Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2023

AGRAFA NEWS-ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ – HOPEgenesis Καταπολέμηση της υπογεννητικότητας με δωρεάν και πλήρη ιατρική φροντίδα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του τοκετού Καλύπτει γυναίκες από 85 χωριά της Στερεάς Ελλάδας.


 

Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ανανεώνει τη συνεργασία της με την αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία “HOPEgenesis” για την πλήρη κάλυψη αναγκών σε τουλάχιστον 50 έγκυες, ή σε γυναίκες που επιθυμούν να τεκνοποιήσουν και ζουν σε ορεινές ή δυσπρόσιτες περιοχές της Στερεάς Ελλάδας.

 

Αντικείμενο της προγραμματικής σύμβασης, την οποία συνυπέγραψαν ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός και ο Πρόεδρος της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας Στέφανος Χανδακάς, είναι η υλοποίηση του έργου: 

 

«Παροχή Ολοκληρωμένης Ιατρικής Φροντίδας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

και του τοκετού σε γυναίκες μόνιμες κατοίκους ορεινών και δυσπρόσιτων περιοχών

της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας».

 

Η περιοχή δράσης καθορίστηκε με συγκεκριμένα κριτήρια, όπως το ισοζύγιο γεννήσεων – θανάτων και η περιορισμένη πρόσβαση σε σύγχρονες ιατρικές εγκαταστάσεις, και περιλαμβάνει 85 Τοπικές Κοινότητες από τις ακόλουθες 8 Δημοτικές Ενότητες:

§  Καλλιέων, και Λιδωρικίου της Π.Ε. Φωκίδας.

§  Ξυνιάδας και Σπερχειάδας (πλην της Τ.Κ. Σπερχειάδας) της Π.Ε. Φθιώτιδας.

§  Κορώνειας της Π.Ε. Βοιωτίας.

§  Μαρμαρίου, Κονιστρών και Νηλέως της Π.Ε. Εύβοιας.

Επισημαίνεται ότι η περιοχή δράσης μπορεί να τροποποιηθεί, αν αυτό κριθεί αναγκαίο, ενώ η “HOPEgenesis” ήδη καλύπτει περιοχές της Π.Ε. Ευρυτανίας.

 

Σκοπός του έργου είναι η καταπολέμηση της υπογεννητικότητας στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, με στοχευμένες δράσεις για την:

Ø  Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του πληθυσμού.

Ø  Πρόσβαση γυναικών σε σύγχρονες ιατρικές μεθόδους και προγεννητικές διαδικασίες.

Ø  Αντιμετώπιση του κλίματος οικονομικής, αλλά και ιατρικής ανασφάλειας.

Μετά την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός δήλωσε: «Καλωσορίζουμε το 2023 με μια δράση ουσίας, αλλά και με υψηλό συμβολισμό για τη Στερεά Ελλάδα, που αγαπάμε και οραματιζόμαστε!

 

»Ανανεώνουμε τη συνεργασία μας με την “HOPEgenesis” και προσφέρουμε δωρεάν την πλήρη κάλυψη αναγκών σε τουλάχιστον 50 έγκυες γυναίκες, ή σε γυναίκες που επιθυμούν να τεκνοποιήσουν και ζουν σε ορεινές ή δυσπρόσιτες περιοχές της Στερεάς Ελλάδας. Επίσης, πραγματοποιούμε μια σειρά από ενημερωτικές δράσεις σε αντίστοιχες περιοχές.

 

»Θέλουμε - να το πούμε απλά - όποια γυναίκα και γενικά όποια οικογένεια επιθυμεί να κάνει παιδάκια και αντιμετωπίζει δυσκολίες, να έχει πλήρη ενημέρωση και απόλυτη στήριξη για να το καταφέρει!»

 

Ο Πρόεδρος της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας “HOPEgenesis” Στέφανος Χανδακάς τόνισε: «H HOPEgenesis συνεργάζεται με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας για δεύτερη φορά,

καλύπτοντας όλα τα έξοδα που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη και τον τοκετό σε γυναίκες που κυοφορούν ή επιθυμούν να μείνουν έγκυες και κατοικούν σε δυσπρόσιτες περιοχές, με δύσκολη πρόσβαση σε μαιευτικές υποδομές.

 

»Από την πρώτη μας συνεργασία ωφελήθηκαν περισσότερες από 140 οικογένειες στην Περιφέρεια και στόχος μας είναι αυτό το νούμερο να διπλασιαστεί, ευνοώντας ταυτόχρονα τις τοπικές κοινωνίες και το γηγενή πληθυσμό.

 

»Ευχαριστώ ιδιαιτέρως τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας για την έμπρακτη υποστήριξή του, που αποτελεί παράδειγμα πώς η συνέργεια κράτους, ιδιωτικής πρωτοβουλίας και κοινωνίας των πολιτών αποφέρει άμεσα, μετρήσιμα αποτελέσματα προς όφελος της χώρας μας, ακόμα και στο μείζον δημογραφικό ζήτημα».   

 

 

 

 

 

Λίγα λόγια για την HOPEgenesis:

 

Η HOPEgenesis είναι μία Ελληνική αστική μη κερδοσκοπική εταιρία που ιδρύθηκε το 2015 και δραστηριοποιείται στον τομέα της υγείας και της κοινωνικής πρόνοιας, με αποστολή την καταπολέμηση της υπογεννητικότητας και τη στήριξη της οικογένειας στην Ελλάδα.

Τα τελευταία χρόνια η χώρα μας βαδίζει προς δημογραφικό αδιέξοδο. Οι στατιστικές έρευνες του ΟΗΕ για τις πληθυσμιακές μεταβολές των χωρών, δείχνουν ότι το αρνητικό πρόσημο των γεννήσεων θα οδηγήσει στην πτώση του Ελληνικού πληθυσμού από 10.000.000 σε 6.000.000 - 8.000.000 έως το 2050 και από τα 8.000.000 κατοίκων το 2050, το 36% θα είναι άνω των 65 ετών.

Η οργάνωση εργάζεται και επικεντρώνεται στις λύσεις για την ανατροπή του κλίματος της υπογεννητικότητας και της στήριξης της οικογένειας, τόσο σε επίπεδο τοπικών κοινοτήτων – προκειμένου να παρέχει την απαραίτητη ασφάλεια στις γυναίκες που κυοφορούν ή επιθυμούν να μείνουν έγκυες-, όσο και στον ευρύτερο κοινωνικό ιστό μέσα από τη γνωστοποίηση, ευαισθητοποίηση και μελέτη του ζητήματος.

H HOPEgenesis αυτή τη στιγμή δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 400 απομακρυσμένες περιοχές, 361 τοπικές κοινότητες και 40 νησιά του Αιγαίου και Ιονίου πελάγους. Συνεργάζεται με 25 ιατρικά κέντρα σε Αθήνα και επαρχία (δημόσια και ιδιωτικά), και η ιατρική της ομάδα αποτελείται από περισσότερους από 50 ιατρούς, μαίες και άλλους επαγγελματίες υγείας, που βρίσκονται σε 15 διαφορετικά μέρη της Ελλάδας.

Μέχρι σήμερα περισσότερες από 570 οικογένειες έχουν ωφεληθεί από το πρόγραμμα σε περιοχές που για περισσότερα από τρία έως πέντε χρόνια υπήρχαν είτε ελάχιστες έως μηδενικές γεννήσεις, είτε μεγάλο αρνητικό ισοζύγιο γεννήσεων-θανάτων. Με αυτόν τον τρόπο, ενισχύεται άμεσα και ο οικονομικός και κοινωνικός ιστός των περιοχών αυτών.

Σύμφωνα με μελέτη του Κέντρου Αειφορίας (Center for Sustainability and Excellence) που αφορά στο έργο της HOPEgenesis για το 2021:

• Για κάθε 1€ που δέχεται η HOPEgenesis ως χορηγία-δωρεά δημιουργείται κι επιστρέφεται αξία 5,69€ για την κοινωνία με επιπρόσθετα κοινωνικό-οικονομικά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες.

Το οικονομικό αποτύπωμα της συνολικής δραστηριότητας της HOPEgenesis για την κοινωνία ανέρχεται σε 2.660.000€.

• Περισσότερες από 570 οικογένειες έχουν ωφεληθεί από το πρόγραμμα.

www.hopegenesis.org