Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2010

Καταπλακώθηκε σπίτι στα Άγραφα


Καταπλακώθηκε σπίτι στα Άγραφα
Ανυπολόγιστες ζημιές λόγω των συνεχνών ακραίων καιρικών φαινομένων


Δεν έχουν τελειωμό τα βάσανα στα Άγραφα. Χθες το πρωί, λόγω κατολίσθησης, καταπλακώθηκε σπίτι στα Βραγγιανά, ενώ από άλλη κατολίσθηση κόπηκε εντελώς η οδική σύνδεση μεταξύ των χωριών Τροβάτο - Βραγγιανά.
Τα ακραία καιρικά φαινόμενα συνεχίζονται στα Άγραφα. Οι καταστροφές είναι μεγάλες, ενώ οι υλικές ζημιές στο οδικό δίκτυο είναι ανυπολόγιστες. Από την συνεχόμενη βροχόπτωση και την σαθρότητα του εδάφους της περιοχής έχουν προκληθεί δεκάδες κατολισθήσεις με δραματικές συνέπειες.
Στο χωριό Βραγγιανά, στη θέση "Κουστέσα", χθες το πρωί, ένα ολόκληρο σπίτι χάθηκε κάτω από τόνους λάσπης και χώματος. Το περιστατικό συνέβη όταν μετά από απρόσμενη καθίζηση του εδάφους, προκλήθηκε μεγάλη κατολίσθηση, η οποία παρέσυρε και έκοψε στην μέση εσωτερικό δρόμο του χωριού και συνεχίζοντας καταπλάκωσε το σπίτι που βρισκόταν κάτω από αυτόν.Το σπίτι ήταν κατοικήσιμο το καλοκαίρι, αλλά τους μήνες του χειμώνα ήταν κλειστό και ευτυχώς δεν υπήρξαν θύματα. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα άλλα σπίτια του χωριού βρίσκονται σε "απόσταση ασφαλείας" από το σημείο της κατολίσθησης και δεν κινδυνεύουν.
Εντωμεταξύ, από άλλη μεγάλη κατολίσθηση κόπηκε στη μέση η οδική σύνδεση των χωριών Βραγγιανά - Τροβάτο. Το ζήτημα είναι σοβαρό, αφού η ζημιά είναι πολύ μεγάλη και δεν προβλέπεται σύντομα η αποκατάστασή της.Σύμφωνα με τον δήμαρχο Αγράφων, Χρήστο Μπούρα, γίνονται μεγάλες προσπάθειες να εξασφαλιστεί η σύνδεση μέσω παράκαμψης από δασική περιοχή, κάτι όμως που δεν είναι επιτρεπτό από τις δασικές υπηρεσίες του νομού, αφού βάσει της νομοθεσίας απαγορεύεται η καταπάτηση δασικών εκτάσεων για οποιονδήποτε λόγο.
Ο δήμαρχος σήμερα βρίσκεται στην Αθήνα και θα έχει σειρά επαφών με αξιωματούχους της Κυβέρνησης, επιχειρώντας να βρεθούν κονδύλια για την αποκατάσταση των ζημιών από τις τελευταίες βροχοπτώσεις.Πάντως, δεν είναι υπερβολή να πει κανείς ότι η Ευρυτανία με την ιδιόμορφη γεωμορφολογία της τα τελευταία χρόνια αυτοδιαλύεται. Τα βουνά μας δεν αντέχουν και το δυστύχημα είναι ότι πάνω στα βουνά είναι χτισμένα τα χωριά μας.
Ευρυτανικά Νέα