Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

ολες οι αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς

Ολοκληρώθηκε η 5η τακτική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας, που συνήλθε στις 25 Μαΐου, με 17 θέματα στην ημερήσια διάταξη που ψηφίστηκαν κατά πλειοψηφία.
Ανάμεσα τους ξεχωρίζουν η κατάρτιση των συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων έτους 2011 και η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το Ειδικό Χωροταξικό των Υδατοκαλλιεργειών.
Η κατάρτιση των συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων, αφορά τα έργα των πέντε περιφερειακών ενοτήτων που χρηματοδοτούνται από το Γ΄ ΚΠΣ (ΣΑΝΑ 3) και το ΕΣΠΑ (ΣΑΝΑ 8), στο πλαίσιο των αντίστοιχων ΠΕΠ Στερεάς Ελλάδας. Η κατάρτιση της ΣΑΝΑ 3 είναι στην ουσία «τακτοποιητική», δεδομένου ότι το Γ΄ ΚΠΣ και τα αντίστοιχα έργα έχουν ολοκληρωθεί και προχωρά η αποπληρωμή τους, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα οικονομικά στοιχεία.
Η ΣΑΝΑ 8, είναι το πρόγραμμα έργων των πέντε περιφερειακών ενοτήτων που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ και για το οποίο διασφαλίζεται η συνέχιση της υλοποίησης και η πληρωμή των λογαριασμό τους.
Όπως επεσήμανε ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κλέαρχος Περγαντάς « Στις σημερινές δύσκολες συνθήκες, που υλοποιούμε ένα εξαιρετικά συμπιεσμένο Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων, από τα 133.000.000 € για τη Θεσσαλία και τη Στερεά Ελλάδα, εμείς χρησιμοποιούμε τα 70.000.000 €. Το ποσό αυτό είναι όλα για τα έργα του Γ΄ ΚΠΣ και του ΕΣΠΑ που εκτελουνται Πιστεύουμε πως κατ’ αρχήν διασφαλίζεται ότι τα συγχρηματοδοτούμενα έργα θα συνεχίζουν να κατασκευάζονται, ενώ παράλληλα, με την πρόοδο τους θα διεκδικούμε και την αύξηση των ετήσιων πιστώσεων.

 Πεποίθηση μας είναι ότι στο τέλος του 2011, θα έχουμε προχωρήσει αποτελεσματικά το ΕΣΠΑ και θα έχουμε επιτύχει στο στόχο του ν + 3, που φέτος είναι ιδιαίτερα αυξημένος λόγω του μνημονίου.»

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον και συζήτηση έδειξαν τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου για το χωροταξικό των Υδατοκαλλιεργειών, που «ακουμπά» δύο σημαντικές διαστάσεις : την αναπτυξιακή και την περιβαλλοντική.

Η διαδικασία γνωμοδότησης της Περιφέρειας έγινε με ανοιχτή πρόσκληση των Δήμων της Στερεάς Ελλάδας, μέσω των ΤΕΔΚ, να καταθέσουν τις απόψεις τους.

Με τεκμηριωμένες προτάσεις, που αφορούν κυρίως την εφαρμογή προγράμματος παρακολούθησης της ποιότητας των νερών και την ανάγκη εκπόνησης ενός συγκεκριμένου επιχειρησιακού σχεδίου, το οποίο με επάρκεια και αξιοπιστία θα οδηγήσει στην εξαγωγή κατάλληλων συμπερασμάτων και πολιτικών, όχι μόνο απέναντι στις υδατοκαλλιέργειες, αλλά και απέναντι στην ευθύνη προστασίας του περιβάλλοντος, το Περιφερειακό Συμβούλιο. κατά πλειοψηφία, γνωμοδότησε θετικά.

Παράλληλα στη γνωμοδότηση του ενσωμάτωσε παρατηρήσεις για τη χωροθέτηση μονάδων υδατοκαλλιέργειας, ειδικά σε περιοχές οικιστικού και τουριστικού ενδιαφέροντος.

«Μία παραγωγική και ενδιαφέρουσα συνεδρίαση» χαρακτήρισε το σημερινό Περιφερειακό Συμβούλιο ο Περιφερειάρχης Κλέαρχος Περγαντάς «με πλούσιο διάλογο και αποφάσεις για σημαντικά αναπτυξιακά θέματα της Στερεάς Ελλάδας.



Το Περιφερειακό Συμβούλιο εξέδωσε επίσης τρία (3) ψηφίσματα.

1. ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Διαφωνούμε με την υποβάθμιση και την συρρίκνωση των μονάδων υγείας που προσφέρουν αποδεδειγμένα υψηλής ποιότητας υπηρεσίας στους κατοίκους της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Παράλληλα συμφωνούμε με όλες τις κινήσεις που σκοπό έχουν τον προορισμό της σπατάλης και της διασπάθισης του δημοσίου χρήματος στον χώρο της υγείας.

Θέλουμε σύγχρονα νοσοκομεία και ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της σύγχρονης κοινωνίας με δωρεάν και υψηλής ποιότητας υπηρεσίας υγείας. Διότι η υγεία είναι πρώτιστο κοινωνικό αγαθό.



2. ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΓΑ

Mε επαρκή κρατική χρηματοδότηση να αποζημιώνει τις ζημιές από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους.



3. ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΡΚΟ

Η ΛΑΡΚΟ είναι μία από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες της Ελλάδας που εκμεταλλεύεται κοιτάσματα νικελίου σε πέντε νομούς της χώρας, εκ των οποίων οι τρεις ανήκουν στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας: Φθιώτιδα (όπου βρίσκεται το εργοστάσιο), Βοιωτία και Εύβοια.

Η ΛΑΡΚΟ έχει μισό αιώνα ζωής, και στηρίζει οικονομικά τις τοπικές κοινωνίες αλλά και την εθνική οικονομία γιατί είναι καθαρά εξαγώγιμη (3% των εθνικών εξαγωγών). Απασχολεί περί τα 1500 άτομα σε μόνιμο προσωπικό και εργολάβους και με βάση τον κύκλο εργασιών οι συνολικές θέσεις εργασίας έχουν αποτιμηθεί στις 6000.

Η εταιρία είναι κερδοφόρα. Δεν επιχορηγείται από το κρατικό προϋπολογισμό και ζει αποκλειστικά από την παραγωγή της. Λειτουργεί σαν Ανώνυμη Εταιρία με τους κανόνες της ελεύθερης αγοράς και το δημόσιο έχει συμμετοχή στο εταιρικό της κεφάλαιο. Με αυτή τη συμμετοχή διασφαλίζεται η ορθολογική διαχείριση του ορυκτού πλούτου της χώρας. Ζητείται η διασφάλιση των θέσεων εργασίας και η περαιτέρω ανάπτυξη της εταιρίας με τη συμμετοχή του δημοσίου. Ζητείται ακόμη διασφάλιση των όρων προστασιας του περιβάλλοντος.