Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2021

AGRAFA NEWS-ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΕΡΓΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΔΟΜΟΚΟΥ

 


 

Η Ξυνιάδα είναι αποξηραμένη λίμνη της Στερεάς Ελλάδας, στο οροπέδιο της Οβριακής, στις δυτικές απολήξεις της Όθρυος. Αποξηράνθηκε κατά την περίοδο 1936 - 1942 με σκοπό την δημιουργία καλλιεργήσιμης γης. Πριν την αποξήρανσή της, η λίμνη Ξυνιάδα καταλάμβανε έκταση 31.600 στρεμμάτων, από τα οποία τα 5.000 στρέμματα ήταν καλαμώνες και είχε μέγιστο βάθος 4 μέτρα.

 

Τα έργα για την αποξήρανση της λίμνης ξεκίνησαν το φθινόπωρο του 1936 και ολοκληρώθηκαν το καλοκαίρι του 1942. Η αποξήρανση επιτεύχθηκε με την κατασκευή ειδικής αποστραγγιστικής τάφρου (ΚΑΤ, Κεντρική Αποστραγγιστική Τάφρος).

 

Τα προηγούμενα χρόνια, όμως, μετά από κάθε έντονη βροχόπτωση στην περιοχή παρουσιάζονταν πλημμυρικά φαινόμενα, με τους αγρότες να βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς η ΚΑΤ συντηρούνταν δύσκολα από το ΤΟΕΒ με περιστασιακούς καθαρισμούς.  

 

Κατά τη διάρκεια της σφοδρής κακοκαιρίας του «Ιανού», η περιοχή μετατράπηκε ξανά σε λίμνη .


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

 

Γραφείο Περιφερειάρχη

                                                                         Λαμία, 22 Νοεμβρίου 2021

 

ΕΠΙΒΛΕΨΗ ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΕΡΓΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΔΟΜΟΚΟΥ

Ολοκληρώνεται η ανακατασκευή

της Αποστραγγιστικής Τάφρου Ξυνιάδας

Συνάντηση με αγρότες του Δήμου Δομοκού στη γέφυρα Αγγειών είχε νωρίτερα σήμερα, Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2021, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός, μαζί με τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Φθιώτιδας Θανάση Καρακάντζα, τον Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας και Αλιευτικής Πολιτικής Κώστα Αποστολόπουλο, τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας Ηλία Σανίδα και τον Δήμαρχο Δομοκού Μπάμπη Λιόλιο.

Σκοπός της επίσκεψης και της συνάντησης ήταν να επιβλέψει ο Περιφερειάρχης τα αντιπλημμυρικά έργα που εξελίσσονται στην ευρύτερη περιοχή της αποξηραμένης λίμνης Ξυνιάδας, μαζί με τους προέδρους των ΤΟΕΒ και με αγρότες, οι οποίοι εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την πρόοδο των εργασιών.

Υπενθυμίζεται ότι τα έργα για την αποξήρανση της λίμνης ολοκληρώθηκαν το καλοκαίρι του 1942 με την κατασκευή ειδικής Κεντρικής Αποστραγγιστικής Τάφρου (ΚΑΤ). Όλα τα τελευταία χρόνια, όμως, παρουσιάζονταν πλημμυρικά φαινόμενα, ενώ η περιοχή μετατράπηκε ξανά σε «λίμνη» μετά την σφοδρή κακοκαιρία του «Ιανού».

Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας κλήθηκε ουσιαστικά να αποκαταστήσει και σε αρκετά σημεία να διανοίξει ξανά -μετά από 80 χρόνια- την ΚΑΤ. Παράλληλα, αποκαταστάθηκαν και οι αναβαθμοί των πρανών. Αυτό καθιστά εύκολο πλέον τον καθαρισμό της ΚΑΤ, με ένα απλό σκαπτικό μηχάνημα, που ήδη διαθέτει ο TOEB Ξυνιάδας.

Ακολούθησε σύσκεψη στο δημαρχείο Δομοκού, με τη συμμετοχή προέδρων Κοινοτήτων και ΤΟΕΒ, προκειμένου να καταγραφούν όλες οι ανάγκες και να προγραμματιστούν νέες παρεμβάσεις στην ευρύτερη περιοχή, όπου έχουν ήδη εκτελεστεί ή εκτελούνται έργα ύψους 13,5 εκατ. ευρώ. Μεταξύ άλλων, ο Περιφερειάρχης ενημέρωσε και για την πορεία προετοιμασίας του υδρευτικού φράγματος Δομοκού.