Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2021

AGRAFA NEWS-ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΕΩΝ ΑΓΡΟΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗΣ ΣΥΜΠΡΑΞΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2021

ΠΡΟΛΟΓΟΣ

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ, κ. Αναστασίου Βελισσαρίου

Αγαπητοί Συνεργάτες και Φίλοι,


 

Με μεγάλη χαρά και τιμή παρουσιάζουμε την έκδοση του απολογισμού της «ΑΓΡΟΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗΣ ΣΥΜΠΡΑΞΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Α.Ε», για το έτος 2021, καθώς και του σχεδίου δράσης για το 2022. Η έκδοση αυτή επιχειρεί να καταγράψει όλο το φάσμα των υπηρεσιών και δράσεων της Σύμπραξης για το έτος αναφοράς (2021), καθώς επίσης και να παρουσιάσει τα ποσοτικά στοιχεία που αφορούν στους αποδέκτες των υπηρεσιών που προσφέρει ή σχεδιάζει να προσφέρει η Σύμπραξη.

 

ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΑ ΑΓΡΟΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗΣ ΣΥΜΠΡΑΞΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

 

1.       ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ, ΣΕ B2B ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ, ΣΕ ΔΙΕΘΝΗΣ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΠΡΟΒΑΛΛΟΝΤΑΣ ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ-ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ.

Στο πλαίσιο της ανάδειξής της σε Γαστρονομική Περιφέρεια, η Περιφέρεια μας με την στήριξη της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης συμμετείχε στις εκθέσεις.

 

Πίνακας 1. Συμμετοχή σε εκθέσεις 2021

Ονομασία Έκθεσης

Τόπος

Ημερομηνία

2η Έκθεση Τοπικών Προϊόντων Κύμης

ΚΥΜΗ

Αύγουστος 2021

ΕΚΟ ΡΑΛΛΥ ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ(Π.Ε.Λ.)

ΛΑΜΙΑ

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2021

85η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2021

Διεθνής Έκθεση Τουρισμού Philoxenia. Συνδιοργανώθηκε: Με το Εμπορικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Ευβοίας και τη συμμετοχή «Σομελιερ»

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ΟΚΤΩΜΒΡΙΟΣ 2021

Athens International Tourism Expo. Συνδιοργανώθηκαν: Με το Εμπορικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Ευβοίας και τη συμμετοχή «Σομελιερ»

ΑΘΗΝΑ

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2021

Central Wine Fair

ΑΘΗΝΑ

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2021

 

Η συμμετοχή στις ανωτέρω εκθέσεις και εκδηλώσεις επιχειρήθηκε προκειμένου να οικοδομηθεί μια ουσιαστική σχέση εμπιστοσύνης και συνεργασίας με τους τοπικούς φορείς και τους παραγωγούς. Σε αυτές τις εκδηλώσεις έλαβαν χώρα ενημερωτικές συναντήσεις – εκθέσεις τοπικών  προιόντων με επαγγελματίες του Πρωτογενούς και Δευτερογενούς Τομέα της οικονομίας καθώς και με εκπροσώπους των συνεταιρισμών/ομάδων (Αγρότες, Αλιείς). Θέματα των συναντήσεων ήταν, εκτός από την προβολή των προϊόντων της περιφέρειας μας, τα

προβλήματα των παραγωγικών κλαδών (οικοτεχνία, προώθηση προιόντων, συνεργατικά σχήματα, καινοτόμες πράξεις στον αγροδιατροφικό τομέα, κλπ), ο επαναπροσδιορισμός Στρατηγικής Πρωτογενούς Τομέα ανά περιοχή, η ενημέρωση για τα χρηματοδοτούμενα προγράμματα, κλπ.

 

1.       ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ ΑΓΡΟΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗΣ ΣΥΜΠΡΑΞΗΣ

 

1.1. Σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων πραγματοποίησε σεμινάριο με θέμα: <<Προηγμένες εξαγωγικές πρακτικές και εμπορικές συναλλαγές» με θέματα που αφορούν στις εξαγωγές>> , ΜΑΙΟΣ 2021

 

1.2. Σε συνεργασία με τον Hellas Stevia Hoop και με την υποστήριξη του Stavros Niarchos Foundation -Δωρεάν πρόγραμμα κατάρτισης(12 μήνες) Στέβια - με θέμα: Μια Βιώσιμη & Αναγεννητική Μετάβαση» είναι για εσένα ! Μάθε τα πάντα γύρω από τις βιώσιμες & βιολογικές μεθόδους καλλιέργειας, για την υγιεινή & ασφάλεια των τροφίμων καθώς και για τις τεχνικές πωλήσεων & μάρκετινγκ.

 

2.       ΚΑΤΑΘΕΣΗ & ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΣΕ ΠΡΟΚΗΡΥΞΕΙΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΕΘΝΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ

2.1. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΜΕΤΑΠΟΙΗΤΩΝ ΣΥΚΟΥ - 18 – 24/7/2022 ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ (BADAJOZ)

2.2. Έγκριση-διακρατικού προγράμματος “EUnique”, συνολικού προϋπολογισμού 1,3 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 1 εκατομμύριο ευρώ προορίζεται για την Περιφέρειά μας με δικαιούχο την Αγροδιατροφική Σύμπραξη Στερεάς Ελλάδας

 

3.       ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟΥ ΣΗΜΑΤΟΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΠΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ  ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ ΠΕΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ – ΤΟΜΕΑΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΩΝ

Ολοκληρώθηκε σε πρώτη φάση η συνεργασία με το πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής/Τομέας Τεχνολογίας Τροφίμων, σε ότι αφορά στα παραδοτέα που σχετίζονται με τις προδιαγραφές των επιχειρήσεων για τη χορήγηση του σχετικού σήματος.

Ταυτόχρονα και μετά από την επιτυχή διαβούλευση και την παρουσίαση οκτώ διαφορετικών σημάτων σε όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς της περιφέρειας, επελέγη το σήμα «τοπικών προϊόντων Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας».

Το σήμα αυτό βρίσκεται στη διαδικασία νομικής κατοχύρωσης τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε συνεργασία με έγκριτο νομικό.

Άμεση στόχευση μας είναι να ενταχθεί ως κύρια δράση για το επόμενο έτος (διαφήμιση, τρόπος και διαδικασία χορήγησης, κλπ).

 

1.       ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΚΑΙ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΠΛΑΝΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΒΟΛΗ ΕΝΕΡΓΕΙΩΝ

 

2.       ΠΑΡΕΧΕΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΜΕΣΩ ΤΟΥ PORTAL (http://agrifoodcentralgreece.gr). ΔΙΝΕΤΑΙ Η ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΕΤΑΙΡΙΚΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΒΟΛΗΣ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ-ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΙΣΤΟΧΩΡΟΥ (PORTAL) ΠΟΥ ΔΙΑΘΕΤΕΙ Η ΑΓΡΟΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ. ΕΠΙΣΗΣ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΠΥΛΗΣ «ΑΓΟΡΑ» ΔΙΝΕΤΑΙ Η ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΠΩΛΗΣΗΣ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΜΑΣ

Η διαδικτυακή παρουσία συνταγών με την δημιουργία της Νέας μας ιστοσελίδας www.tastecentralgreece.gr που εστιάζει στην Στερεοελλαδίτικη γαστρονομία συνδέεται άμεσα με την ταυτότητα της Στερεάς Ελλάδας, την ιστορική και πολιτισμική κληρονομιά της. Στα άμεσα σχέδια μας και εν όψει του εορτασμού των 100 χρόνων από την Μικρασιατική καταστροφή η ΑΣΣΑ στοχεύει στην ανάδειξη του πολιτισμού, μέσω της γαστρονομίας και αγροδιατροφής, που μας κληροδότησαν οι πρόγονοί μας.

 

 

 

3.       ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ

Η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη (ΕΚΕ) αποτελεί την ουσιαστική έκφραση της κοινωνικής υπευθυνότητας της ΑΣΣΕ. Προσπαθώντας να συμβάλλουμε στη έννοια της βιώσιμης ανάπτυξης, μέσα από μία σειρά δράσεων οικονομικής υποστήριξης, προβήκαμε στα ακόλουθα:

3.1. Στήριξη των Κοινωνικών Δομών του Δήμου Χαλκιδαίων ΔΟΠΠΑΧ-Απρίλιος 2021

3.2. Στήριξη του Παραρτήματος Παιδιών Φθιώτιδας-Απρίλιος 2021

3.3. Στήριξη του Ορφανοτροφείου Θηλέων Λαμίας-Απρίλιος 2021

3.4. Στήριξη περιοχών που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές- Αύγουστος 2021 (Βόρεια Εύβοια)

3.5. Στήριξη της Προσκυνηματικής εκδρομής στον Άγιο Ιωάννη τον Ρώσο - Σεπτέμβριος 2021

1.       Η ΑΣΣΕ συμμετέχει ενεργά στην επιτροπή «ΜΠΕΝΟΥ» για την διαχείριση των προγραμμάτων αποκατάστασης των συνεπειών από την πυρκαγιά στην βόρεια Εύβοια           

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με τη συμμετοχή μελών της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης Στερεάς Ελλάδας πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2021 υβριδικά (δια ζώσης και διαδικτυακά) η ετήσια Γενική Συνέλευση της Σύμπραξης, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Φθιώτιδας, στην Λαμία. Πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης ορίστηκε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Φθιώτιδας κος Κυρίτσης Αθανάσιος.

Την Γενική Συνέλευση τίμησαν με την παρουσία τους ο Αντιπεριφερειάρχης  Εξωστρέφειας και Επιχειρηματικότητας κος Βαγγέλης Κούκουζας, ο Αντιπεριφερειάρχης  Αγροτικής Οικονομίας και Αλιευτικής Πολιτικής κος Αποστολόπουλος Κώστας, ο Δήμαρχος Λοκρών κος Αθανάσιος Ζεκεντές, εκπρόσωποι όλων των Δήμων και των Επιμελητηρίων της Περιφέρειας μας καθώς επίσης και εκπρόσωποι συνεταιρισμών και επιχειρήσεων.

Ο Πρόεδρος της Σύμπραξης, Αναστάσιος Βελισσαρίου, αφού καλωσόρισε τα μέλη, προχώρησε στην εισήγηση των θεμάτων παρουσιάζοντας τις ενέργειες που πραγματοποιήθηκαν το περασμένο διάστημα αλλά και ενημερώνοντάς τους για τις επερχόμενες δράσεις. Συγκεκριμένα ο κ. Βελισσαρίου ανέφερε χαρακτηριστικά «παρά τις δυσκολίες και τις διαφορετικές προτεραιότητες που δημιούργησε η πανδημία COVID - 19, η Αγροδιατροφική Σύμπραξης πιστή στις φιλοδοξίες της για μεγαλύτερη δικτύωση στον αγροδιατροφικό τομέα και για ανάδειξη του τοπικού αγροτικού προϊόντος στην εγχώρια και διεθνή αγορά, πέτυχε τη συμμετοχή της σε δύο ευρωπαϊκά προγράμματα συνολικού προϋπολογισμού το πρώτο 1,3 εκ. ευρώ με σκοπό την προώθηση προϊόντων ΠΟΠ σε αγορές των Αραβικών Χωρών» και το δεύτερο αφορά τη συμμετοχή ομάδας συκοπαραγωγών της περιφέρειας σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα στην Ισπανία.  Τα προγράμματα αυτά αποδεικνύουν την αποτελεσματικότητα της δουλειάς που γίνεται αλλά και το όραμα και τους στόχους για μια υγιή και βιώσιμη ανάπτυξη της Σύμπραξης και των φορέων που συμμετέχουν σε αυτή.

Στην Γ.Σ παρουσιάστηκε επίσης η σημαντική προσπάθεια που καταβλήθηκε για την προώθηση του σήματος Τοπικών Προϊόντων της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Παρουσιάστηκαν οι μέχρι τώρα ενέργειες που έχουν οδηγήσει στην επιλογή ενός σήματος, μετά από ευρύτατη διαβούλευση οκτώ υποψηφίων σημάτων, μεταξύ μελών και φορέων της Περιφέρειας μας. Το σήμα αυτό καταχωρήθηκε τόσο εθνικά όσο και ευρωπαϊκά.

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος αναφέρθηκε στις απαραίτητες κινήσεις εξωστρέφειας που σχεδιάζονται για το επόμενο διάστημα. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται η παρουσία της Σύμπραξης σε διεθνείς εκθέσεις, η διοργάνωση θεματικών ημερίδων και συνεδρίων ανά την περιφέρεια, η συστηματική ενημέρωση των μελών, του τύπου αλλά και όλων των ενδιαφερόμενων φορέων για τις επερχόμενες δράσεις, η αναβάθμιση της ιστοσελίδας και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης της Σύμπραξης κ.α..

Τέλος, το λόγο έλαβαν μέλη της Σύμπραξης που συμμετείχαν στη Γενική Συνέλευση, θέτοντας για συζήτηση σημαντικά θέματα για τη λειτουργία, την ανάπτυξη και εξωστρέφεια της. Η Γενική Συνέλευση έκλεισε σε κλίμα σύμπνοιας και αισιοδοξίας για το μέλλον και την προώθηση των στόχων του φορέα.

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Δ.Σ.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΕΛΙΣΣΑΡΙΟΥ