Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου 2023

AGRAFA NEWS-Δ. Δρακάκης: «Δίπλα σε κάθε πολίτη στοχεύοντας στη σκληρή δουλειά της αυτοδιοίκησης»


Ο Δημήτρης Δρακάκης είναι ένα εξέχον άτομο της τοπική κοινωνίας της Λαμίας. Μπορεί να τον γνωρίζουμε για την νομική του ιδιότητα, αλλά ο κ. Δρακάκης έχει και μια μακρά ιστορία στην προσφορά του τόπου. Τα τελευταία 4 χρόνια είναι πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Στερεάς Ελλάδας, ενώ κάτι το οποίο δεν είναι ευρέως γνωστό είναι πως είναι αιμοδότης για περισσότερα από 31 χρόνια και γι’ αυτή του την συνεισφορά έχει τιμηθεί από το ελληνικό κράτος.

Συνομιλήσαμε μαζί του και… μάθαμε γιατί, σηκώνει τα μανίκια και εισέρχεται στον προεκλογικό αγώνα στο πλευρό του Θύμιου Καραΐσκου.

FM1: Τι σας ενέπνευσε να υποβάλετε υποψηφιότητα για το Δημοτικό Συμβούλιο.


Έχω παρακινηθεί από μια βαθιά αίσθηση του καθήκοντος να υπηρετήσω την πόλη μου. Την πόλη που μεγάλωσα, που αγαπώ και για τους συμπολίτες μου. Η πόλη μας βρίσκεται σε μια σημαντική καμπή της ιστορίας της. Τα τελευταία χρόνια, παρακολουθούσαμε μια πτώση στην οικονομία αλλά και την ποιότητα ζωής της Λαμίας μας.

Με τον Θύμιο Καραΐσκο έχουν μπει κάποιες καλές βάσεις, προκειμένου να μπορούμε να αισιοδοξούμε για το μέλλον. Βλέπουμε πως η τωρινή δημοτική αρχή απέδειξε έμπρακτα τον χαρακτήρα της συνέχειας στην αυτοδιοίκηση. Η πόλη μας μπορεί να βλέπει μισογεμάτο το ποτήρι για το μέλλον, όμως πρέπει αυτό το μέλλον να το διαφυλάξουμε. Να βγούμε μπροστά όλοι όσοι έχουμε γνώσεις, όρεξη και μεράκι για προσφορά στην κοινωνία. Με πρόγραμμα και προτάσεις κοστολογημένες. 

FM1: Πως πιστεύετε πως το νομικό υπόβαθρο και η εμπειρία σας ως αιμοδότης, σας δίνουν τα απαραίτητα εφόδια για την αυτοδιοίκηση;

Η νομική μου πείρα με εξοπλίζει με μια ισχυρή κατανόηση των νόμων και των κανονισμών της πόλης μας, κάτι που είναι ζωτικής σημασίας για την αποτελεσματική διακυβέρνηση. Έχω εργαστεί τόσο σε υποθέσεις του ιδιωτικού τομέα, όσο και με φορείς του Δημοσίου τομέα, λαμβάνοντας μια σφαιρική εικόνα για την ανάγκη της εύρυθμης λειτουργίας αλλά και συνεργασίας μεταξύ των δυο αυτών κόσμων. Όπως στον ιδιωτικό τομέα, στον οποίο έχω εργαστεί για μια δεκαετία -στην οικογενειακή μου επιχείρηση- και πρέπει να διοικείς ανθρώπους και να εναρμονίζεις καταστάσεις, έτσι και στην τοπική αυτοδιοίκηση. Η αυτοδιοίκηση -είτε αναφερόμαστε στο πρώτο ή στον δεύτερο βαθμό- είναι οι άνθρωποι της. Και με αυτούς τους ανθρώπους θα κληθεί οποίος έχει τα… κλειδιά της πόλης την επόμενη των εκλογών, να συνεργαστεί, να τους δώσει όραμα, να τους καθορίσει πρόγραμμα και να τους φέρεται με απόλυτο σεβασμό. Θεωρώ πως η νυν δημοτική αρχή τα έχει καταφέρει περίφημα σε αυτόν τον ζωτικής σημασίας τομέα και αισιοδοξούμε για ακόμη καλύτερες μέρες.

 Επιπλέον, η δέσμευσή μου για αιμοδοσία - για την οποία έχω τιμηθεί από το ελληνικό κράτος με το χάλκινο  μετάλλιο  Αιμοδοσίας απ’ το Υπουργείο  Υγείας το 2004-  αποδεικνύει την αφοσίωσή μου στη διάσωση ζωών και στην προώθηση της ευημερίας της κοινότητας. 
Η αιμοδοσία σε μαθαίνει το εξής απλό αλλά πολλές φορές μη κατανοητό. Μια μικρή πράξη από πλευράς σου, μια πράξη που κανένας δεν σου επιβάλει αλλά το επιλέγεις συνειδητά, είναι ικανή κυριολεκτικά να σώσει ζωές. 

FM1: Τελικά τι πάει λάθος στη Λαμία; Γιατί είμαστε εδώ που είμαστε;
Η Λαμία είναι μια πόλη με μεγάλη ιστορία όσο και αν κάποιοι την παραγκωνίζουν ή προσπαθούν να την κρύψουν. Έχουμε περάσει πολύ καλές μέρες ως κοινωνία αλλά μετά τα χρόνια της κρίσης δεν έχουμε καταφέρει να βρούμε την χαμένη μας αίγλη. Μπορεί κάποιος να επιχειρηματολογήσει πως σε κάθε πόλη της Ελλάδας συμβαίνει αυτό, αλλά υπάρχει και κάτι ακόμη στην περίπτωση μας. Η Λαμία κατά το παρελθόν ήταν χωρισμένη σε… στρατόπεδα. Κάτι το οποίο δεν επέτρεπε ολόκληρη την κοινωνία να βγαίνει μπροστά και να διεκδικεί για το κοινό καλό. Δεν θα σταθώ σε συγκεκριμένα παραδείγματα γιατί είναι πολλά, όμως αν κάτι πρέπει να δούμε από τα τελευταία τέσσερα χρόνια της δημοτικής αρχής του Θύμιου Καραΐσκου, είναι η συνεργασία με κάθε πλευρά. Όλοι μαζί, Δήμαρχος, Περιφερειάρχης, Βουλευτές και Υπουργοί του  Νομού μας διεκδίκησαν και έφεραν το Ράλι Ακρόπολις στην φυσική του έδρα, τη Λαμία. 
Μια Πανελλήνια Έκθεση που τα τελευταία χρόνια ή ήταν κλειστή και ρημαγμένη, ή υπολειτουργούσε. Μετά από πολύ μελέτη και δουλειά, είδαμε επιτέλους το 2023 μια όμορφη έκθεση, την Lamia Expo 2023. Μια έκθεση ζωντανή, με σωστή οργάνωση, με ρεκόρ συμμετοχών από την πλευρά των επαγγελματιών και των εμπόρων της περιοχής μας αλλά και από άλλες περιοχές, καθώς και από το εξωτερικό.

Είδαμε νέους κόμβους σε ζωτικά σημεία της πόλης μας. Είδαμε το σπουδαίο έργο του μυλαύλακα της οδού Τυμφρηστού, ένα έργο που ζητούσαν οι πολίτες από το μακρινό 2006 και υλοποίησε η τωρινή Δημοτική Αρχή.

Σίγουρα γίνονται και λάθη, μα το γνωστό απόφθεγμα τα συνοψίζει όλα σε μερικές λέξεις, «ο μόνος άνθρωπος που δεν κάνει λάθη, είναι εκείνος που δεν κάνει τίποτα.» Εχθρός του καλού είναι το καλύτερο! 

Όταν θελουμε να ασκήσουμε κριτική προς μια διακυβέρνηση, θα πρέπει να κοιτάξουμε προς πολλές κατευθύνσεις.

Που είμασταν και που φτάσαμε; 
Πως ήταν η αμέσως προηγούμενη διακυβέρνηση ενός τόπου;

Έγιναν κάποια πράγματα από αυτά που είχε υποσχεθεί ο νυν Δήμαρχος, και σε ποιο βαθμό βρίσκεται η υλοποίηση τους;

Να ασκούμε κριτική, αλλά πάντα με βάσεις. Η ρίψη λάσπης όχι μόνο δεν τιμά αυτόν που το πράττει, αλλά αμαυρώνει και ολόκληρη την γιορτή της δημοκρατίας. Τις εκλογές.


FM1: Άρα το μέλλον της πόλης μας, το βλέπετε ευοίωνο;

Είμαι από την φύση μου αισιόδοξος άνθρωπος, αλλά δεν πιστεύω σε… μεγάλα κάστρα και δράκους. Βλέπω μόνο την σκληρή δουλειά μπροστά μου. Ποτέ δεν επιτεύχθηκε κάτι σπουδαίο ή έστω κάτι προς την σωστή κατεύθυνση, αν άνθρωποι δεν θυσίασαν τον προσωπικό τους χρόνο προκειμένου να προσφέρουν στο κοινό καλό. Και πριν με ρωτήσετε θα σας το πω εγώ. Έχω παρακολουθήσει τις συνεντεύξεις σας και ξέρω πως στο τέλος ρωτάτε γιατί ο κόσμος να στήριξη την παράταξη που εκπροσωπούμε. Ο Θύμιος Καραΐσκος, εξαίρετος συνάδελφος δικηγόρος, αν για κάτι τον γνωρίζουν όλοι είναι η εργατικότητα του. Και ο Δήμος αυτό χρειάζεται. Εργάτες αφοσιωμένους. Ανθρώπους που σηκώνουν τα μανίκια και δεν μένουν στα λόγια, μα πράττουν.

Ο νέος συνδυασμός της «Περήφανης Πόλης», είναι δομημένος από άτομα έμπειρα στην αυτοδιοίκηση, άτομα που αποδεδειγμένα έχουν δείξει την κοινωνική προσφορά τους, αλλά και νέους διψασμένους για ένα καλύτερο αύριο. Στις συγκεντρώσεις μας, όταν πάμε να επισκεφτούμε γειτονιές και να αφουγκραστούμε τον κόσμο -τους συμπολίτες μας- εκλαμβάνω μια ανακούφιση. Οι πολίτες ξέρουν. Ξέρουν πως από το 2019 μέχρι και σήμερα έχουν συμβεί στον πλανήτη μας γεγονότα που… μόνο σε ταινία τα βλέπουμε όλα μαζεμένα. Περάσαμε δύσκολα μα σταθήκαμε όρθιοι και με αξιοπρέπεια. Είναι ένα μεγάλο παράσημο αυτής της δημοτικής αρχής, η αντιμετώπιση της πανδημίας αλλά και η αύξηση σε έργα και επενδύσεις στην πόλη μας, σε ένα τόσο δυσμενές περιβάλλον.

Αυτός είναι και ο λόγος που συμπορεύομαι με τον Θύμιο Καραΐσκο. Δεν με εντυπωσιάζουν τα… grande, τα πολυδιαφημισμένα και τα επικοινωνία τρικ. Βλέπω μόνο την δουλειά που υπάρχει μπροστά μας και αυτή ακριβώς την φιλοσοφία θέλω να υπηρετήσω. Η θέση του προέδρου του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, μου δίδαξε ακόμη περισσότερα για την προσφορά και νομίζω πως έχουμε καταφέρει -βάζοντας κι εμείς το λιθαράκι μας- να αναβαθμίσουμε την έννοια της πρόνοιας στην περιοχή μας. Αγωνιστήκαμε για την παροχή υψηλού επιπέδου, παροχή υπηρεσιών φροντίδας και περίθαλψης για τους ευάλωτους συνανθρώπους μας και τα ΑΜΕΑ που περιθάλπονται στις δομές μας, αντιμετωπίζοντας επιτυχώς την πανδημία δίχως να έχουμε θανάτους λόγω covid ή εισαγωγές σε ΜΕΘ.

Δουλειά, δουλειά και προσφορά. Αλλιώς δεν έχουμε λόγο να βρισκόμαστε στην τοπική αυτοδιοίκηση…

Βιογραφικό σημείωμα:

Ο Δημήτρης Ν.  Δρακάκης γεννήθηκε  το 1968  στη Λαμία, όπου και μεγάλωσε.  Έλκει την καταγωγή του από την Κρήτη και συγκεκριμένα από τη Σητεία. Σπούδασε Νομικά στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εκπλήρωσε  τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις, υπηρετώντας τη θητεία του ως έφεδρος λοχίας στο Σώμα  Υλικού  Πολέμου.

Παράλληλα με τις σπουδές του εργάστηκε και ως έμπορος,  από το 1987- 1997 στην επιχείρηση πώλησης κοσμημάτων – ωρολογίων που διατηρεί η οικογένειά του στη Λαμία.

Από τις 3 Μαρτίου 1998 ασκεί το  δικηγορικό λειτούργημα στη Λαμία  (Α.Μ. 220) και τώρα είναι Δικηγόρος  παρ’ Αρείω  Πάγω.

Κατά την σταδιοδρομία του ως Δικηγόρος,  εκτός από υποθέσεις ιδιωτών, που αφορούν ιδιαίτερα τους κλάδους του Αστικού, Ποινικού, Διοικητικού  και Εμπορικού Δικαίου, έχει χειριστεί και υποθέσεις της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λαμίας, ενώ πολλές φορές παρείχε τη νομική συνδρομή του και τις υπηρεσίες του σε αρκετά νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.), όπως ενδεικτικά  είναι, η Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Φθιώτιδος, το Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας.

Επίσης, όλα αυτά τα χρόνια έχει παρακολουθήσει συνέδρια και επιμορφωτικά σεμινάρια των ανωτέρω κλάδων του Δικαίου.

Από τον Σεπτέμβριο του 2007  είναι συνεργαζόμενος δικηγόρος κατ’ αποκοπή  της ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ  Α.Ε. ,  από το έτος 2008 συνεργάζεται επαγγελματικά  κατ’ αποκοπή με το  Ι.Κ.Α. –Ε.Τ.Α.Μ. και από  τον Ιούλιο του 2013  παρέχει τις νομικές του υπηρεσίες κατά περίπτωση και στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ..

Συγχρόνως με τη δικηγορία έχει αναπτύξει ποικίλη δραστηριότητα στην αυτοδιοίκηση, τον αθλητισμό, καθώς και σε άλλους τομείς. Ειδικότερα:

Στις Δημοτικές Εκλογές του Οκτωβρίου 2006  εξελέγη  Δημοτικός Σύμβουλος Λαμίας έως το 2010,  με τον Συνδυασμό  του τότε Δημάρχου  Λαμιέων   Γ.  Κοτρωνιά, ενώ δεν πολιτεύθηκε εκ νέου.

Διετέλεσε μέλος από 1ης -1-2007  έως 31-12-2010 της Δημαρχιακής Επιτροπής του Δήμου Λαμιέων.

Επίσης εκλέχτηκε το 2008 έως το 2011 αιρετό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου  του Δικηγορικού Συλλόγου Λαμίας .

Από το 2008 έως τέλος του 2009 ήταν  μέλος  του Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου Παιδικής Μέριμνας Αρρένων Λαμίας ( Ν.Π.Δ.Δ.).  Συμμετείχε στο Γνωμοδοτικό Συμβούλιο για διοικητικές υποθέσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος με απόφαση του Μακαριστού Μητροπολίτη Φθιώτιδος κυρού Νικολάου. Ορίστηκε από 01/01/2020 έως 31/12/2022 αναπληρωματικό μέλος του Μητροπολιτικού Συμβουλίου της Ιεράς Μητροπόλεως Φθ/δος, με απόφαση του νέου Μητροπολίτη Φθιώτιδος κ.κ. Συμεών.

Από το 2007  εκπροσωπεί και με την δικηγορική του ιδιότητα την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (Π.ΟΜ.ΙΔ.Α.) στη Φθιώτιδα.

Από τον Δεκέμβριο 2013 έως 20/2/2020 υπήρξε μέλος της Πειθαρχικής Επιτροπής της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Φθ/δος.

Από τις 22 Νοεμβρίου 2019 είναι Πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας (Ν.Π.Δ.Δ.)

Από το 1992  είναι  Εθελοντής  Αιμοδότης και για την κοινωνική αυτή προσφορά του,  τιμήθηκε,  σε ειδική εκδήλωση  τον Ιούλιο του 2004, με το χάλκινο  μετάλλιο  Αιμοδοσίας απ’ το Υπουργείο  Υγείας.

Είναι παντρεμένος από το 2002 με τη Θεοδώρα – Μαρία  Νάτσιου,  Καθηγήτρια – Φιλόλογο,   με την οποία  έχουν αποκτήσει δύο παιδιά  τον Νικόλα -Τσαμπίκο  και   την Ευμορφία και  κατοικούν   μόνιμα  στη  Λαμία.