Πέμπτη 7 Απριλίου 2022

AGRAFA NEWS-Εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση για την ανάπλαση των Ελ. Βενιζέλου – 28ης Οκτωβρίου - Αρεθούσης και τη δημιουργία ποδηλατικής διαδρομής στη Χαλκίδα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Γραφείο Περιφερειάρχη


 

                                                                               Λαμία, 07 Απριλίου 2022

 

ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΦΑΝΗ ΣΠΑΝΟΥ

 


 

Παρέμβαση συνολικής δημόσιας δαπάνης 6.945.600€

 

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός συναντήθηκε νωρίτερα σήμερα, Πέμπτη 07 Απριλίου 2022, με την Δήμαρχο Χαλκιδέων Έλενα Βάκα και ανακοίνωσε την εξασφάλιση χρηματοδότησης για την υλοποίηση έργου αναμόρφωσης της πόλης της Χαλκίδας.

 

Συγκεκριμένα, με απόφαση του Περιφερειάρχη Φάνη Σπανού εντάχθηκαν οι πράξεις:

 

Ø  «ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΑΣΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ - ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΕΠΙ ΤΩΝ ΛΕΩΦΟΡΟΥ ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΚΑΙ ΟΔ. 28ΗΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ» στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Στερεά Ελλάδα 2014-2020» και στον Άξονα Προτεραιότητας: «Υποστήριξη της μετάβασης προς μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα σε όλους τους τομείς». Η συνολική δημόσια δαπάνη ανέρχεται στα 4.848.600€, εκ των οποίων η  επιλέξιμη δημόσια δαπάνη ανέρχεται σε 3.200.000€.

 

Ø  «ΒΕΛΤΙΩΣΗ - ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΥΡΙΑΣ ΣΥΛΛΕΚΤΗΡΙΑΣ ΟΔΟΥ ΑΡΕΘΟΥΣΗΣ (ΚΟΜΒΟΣ “ΔΑΡΙΓΚ” ΕΩΣ ΚΟΜΒΟΣ “ΑΓ. ΣΤΕΦΑΝΟΥ”) ΧΑΛΚΙΔΑΣ» στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Στερεά Ελλάδα 2014-2020» και στον Άξονα Προτεραιότητας: «Προαγωγή των βιώσιμων μεταφορών και εξάλειψη των σημείων συμφόρησης σε υποδομές βασικών δικτύων». Η συνολική δημόσια δαπάνη ανέρχεται στα 2.097.000€, εκ των οποίων η  επιλέξιμη δημόσια δαπάνη ανέρχεται σε 800.000€.

Προβλέπονται δαπάνες και για αρχαιολογικές εργασίες, ενώ το υπολειπόμενο ποσό, το οποίο ενδέχεται να απομείνει μετά την έκπτωση που θα προκύψει από τη διαγωνιστική διαδικασία, θα καλυφθεί από τον Δήμο Χαλκιδέων.

 

Αντικείμενο των έργων είναι η συνολική ανάπλαση του κεντρικού οδικού άξονα Ελ. Βενιζέλου – 28ης Οκτωβρίου - Αρεθούσης ως τον κόμβο Αγ. Στεφάνου και παράλληλα η κατασκευή ποδηλατικής διαδρομής.

 

Συγκεκριμένα, προβλέπονται εργασίες αντικατάστασης πλακοστρώσεων, διαπλάτυνσης πεζοδρομίων, δημιουργίας ποδηλατικής διαδρομής, αντικατάστασης οδοστρώματος, ανάπλασης της διαχωριστικής νησίδας, οριοθέτησης χώρων στάθμευσης, αναβάθμισης και νέας φύτευσης πράσινου, όπως και εργασίες αντικατάστασης των φωτιστικών σωμάτων.

 

 

Μετά τις ανακοινώσεις, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Εύβοιας Γιώργος Κελαϊδίτης, ο Αντιπεριφερειάρχης Παιδείας Κώστας Γαλάνης, ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος για θέματα Μεταφορών – Επικοινωνιών Δημήτρης Βουρδάνος, ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος για θέματα Τουρισμού, Αθλητισμού και Εθελοντισμού Ηλίας Μπουρμάς, η Δήμαρχος Χαλκιδέων Έλενα Βάκα, αιρετοί και υπηρεσιακά στελέχη επέβλεψαν την εξέλιξη των εργασιών στη Δημοτική Αγορά της Χαλκίδας.

Το έργο: «Αποκατάσταση, Ανάδειξη, Ανάπτυξη και Λειτουργική Επανένταξη της Δημοτικής Αγοράς Χαλκίδας», έχει συμβατικό προϋπολογισμό 7.400.000 €. Οι εργασίες εκτελούνται από τον Δήμο Χαλκιδέων με συγχρηματοδότηση από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, ύψους 3.000.000€ και σε εύλογο χρονικό διάστημα αναμένεται να αναδείξουν το -χαρακτηρισμένο ως μνημείο- κτίσμα.

 

«Η υπογραφή της απόφασης ένταξης στο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας για την ανάπλαση του πιο κεντρικού οδικού άξονα της πόλης της Χαλκίδας, ανοίγει τον δρόμο για την υλοποίηση ενός έργου που σε συνδυασμό με το εν εξελίξει έργο ανάπλασης της Δημοτικής Αγοράς, θα αναβαθμίσει ριζικά την όψη και τη λειτουργία της πόλης της Χαλκίδας, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη, αλλά και την ποιότητα ζωής. Δίνουμε πλέον τη σκυτάλη στον Δήμο Χαλκιδέων και με εξασφαλισμένη τη χρηματοδότηση προσβλέπουμε σε ταχεία και ποιοτική υλοποίηση! Καλή αρχή!», δήλωσε ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός.

 

Ακολούθως, η Δήμαρχος Χαλκιδέων Έλενα Βάκα δήλωσε: «Σήμερα είναι μια πολύ σημαντική ημέρα για τον Δήμο Χαλκιδέων και συγκεκριμένα για το έργο της ανάπλασης των οδών Ελευθέριου Βενιζέλου και Αρεθούσης. Έχουμε την επίσημη ένταξη της χρηματοδότησης από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, μέσα από το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΣΒΑΑ), για το τμήμα από την οδό Αγγελή Γοβιού μέχρι το Μουσείο της Αρέθουσας. Να σημειώσουμε ότι το υπόλοιπο τμήμα, από το Μουσείο της Αρέθουσας έως τον κόμβο του Αγίου Στέφανου, θα χρηματοδοτηθεί από τον Δήμο Χαλκιδέων. Το χρηματοδοτούμενο τμήμα χωρίζεται τυπικά σε δύο επιπλέον τμήματα, ένα από την Αγγελή Γοβιού έως το ΔΑΡΙΓΚ και ένα από το ΔΑΡΙΓΚ έως το Μουσείο της Αρέθουσας.

 

»Είναι ένα έργο συνολικό, με ενιαία εικόνα σε όλα τα τμήματά του, το οποίο, σε συνδυασμό με το έργο της Δημοτικής Αγοράς, αλλάζει το ευρύτερο κέντρο της πόλης της Χαλκίδας. Γίνονται πολλές επεμβάσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν ασφαλτόστρωση της οδού, ποδηλατοδρόμους, μεγάλη βελτίωση και εμπλουτισμό του πρασίνου, βελτιώσεις στα πεζοδρόμια με διατήρηση κάποιων θέσεων στάθμευσης, ενίσχυση του ηλεκτροφωτισμού και φυσικά όλες έχουν ως στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση και κινητικότητα πεζών και ατόμων με αναπηρία.

 

»Πρόκειται για ένα έργο, το οποίο από προηγούμενες Δημοτικές αρχές είχε σχεδιαστεί και μελετηθεί, όμως, ουσιαστικά έπρεπε να κάνουμε τις μελέτες εκ νέου, γιατί άλλαξε η νομοθεσία, κάνοντας και βελτιωτικές παρεμβάσεις. Και για όλες αυτές τις νέες μελέτες, θα ήθελα να ευχαριστήσω όλες τις Υπηρεσίες και ιδιαίτερα τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών και τη Διεύθυνση Προγραμματισμού, που εργάστηκαν σκληρά για την ολοκλήρωση των μελετών και την ετοιμασία του φακέλου. Και βέβαια θέλω να ευχαριστήσω την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας για τη στήριξη και τη βοήθεια, που θα οδηγήσει στην υλοποίηση του έργου αυτού».