Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2010


Ανακοίνωση υπουργείου για τους υποψηφίους
Συντάχθηκε απο τον/την Γιώργος Σιμόπουλος
Τετάρτη, 13 Οκτώβριος 2010 11:45
Μετά την ανακοίνωση της ΠΟΕ – ΟΤΑ, από την οποία προκύπτει πιθανή απεργία στους Δήμους και στις Κοινότητες της Χώρας κατά το Σαββατοκύριακο της 16ης και 17ης Οκτωβρίου το Υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης καλεί τους συνδυασμούς των Δημοτικών και Περιφερειακών παρατάξεων να φροντίσουν για την διεκπεραίωση των αναγκαίων διαδικασιών που έχουν σχέση με τη λειτουργία των Δήμων μέχρι την Παρασκευή 15 Οκτωβρίου.

Επισημαίνουμε ότι εκτός από μία σειρά γενικών συνδικαλιστικών ζητημάτων, τα οποία η ΠΟΕ – ΟΤΑ αναφέρει στην ανακοίνωσή της, αναδεικνύει ως κορυφαίο ζήτημα της πιθανής απεργιακής κινητοποίησης την καθιέρωση νέας επιπλέον εκλογικής αποζημίωσης για όλες τις κατηγορίες εργαζομένων στους Δήμους.

Και αυτό όταν πρόκειται για την μοναδική κατηγορία εργαζομένων όπου η εκλογική αποζημίωση μετά από διεκδίκηση της ΠΟΕ – ΟΤΑ ενσωματώθηκε στο βασικό μισθό ως ειδικό επίδομα με τον Ν.3345/2005 όπως ρητά και καθαρά αναφέρεται στην παρ.4 του άρθρου 9, του συγκεκριμένου νόμου. Περιγράφεται δε, με απόλυτη καθαρότητα και σαφήνεια όσο αναφορά το ύψος της στην ΚΥΑ που εκδόθηκε κατ’ εξουσιοδότηση της συγκεκριμένης διάταξης και ισχύει από 01/01/2005.

Αναμφίβολα πρόκειται περί προνομιακής αντιμετώπισης των εργαζομένων στους Δήμους οι οποίοι λαμβάνουν το εκλογικό επίδομα ενσωματωμένο στις μηνιαίες αποδοχές τους, κάθε χρόνο και όχι μόνο τη χρονιά που διεξάγονται εκλογές και μάλιστα χωρίς να εξετάζεται και να λαμβάνεται υπόψη η πραγματική συμβολή τους ή όχι στην εκλογική διαδικασία.

Η προσπάθεια καθιέρωσης ενός νέου εκλογικού επιδόματος αυτή την περίοδο, θα αποτελούσε προκλητικά ευνοϊκή διάκριση σε σχέση με όλους τους άλλους εργαζομένους που συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία, ενώ συγχρόνως αναδεικνύει μια πρακτική η οποία ξεπερνά τα δεοντολογικά όρια τα οποία αυτονόητα ισχύουν.

Εφόσον παρόλα αυτά υπάρξει αδικαιολόγητη εμμονή στο αίτημα αυτό, το Υπουργείο, είναι υποχρεωμένο να κινηθεί προς την κατεύθυνση της αξιοποίησης όλων των νομικών δυνατοτήτων, έτσι ώστε να αποφευχθούν δυσχέρειες καθ΄ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου και να διασφαλιστεί η ακώλυτη ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας. .

Ωστόσο επαναλαμβάνουμε την πρόσκληση προς τις Δημοτικές και Περιφερειακές παρατάξεις να ολοκληρώσουν τις συνεργασίες τους με τις υπηρεσίες των Δήμων της Χώρας μέχρι την Παρασκευή 15 Οκτωβρίου, έτσι ώστε να μπορέσουν με ασφάλεια να καταθέσουν τους συνδυασμούς τους στα αρμόδια Πρωτοδικεία μέχρι τις 17 Οκτωβρίου http://www.lamiastar.gr