Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2022

AGRAFA NEWS-ΚΑΤΟΠΙΝ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Ο Πρέσβης των ΗΠΑ Γιώργος Τζ. Τσούνης και της Ουκρανίας Sergii Shutenko στο κατασκηνωτικό κέντρο της Ι. Μ. Φθιώτιδος.

Για την τελετή λήξης προγράμματος φιλοξενίας παιδιών της Ουκρανίας


 

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ.κ. Συμεών και ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Φάνης Σπανός υποδέχθηκαν την Τρίτη 06 Σεπτεμβρίου 2022 στο κατασκηνωτικό κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος «Η Αγία Αικατερίνη», στην παραλία Καινούργιου Λοκρίδος τον Πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα κ. Γιώργο Τζ. Τσούνη, όπως επίσης και τον Πρέσβη της Ουκρανίας στη χώρα μας κ. Sergii Shutenko.

 

Ο Πρέσβης των ΗΠΑ και ο Ουκρανός ομόλογος του, αποδέχθηκαν σχετική πρόσκληση και συμμετείχαν στην εορταστική τελετή λήξης του προγράμματος: «Αλληλεγγύη στα Παιδιά της Ουκρανίας μέσω της Αγγλικής Γλώσσας», η οποία πραγματοποιήθηκε στις εξαιρετικές εγκαταστάσεις του παραθαλάσσιου κατασκηνωτικού κέντρου της Ιεράς Μητρόπολης Φθιώτιδος.

 

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα χρηματοδοτήθηκε από το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, μέσω της Πρεσβείας στην Ελλάδα, με δικαιούχο την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος, η οποία το υλοποίησε σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος, την Ουκρανική Πρεσβεία και την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Στερεάς Ελλάδας.


 

Στο πλαίσιο του προγράμματος, 40 παιδιά από την Ουκρανία, ηλικίας 11 έως 14 ετών, φιλοξενήθηκαν στο κατασκηνωτικό κέντρο και παρακολούθησαν ειδικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα στα αγγλικά, στα ουκρανικά και στα ελληνικά, το οποίο περιείχε επίσης εκδρομές σε ιστορικά και θρησκευτικά σημεία της Π.Ε. Φθιώτιδας και άλλες ψυχαγωγικές δράσεις.

 

Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η τελετή λήξης του προγράμματος. Εξελίχθηκε σε πραγματικά εορταστική, όμως, όταν ολοκληρώθηκαν οι παρουσιάσεις και οι ομιλίες και έσμιξαν τα “παιδιά του πολέμου”, οι εκπαιδευτικοί – συνοδοί τους, αυτοδιοικητικοί και στελέχη από τις Πρεσβείες σε χορούς, υπό τους ήχους ελληνικής, αμερικάνικης και ουκρανικής μουσικής. Την καλλιτεχνική επιμέλεια της μουσικής βραδιάς ανέλαβε η Παραδοσιακή Ορχήστρα του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος «ΓΕΡΜΑΝΟΣ ο ΜΕΛΩΔΟΣ», καθώς και τα παιδιά από την δομή φιλοξενίας Προσφύγων στις Θερμοπύλες.

 

Μετά τη λήξη της εκδήλωσης, ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ.κ. Συμεών τόνισε: «Η σημερινή ημέρα είναι μέρα χαράς και λύπης. Χαράς, γιατί ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα που υλοποιήσαμε με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, με την Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ελλάδα και με την Πρεσβεία της Ουκρανίας. Ένα πρόγραμμα αλληλεγγύης και αγάπης για τα παιδιά του πολέμου. Χαιρόμαστε που ολοκληρώθηκε με επιτυχία. Χαιρόμαστε που αποδείξαμε ότι όταν ενώνουμε δυνάμεις και συνεργαζόμαστε μπορούμε να μοιράζουμε αγάπη και να δίνουμε ζωή!

 

»Συγχρόνως, όμως, δεν παύει η καρδιά μας να έχει και λύπη, γιατί πέρασαν 194 ημέρες και ο πόλεμος είναι ακόμα παρών! Και αυτά τα παιδιά, δεν θα επιστρέψουν στο σπίτι τους με ειρήνη. Θα επιστρέψουν μέσα στην εμπόλεμη περιοχή και αυτό μας πονά, μας θλίβει. Προσευχόμαστε για ειρήνη και αγάπη και ελπίζουμε σύντομα τα παιδιά να ξανάρθουν και να μας φέρουν τον “κλάδο της ελιάς”, το μήνυμα της ειρήνης και της αγάπης. Το δικό μας μήνυμα, αυτό που στέλνουμε μέσα από τα παιδάκια στην Ουκρανία και σε όλο τον κόσμο, είναι ότι η αγάπη θα νικήσει τον πόλεμο, θα νικήσει τη βία!»

 

 

 

Ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Γιώργος Τζ. Τσούνης δήλωσε: «Ως πατέρας, συγκινήθηκα τόσο πολύ μόλις τώρα που συνάντησα αυτά τα παιδιά και άκουσα τις αξιοσημείωτες ιστορίες τους. Ιστορίες θάρρους και επιβίωσης! Είναι απολύτως αποκαρδιωτικό αυτό που έπρεπε να υπομείνουν αυτά τα παιδιά και ο λαός της Ουκρανίας. Αλλά, είναι επίσης μια ιστορία ελπίδας. Είναι πραγματική τιμή για μένα που βρίσκομαι εδώ. Και είμαι πολύ περήφανος για το έργο, που έχει κάνει η Πρεσβεία μας, για να υποστηρίξει αυτό το σπουδαίο πρόγραμμα, σε συνεργασία με τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Φάνη Σπανό και τον Μητροπολίτη Φθιώτιδος Συμεών. Η πρωτοβουλία να βοηθήσουμε αυτά τα παιδιά, ήταν δική τους και δείχνει ότι έχουν πραγματικά χρυσή καρδιά!

»Είναι επίσης προνόμιο και τιμή να έχουμε μαζί μας απόψε τον καλό μου φίλο Πρέσβη Sergii Shutenko. Πλάι - πλάι με την Ελλάδα, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να στέκονται στο πλευρό της Ουκρανίας και να υποστηρίζουν τον αγώνα της για επιβίωση. Στεκόμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας, γιατί τα σύνορα και οι προμήθειες τροφίμων δεν είναι αντικείμενα διαπραγμάτευσης. Στεκόμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας γιατί είναι το σωστό. Αυτό που κάνουμε σήμερα θα καθορίσει το μέλλον μας. Υπάρχει ένα εβραϊκό ρητό, «Tikkun Olam», που σημαίνει «επισκευή του κόσμου». Και αυτό είναι που μας έφερε κοντά σήμερα. Η δουλειά που κάνουμε με αυτά τα παιδιά, η ευτυχία και η ελπίδα που βοηθάμε να δώσουμε, είναι όλα μέρος της επισκευής του κόσμου. Και όταν δίνεις ελπίδα σε έναν άλλον, δημιουργείς ένα φως που φωτίζει τον κόσμο σε έναν συνεχώς διευρυνόμενο κύκλο. Τα παιδιά μας, ΟΛΑ τα παιδιά μας, δεν αξίζουν τίποτα λιγότερο!»

 

Ο Πρέσβης της Ουκρανίας στην Ελλάδα Sergii Shutenko είπε: «Ευχαριστούμε τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας για την πρωτοβουλία της Περιφέρειας να υλοποιήσει μαζί με τη Μητρόπολη Φθιώτιδας και την Πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής το  πρόγραμμα φιλοξενίας παιδιών από την Ουκρανία.  Ήταν πολύ ξεχωριστό πρόγραμμα για τα παιδιά. Εκτός από την αναψυχή τους, τα παιδιά μπόρεσαν να βελτιώσουν τις δεξιότητες τους στην αγγλική γλώσσα και να γνωρίσουν την ελληνική κουλτούρα από κοντά. Για δύο εβδομάδες, τα παιδιά έφυγαν από τον πόλεμο και είδαμε σήμερα στα πρόσωπα τους χαμόγελα, χαρά και μεγάλη αγάπη, όταν ακούστηκαν ουκρανικά και αμερικάνικα τραγούδια και ξεκίνησαν ελληνικοί χοροί.

 

»Για άλλη μία φορά, ευχαριστούμε προσωπικά τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ. Συμεών, τον Πρέσβη των ΗΠΑ κ. Τσούνη, τον Περιφερειάρχη κ. Φάνη Σπανό, όλους τους εκπαιδευτικούς, τους πατέρες της Μητρόπολης Φθιώτιδος και όλο το προσωπικό στην κατασκήνωση, την Ελληνική Αστυνομία και όλους τους τοπικούς φορείς και τους Έλληνες πολίτες, που βοήθησαν κατά την παραμονή των παιδιών και τη διεξαγωγή του προγράμματος. Ελπίζουμε να συνεχιστούν τέτοια προγράμματα για τα παιδιά».

 

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός δήλωσε: «Βρισκόμαστε στην τελετή λήξης ενός πολύ σημαντικού, αλλά και πολύ συγκινητικού προγράμματος, το οποίο υλοποιήσαμε σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος, με την Αμερικανική Πρεσβεία που το χρηματοδότησε, με την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Στερεάς Ελλάδας και βεβαίως με την Ουκρανική Πρεσβεία. Και ευχαριστώ πάρα πολύ τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Φθιώτιδας κ. Συμεών, τον Πρέσβη κ. Γιώργο Τζ. Τσούνη, τον Πρέσβη κ. Sergii Shutenko και τη Δρα Ελένη Μπενιάτα για την εξαιρετική συνεργασία μας σε αυτή την ξεχωριστή δράση.

 

»Το πρόγραμμα αφορά 40 παιδιά από την Ουκρανία, τα οποία βρίσκονται στη δίνη του πολέμου και στα οποία προσπαθήσαμε να δώσουμε μία μικρή “όαση”. Λίγες ημέρες χαράς, αισιοδοξίας, παιχνιδιού και μάθησης, για να… δροσίσουν την ψυχή τους και να νιώσουν όπως ήταν πριν από το ξέσπασμα αυτού του φρικτού πολέμου. Δεν ξεγελιόμαστε ότι με αυτές τις λίγες μέρες καθάρισαν οι ψυχές τους από τις δύσκολες καταστάσεις που έζησαν. Πιστεύουμε, όμως και ελπίζουμε πως τους δώσαμε ένα μήνυμα, ότι δεν είναι μόνο έτσι τα πράγματα. Υπάρχει και η όμορφη ανέμελη πλευρά της ζωής, αυτή που αξίζουν ως παιδιά να ζήσουν».