Τρίτη 8 Μαρτίου 2022

AGRAFA NEWS- «Η Π.Ο.Σ.Σ του 2022» Η πορεία και οι δράσεις της επόμενης μέρας.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

 «Η  Π.Ο.Σ.Σ του 2022» Η πορεία και οι δράσεις της επόμενης μέρας.

 

Τιμήσαμε τον Ήρωα μας Αντώνη Κατσαντώνη στα Ιωάννινα.

Αναδύθηκαν δυνάμεις που τοποθετούν τον Σαρακατσάνικο Πολιτισμό στη θέση που του αρμόζει.

 

Διήμερες εκδηλώσεις της Π.Ο.Σ.Σ. στα Ιωάννινα.

 

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε από τον Δήμο Βορείων Τζουμέρκων και συνδιοργανωτή την Π.Ο.Σ.Σ , στα πλαίσια του έτους Κατσαντώνη, η πρώτη εκδήλωση προς τιμήν του προεπαναστατικού ήρωα, Αντώνη Κατσαντώνη, την Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2022 .

 

Το πρωί της Παρασκευής πραγματοποιήθηκε στο Ξενοδοχείο Du Lac ημερίδα με κεντρικό εισηγητή τον Καθηγητή και πρώην Πρύτανη κ. Γεώργιο Καψάλη, επικεφαλή  της Επιστημονικής Επιτροπής της Π.Ο.Σ.Σ με θέμα της ομιλίας του: "Η ηρωική μορφή του Κατσαντώνη". Ο Δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων κ. Σεντελές Ιωάννης,  παρουσίασε εισήγηση με θέμα: "Η δράση του Κατσαντώνη μέσα από τα δημοτικά τραγούδια".Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.


Στη συνέχεια παρουσιάστηκαν τραγούδια για τον Κατσαντώνη από Παραδοσιακή Δημοτική Ορχήστρα.

Ερμήνευσαν τραγούδια: ο Ηπειρώτης ερμηνευτής κ. Παπακώστας Ιωάννης και  οι Σαρακατσάνοι ερμηνευτές: Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Ø Λαδιάς Νίκος

Ø Ράπτης Θεόδωρος

Ø Γιαννιός Σπύρος

 

 

Στην εκδήλωση παρευρέθησαν οι οποίοι απηύθυναν χαιρετισμό οι:

Ø Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ. κ. Μάξιμος, ο οποίος κήρυξε τη έναρξη της ημερίδας.

Ø Ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Σαρακατσαναίων (Π.Ο.Σ.Σ.)  κ. Γιώργος Ν. Μουτσιάνας,

Ø οι Δήμαρχοι Ιωαννιτών κ. Μωυσής Ελισάφ, Αγράφων κ. Αλέξανδρος Καρδαμπίκης, Αμφιλοχίας κ. Γιώργος  Κατσιούλας, Αργιθέας κ.Ανδρέας Στεργίου, Κεντρικών Τζουμέρκων κ. Χρήστος Χασιάκος,Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Ø ο Πρόεδρος της Αδελφότητας Σαρακατσαναίων Ηπείρου κ. Κώστας Τάγκας και

Ø η Γραμματέας του Αγαθοεργού Συλλόγου Πετροβουνίου κ. Ζωή Κωνσταντή.

Ø Παρόντες ήταν και ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων κ. Μιχάλης Μαγειρίας 

 

Τον συντονισμό της ημερίδας είχε η Εντεταλμένη Σύμβουλος Πολιτισμού κ. Γεωργία Παπαδημητρίου.

Το απόγευμα της Παρασκευής, αποδίδοντας φόρο τιμής η Π.Ο.Σ.Σ πραγματοποίησε επιμνημόσυνη δέηση στον Ανδριάντα του ήρωα Κατσαντώνη,  χοροστατούντος του Μητροπολίτη Ιωαννίνων κ. κ. Μάξιμου. Ο ανδριάντας, ανεγέρθει από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων  Σαρακατσαναίων και  βρίσκεται  στο  κήπο των Ηρώων    στα Ιωάννινα,  στην θέση  Λιθαρίτσια.  Επίσης  πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων, με την παρουσία των χορευτών του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Βάλτου Ξηρόμερου  και Ευρυτανίας με τις επιβλητικές κλέφτικες φορεσιές.

 

Αργότερα παρουσιάστηκε  θεατρική παράσταση με τίτλο "Κλέφτης" στην αίθουσα Β. Πυρσινέλλας του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιωαννίνων από την ομάδα τέχνης "Βορείως" του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων, μέσα από την οποία ζωντάνεψαν τα βιώματά του ήρωα Κατσαντώνη.

 

 Συνδιοργανωτές και συμμετέχοντες στις εκδηλώσεις, εκτός από την  Π.Ο.Σ.Σ., ήταν:

Ø η Περιφερειακή Ένωση Δήμου Ηπείρου,

Ø ο Δήμος Ιωαννιτών,

Ø η κοινότητα Πετροβούνιου Τζουμέρκων,

Ø ο Δήμος Τζουμέρκων,

Ø Αγράφων,

Ø Λίμνης Πλαστήρα,

Ø Αργιθέας και της

Ø Αδελφότητας Σαρακατσαναίων Ηπείρου.

Το βράδυ της ίδιας μέρας παρατέθηκε γεύμα φιλοξενίας , από τον Δήμαρχο του  Δήμου  Βορείων Τζουμέρκων, κ. Σεντελέ  Ιωάννη,  στο κτήμα «Φρόντζου Πολιτεία».

Η επόμενη μέρα Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2022 ήταν αφιερωμένη στο Σαρακατσάνικο Πολιτισμό και στη συνεργασία των Συλλόγων Σαρακατσαναίων Περιφερειακής ενότητας Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας.

 

Θεματικές  ενότητες οι  οποίες  συζητήθηκαν και αναλύθηκαν  ήταν:

 

Ø Σαρακατσάνικοι χοροί,  μεθοδολογία- παρουσίαση της χορευτικής μας κουλτούρας από τους Καθηγητές Φυσικής Αγωγής, κ Σπύρο Γιαννιό και κ. Σοφία Κωστούλα.

Ø Παρουσίαση των δράσεων που πραγματοποιήθηκαν στα πλαίσια του μνημονίου συνεργασίας Σ.Ε.Φ.Α.Α και Π.Ο.Σ.Σ από την καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής Τ.Ε.Φ.Α.Α - Α.Π.Θ κ. Στέλλα Δούκα .

Ø Σαρακατσάνικη Βιωματική Κατασκήνωση Καλοκαίρι 2022 στην Κρυοπηγή Χαλκιδικής, από τον κ. Αχιλλέα Τιμπλαλέξη, εκπαιδευτικού,  εκ των ιδιοκτητών της κατασκήνωσης και της κ. Σοφίας Κωστούλα, καθηγήτριας φυσικής αγωγής, υπεύθυνη κατασκήνωσης.

Ø Ακολούθησε  κοινή συνεδρίαση του Δ.Σ της Π.Ο.Σ.Σ με τα Δ.Σ των Συλλόγων Σαρακατσαναίων Περιφερειακής ενότητας Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδος.

 

Περάσαμε από τις διαπιστώσεις στα έργα, μοιραστήκαμε τις ανησυχίες μας, γνωστοποιήσαμε τις προσπάθειές μας, ανταλλάξαμε σκέψεις με τους ανθρώπους μας, για την επόμενη μέρα.

 

Η εκδηλώσεις καλύφθηκαν τηλεοπτικά από τον χορηγό επικοινωνίας της Π.Ο.Σ.Σ.,  «ΗΠΕΙΡΟΣ TV

 

Χορηγοί αυτής της προσπάθειας ήταν :

Ø Γιολδάσης Αρτοποιήματα

Ø Kaminas Gallery Coco-mat συστήματα ύπνου.