Κυριακή 10 Ιουλίου 2022

AGRAFA NEWS-Πυρκαγιές στον Ελαιώνα του Δελφικού Τοπίου.ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΠΑΤΖΕΛΗ

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ            06-07-2022


                                                Πυρκαγιές στον Ελαιώνα του Δελφικού Τοπίου

Δεύτερη φορά σε μια δεκαετία καίγεται ο Ελαιώνας του Δελφικού Τοπίου, χώρος προστατευόμενος από UNESCO.Η αντιμετώπιση των προβλημάτων και αναγκών του Ελαιώνα Άμφισσας, ποτέ από πλευράς του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και των Αυτοδιοικητικών μας παρατάξεων, δεν ήταν και ποτέ δεν θα είναι ευκαιριακή, επικοινωνιακή.

Η κα Μπατζελή τόνισε ότι: «Oφείλαμε, να έχουμε στρατηγικό σχεδιασμό για την περιβαλλοντική, αγροτική και πολιτιστική προστασία , της  διαχείριση των αρδευτικών υδάτων  του Ελαιώνα, σχεδιασμός  που θα επικαιροποιείται   βάσει των νέων συνθηκών, των αναπτυξιακών πολιτικών  και της αντιμετώπισης των κινδύνων. Η περσινή καταστροφή στη Δωρίδα, έμεινε στα χαρτιά και στα δελτία τύπου των στελεχών της ΝΔ, ζητήματα που τονίζουμε  σε Περιφερειακά Συμβούλια. Οι ευθύνες τους απέναντι στους  πολίτες είναι τεράστιες. Δεν «σβήνουν» την πραγματική καταστροφή του φυσικού μας πλούτου με την εικόνα και την «ωραιοποίηση» της ανευθυνότητα τους με τα Δελτία Τύπου».

To έργο άρδευσης του Ελαιώνα ξεκίνησε το 2011 με απόφαση που ελήφθη όταν ήμουν Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης . Δυστυχώς ,ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί ή μερικώς προχωρήσει, με ευθύνη των κυβερνήσεων ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ καθώς και της ίδιας Περιφερειακής Αρχής που περιορίζεται σε «δωράκια μελετών» και επικοινωνία.

Ένα έργο άρδευσης σε λειτουργία σήμερα θα απέτρεπε την εξάπλωση της πυρκαγιάς.

Ένας σχεδιασμός επιχειρησιακής παρέμβασης και παράλληλων συμπληρωματικών έργων αρδευτικών και πυρασφάλειας στον Ελαιώνα, υπογειοποίησης των καλωδίων μεταφοράς ενέργειας ζήτημα που εδώ και χρόνια προτάσσουμε, αποφασιστικής αντιμετώπισης της παράνομης εναπόθεση σκουπιδιών, προστασίας του Ελαιώνα με ηλεκτρονικές εφαρμογές και συνεργασίες που προσφέρει το Εθνικό Αστεροσκοπείο, θα βοηθούσαν μεταξύ των άλλων και τις καλύτερες συνθήκες κατάσβεσης. Θα απέτρεπαν κινδύνους και κακόβουλες, εγκληματικές  σκοπιμότητες.