν έτοιμα σφαγεία.
     4) Ήδη τα σφαγεία του Καρπενησίου μπαίνουν σε λειτουργία, καθώς είναι έτοιμα και αυτό συνεπάγεται ότι  δεν «σηκώνει» , δύο τέτοιες μονάδες ο νομός Ευρυτανίας, καθώς το ζωϊκό κεφάλαιο δεν επαρκεί για να τις καλύψει, κάτι που θα ακυρώσει και θα εξοντώσει και τις δύο μονάδες. (Ο Δήμος Αγρινίου αναγκάστηκε να παραχωρήσει σε ιδιώτες τα σφαγεία, διότι δημιούργησαν τεράστια χρέη και μιλάμε για μία περιοχή με εκατομμύρια σφαγές ζώων).
     5) Είναι δεδομένο, με μαθηματική ακρίβεια, πως μία τέτοια κίνηση μόνο τεράστια χρέη θα φέρει στο δήμο μας και θα προστεθούν στα υπάρχοντα χρέη όπως δήλωσε και ο Δήμαρχος σε πρόσφατη συνέντευξή του, που μιλούσε για κακοδιαχείριση και μαύρα χρέη. (Πάντως επίσημη παραλαβή χρεών από το δημοτικό συμβούλιο Αγράφων ακόμη δεν έχει γίνει). Εδώ φαίνεται καθαρή πρόθεση για εξυπηρέτηση προσωπικών σκοπών, παραγνωρίζοντας και προβλέποντας τη χρεοκοπία.
     6) Το δάνειο θα παρακρατείται από το ταμείο παρακαταθηκών και δανείων σε ετήσια βάση και σε ένα ποσό των € 180.000 - € 200.000 από τους κεντρικούς αυτοτελείς πόρους, με αποτέλεσμα να μειώνονται οι τακτικές χρηματοδότησης του δήμου κάθε χρόνο. Αυτό δημιουργεί επιπλέον προβλήματα στελέχωσης του δήμου με νέες υπηρεσίες και προσωπικό, όπως προβλέπεται από τον Καλλικράτη, διότι οι μειωμένες χρηματοδοτήσεις δεν θα επαρκούν για το προσωπικό και τις λειτουργικές ανάγκες του δήμου. (Κινδυνεύουν να μείνουν απλήρωτοι οι υπάλληλοι στις υπηρεσίες ύδρευσης – καθαριότητας – καθαρισμού δρόμων κλπ.)
     7) Εφόσον κριθεί από τις ανάλογες μελέτες που προαναφέρονται, ότι η επιχείρηση είναι βιώσιμη, λειτουργική και κερδοφόρα, δεν θα πρέπει να πάμε σε μίσθωση κτηρίου με τεράστια ενοίκια όπως ακούγονται και με ύποπτες συναλλαγές, αλλά σε κατασκευή εγκαταστάσεων από τον ίδιο το δήμο σε δικό του χώρο σε τέτοιο σημείο και με τέτοιο τρόπο που να εξυπηρετεί όλους τους δημότες και αν είναι δυνατόν να προσελκύει και άλλους ενδιαφερόμενους από τους όμορους δήμους.


Ευχαριστώ πολύ.
Θεόδωρος Μπαμπαλή