Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2011

Έρχονται μειώσεις μισθών εως 25% στον ιδιωτικό τομέα Κυριακή, 23 Ιανουάριος 2011


Έρχονται μειώσεις μισθών εως 25% στον ιδιωτικό τομέα Κυριακή, 23 Ιανουάριος 2011


Αναμένεται έκρηξη των επιχειρησιακών συμβάσεων αφού ήδη πάνω από 1.000 επιχειρήσεις έχουν προσφύγει στο Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας για πληροφορίες - '' Ή δέχεστε μείωση μισθών ή απολύσεις''

Αντιμέτωποι με μεγάλες περικοπές στους μισθούς τους βρίσκονται δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, αφού σύμφωνα με το Βήμα, έρχεται ''καταιγίδα'' ειδικών επιχειρησιακών συμβάσεων εργασίας τους επόμενους μήνες.

Πρόκειται κυρίως για μικρομεσαίες επιχειρήσεις που ''συμφωνούν'' με το προσωπικό τους μείωση μισθών με αντάλλαγμα τη διατήρηση των υφισταμένων θέσεων εργασίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι μειώσεις μισθών ξεκινούν από 10% και φθάνουν ως και το 25%.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία από το υπουργείο Εργασίας, τα Εργατικά Κέντρα της χώρας αλλά και από τις δικαστικές αρχές, το επόμενο διάστημα αναμένεται έκρηξη των επιχειρησιακών συμβάσεων, γεγονός που θα λειτουργήσει και ως ντόμινο για τις τις υπόλοιπες επιχειρήσεις που δεν είχαν προκρίνει στην αρχή την λύση ανάλογων συμβάσεων.

Απόδειξη του τι έρχεται είναι το ότι η υπηρεσία του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας έχει πλημμυρίσει από πάνω από χίλια ερωτήματα εργοδοτών που ζητούν περαιτέρω διευκρινίσεις για τον τρόπο εφαρμογής του νόμου έτσι ώστε να αποφύγουν παρατυπίες κατά τη σύναψη των ειδικών συμβάσεων οι οποίες ενδέχεται να οδηγήσουν στην ακύρωσή τους.

Οι περισσότερες επιχειρήσεις προέρχονται από τη Βόρεια Ελλάδα αλλά και από την βιομηχανική ζώνη της Δυτικής Ελλάδας.
Σύμφωνα με καταγγελίες εργαζομένων η πίεση παίρνει τη μορφή της ξεκάθαρης απειλής, δηλαδή ή δέχεστε μειώσεις αμοιβών ή θα γίνουν απολύσεις.

newsit