Πέμπτη 2 Ιουνίου 2022

AGRAFA NEWS-ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΝΟΨΕΙ ΑΝΤΙΠΥΡΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ

Κερασοχώρι, 02.06.2022

 

ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗΦωτιές: Όλο το σχέδιο της αντιπυρικής περιόδου

 

ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΟΙΚΟΠΕΔΩΝ ΚΑΙ ΑΚΑΛΥΠΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΓΡΑΦΩΝ ΑΠΟ ΙΔΙΩΤΕΣ ΚΑΙ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΕΣ – ΑΓΡΟΤΕΣ -  ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΩΝ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΥΡΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΕΤΟΥΣ 2022.

 

Ο Δήμος Αγράφων ενόψει της αντιπυρικής περιόδου, καλεί όλους τους ιδιοκτήτες, επικαρπωτές οικοπέδων και λοιπών ακάλυπτων χώρων που βρίσκονται εντός χωριών και οικισμών, να προβούν άμεσα στον καθαρισμό των χώρων αυτών, απομακρύνοντας χόρτα, κλαδιά και οποιαδήποτε άλλα υλικά, καθώς και στη λήψη κάθε άλλου κατά περίπτωση μέτρου που αποβλέπει στην αποφυγή και τη μείωση του κινδύνου από πυρκαγιά.

 

*      Εφόσον δεν υπάρξει η δέουσα ανταπόκριση των οικοπεδούχων, ο Δήμος Αγράφων νομιμοποιείται να προβεί στον αυτεπάγγελτο καθαρισμό των αναφερόμενων οικοπέδων/ χωραφιών/ τεμαχίων γης χρεώνοντας τους τα έξοδα καθαρισμού τους, ανάλογα με την έκταση εκάστου οικοπέδου.

 

*      Με βάση την υπ’ αριθ. 20/2022 Πυροσβεστική Διάταξη (ΦΕΚ 1301/τ.Β΄ /18.03.2022) ο καθαρισμός πρέπει να περιλαμβάνει :

 

1.      Υλοτομία και απομάκρυνση των ξερών και σπασμένων δέντρων και κλαδιών, καθώς και των κλαδιών που βρίσκονται σε μικρή απόσταση από κτίσματα (τουλάχιστον 3μ.) δημιουργώντας κίνδυνο μετάδοσης της πυρκαγιάς.

 

2.      Απομάκρυνση της καύσιμης φυτικής ύλης που βρίσκεται στην επιφάνεια του εδάφους, όπως ενδεικτικά το φυλλόστρωμα, τα ξερά χόρτα και τα κατακείμενα ξερά κλαδιά.

 

 

3.      Κλάδεμα της κόμης των δέντρων από το έδαφος εξασφαλίζοντας σε κάθε περίπτωση το ύψος της στηθιαίας διαμέτρου (περίπου 1,50μ.) και το 50% της κόμης τους.

 

4.      Απομάκρυνση τυχόν άλλων εγκαταλελειμμένων καυστικών ή εύφλεκτων υλικών ή αντικειμένων εντός των ως άνω χώρων.

1.      Απομάκρυνση σκουπιδιών (μπάζα, αστικά σκουπίδια, κουφάρια νεκρών ζώων κ.ά.) που συνήθως υποκρύπτονται μέσα στη πυκνή βλάστηση που τα έχει κατακλύσει και αποτελούν εστίες μόλυνσης και δυσοσμίας για τους περίοικους.

 

2.      Συλλογή και απομάκρυνση όλων των υπολειμμάτων καθαρισμού.

 

 

3.      Συντήρηση γεωργικών μηχανημάτων.

 

4.      Ιδιαίτερη προσοχή κατά τη χρήση εργαλείων και μηχανημάτων που δημιουργούν σπινθήρες.

 

 

5.      Προσοχή κατά το κάπνισμα των κυψελών.

 

6.      ΔΕΝ καίμε ξερά χόρτα και σκουπίδια.

 

 

 

Τα κατασταλτικά μέτρα που προβλέπονται στον κανονισμό, είναι το τελευταίο μέσον που θα χρησιμοποιήσει η Δημοτική Αρχή και μόνο εκεί που οι εγκαλούμενοι επιδείξουν πλήρη αδιαφορία.

 

 

Τηλέφωνα Έκτακτης Ανάγκης:

2237061566 - Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Γρανίτσας

2237022199 - Πυροσβεστική Υπηρεσία Καρπενησίου

2237031216 - Αστυνομικό Τμήμα Αγράφων

2237351300 - Δημαρχείο Κερασοχωρίου

2237351318 - Γραφείο Δημάρχου Αγράφων