Τετάρτη 8 Ιουνίου 2022

AGRAFA NEWS-ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΡΑΜΗΣ | “ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΟΥ ΝΕΚΡΟΥ ΑΔΕΛΦΟΥ” | Πέμπτη 9 Ιουνίου, 21:00, Αμφιθέατρο Μαυσωλείου Διστόμου.



View this email in your browser


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΡΑΜΗΣ

“ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΟΥ ΝΕΚΡΟΥ ΑΔΕΛΦΟΥ”
Βασισμένο στην ομώνυμη δημοτική παραλογή.
 

Πέμπτη 9 Ιουνίου, 21:00
Αμφιθέατρο Μαυσωλείου Διστόμου

Είσοδος ελεύθερη


Ερμηνευτές:
Θοδωρής Βουτσικάκης, Αργυρώ Καπαρού, Βασιλική Καρακώστα, 
Βασίλης Δημακόπουλος, Ελένη Δημοπούλου

Μουσικοί:
Guido de Flavis (σαξόφωνο) , Σπύρος Αρκούδης (τρομπέτα), 
Χρήστος Γιάκκας (τρομπόνι), Βασίλης Παναγιωτόπουλος (κρουστά),
Δημήτρης Μαραμής (πιάνο, διεύθυνση)


Ο συνθέτης Δημήτρης Μαραμής και καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Δελφών “Το Λάλον Ύδωρ”, μετά την πετυχημένη του περιοδεία στη Στερεά Ελλάδα με το λαϊκό ορατόριο Παλιγγενεσία που παρουσίασε πέρυσι με ανάθεση της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την ελληνική επανάσταση, επιστρέφει στη Ρούμελη για να παρουσιάσει Το Τραγούδι του Νεκρού Αδελφού στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων μνήμης από τα 78 χρόνια της σφαγής του Διστόμου που διοργανώνει ο Δήμος Διστόμου - Αράχωβας - Αντίκυρας,.

Το τραγούδι Του Νεκρού Αδελφού είναι μουσικοδραματικά μελοποιημένη η απαράλλαχτη, ομώνυμη, αριστουργηματική, παραλογή της δημοτικής μας ποίησης: Μάνα με τους εννιά σου γιούς και με τη μια σου κόρη, την κόρη τη μονάκριβη την πολυαγαπημένη…

O συνθέτης έρχεται να δέσει με μοναδικό τρόπο Το τραγούδι Του Νεκρού Αδελφού με την ιστορία του Διστόμου, που σημάδεψε τη συνείδηση όλων όσοι επέζησαν. Μαζί του συμμετέχει μία ομάδα σημαντικών και καταξιωμένων ερμηνευτών της έντεχνης μουσικής σκηνής, όπως ο Θοδωρής Βουτσικάκης (Κωνσταντής), η Αργυρώ Καπαρού (Μάνα), η Βασιλική Καρακώστα (αφηγήτρια), η Ελένη Δημοπούλου (Αρετή) και ο Βασίλης Δημακόπουλος (αφηγητής) καθώς κι ένα πενταμελές μουσικό σχήμα από ταλαντούχους μουσικούς. 

Το τραγούδι του νεκρού αδελφού του Δημήτρη Μαραμή, ήταν ανάθεση του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών το 2019, ως μέρος της τριλογίας του συνθέτη: Οι Στοιχειωμένοι.

Το τραγούδι του νεκρού αδελφού θεωρείται από πολλούς μελετητές το δυνατότερο δημιούργημα του ελληνικού λαού. Το θέμα του, διαδεδομένο σε όλα τα Βαλκάνια, απαντάται συχνά ως παραμύθι που βασίζεται στην παράδοση. Η μάνα με τους εννιά γιούς πείθεται να παντρέψει τη μοναχοκόρη της στα ξένα, αφού ο Κωσταντής υπόσχεται πως θα τη φέρει πίσω, εάν χρειαστεί. Στους δίσεκτους χρόνους πεθαίνουν όλα τα παιδιά και η μάνα μόνη κι έρημη μοιρολογάται στον τάφο του Κωσταντή και τον ανακαλεί να τηρήσει την υπόσχεση του. Ο Κωσταντής σηκώνεται από το μνήμα και εκτελεί την υπόσχεση.Το πασίγνωστο δημοτικό τραγούδι Του Νεκρού Αδελφού, πραγματεύεται τη διαδεδομένη δοξασία της νεκρανάστασης κι αναδεικνύει τις αρχετυπικές σχέσεις αίματος μεταξύ μάνας και κόρης, μάνας και γιου, κι αδερφής με αδερφό. 


INFO
 

ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΑΡΑΜΗ
“ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΟΥ ΝΕΚΡΟΥ ΑΔΕΛΦΟΥ”

Πέμπτη 9 Ιουνίου
21:00


Αμφιθέατρο Μαυσωλείου Διστόμου
Ελεύθερη Είσοδος

 

Ερμηνευτές:
Θοδωρής Βουτσικάκης, Αργυρώ Καπαρού, Βασιλική Καρακώστα, 
Βασίλης Δημακόπουλος, Ελένη Δημοπούλου

Μουσικοί:
Guido de Flavis (σαξόφωνο) , Σπύρος Αρκούδης (τρομπέτα), 
Χρήστος Γιάκκας (τρομπόνι), Βασίλης Παναγιωτόπουλος (κρουστά),
Δημήτρης Μαραμής (πιάνο, διεύθυνση)



Φωτογραφία: Έφη Γούση


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ 
ΔΗΜΟΣ ΔΙΣΤΟΜΟΥ - ΑΡΑΧΩΒΑΣ - ΑΝΤΙΚΥΡΑΣ 




ΜΑΡΤΥΡΙΚΗ ΠΟΛΗ ΔΙΣΤΟΜΟΥ 

 

Οργάνωση παραγωγής
PROSPERO



www.prospero.com.gr