Σάββατο 31 Ιουλίου 2021

AGRAFA NEWS-ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΙΟΛΙΚΩΝ ΣΥΣΤΟΙΧΙΩΝ, ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΤΩΝ ΝΕΡΩΝ, ΞΕΡΙΖΩΜΟ ΤΩΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ στην Ευρυτανία και τα Άγραφα.. .

 


 


Αυτό ΔΕΝ είναι ανάπτυξη, είναι καταστροφή για την περιοχή και φτώχεια για τους κατοίκους της

 

Το κίνημά μας ξεκίνησε το 2001, όταν άνοιξε η κερκόπορτα για την εγκατάσταση Βιομηχανικών Αιολικών Συστοιχιών  στο Κρίκελλο, με ορόσημο το 2007, όπου η συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας εναντιώθηκε στον χαρακτηρισμό της Ευρυτανίας ως Περιοχή Αιολικής Προτεραιότητας (ΠΑΠ2).

Η καθαρότητα της Φύσης της Ευρυτανίας και των Αγράφων. το ορεινό Τοπίο, τα ορεινά ντόπια προϊόντα, τα ιστορικά και θρησκευτικά μνημεία τους και τα Μνημεία της Φύσης αποτελούν το συγκριτικό πλεονέκτημα και το ανεκτίμητο κεφάλαιο  για την Αειφόρο-Βιώσιμη Ανάπτυξη με ήπιες δραστηριότητες, για την Ευρυτανία (αγροδασοπονία, μελισσοκομία, ορεινή κτηνοτροφία, βότανα, ορεινή δενδροκομία, παραδοσιακά προϊόντα, κ.ά και ήπιες μορφές τουρισμού). Με την προϋπόθεση, να κατασκευαστεί ένα ασφαλές και σύγχρονο δίκτυο, για όλα τα χωριά της Ευρυτανίας.

Σήμερα, 20 χρόνια μετά, αγωνιζόμαστε, με την συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας να συσπειρώνεται για την σωτηρία της Ευρυτανίας και των Αγράφων (ευρυτανικών και θεσσαλικών) από την μετατροπή τους σε βιομηχανική ενεργειακή ζώνη ενάντια στην ισοπέδωση των βουνοκορφών για ανεμογεννήτριες, στην δέσμευση των ποταμών για υδροηλεκτρικά, στον ξεριζωμό των κτηνοτρόφων και αγροτών για φωτοβολταϊκά!!

Πιο συγκεκριμένα:

Οι Βιομηχανικές Αιολικές Συστοιχίες θα καταστρέψουν το φυσικό περιβάλλον της Ευρυτανίας και των Αγράφων (4ο σε καθαρότητα σε όλο τον κόσμο, κατά UNESCO), τις ανθρώπινες δραστηριότητες, την ζωή και την υγεία των οργανισμών και οφελούνται τα  μεγάλα ιδιωτικά κρατικο-επιδοτούμενα συμφέντα. Θα ισοπεδωθούν οι βουνοκορφές, από τα γήπεδα εγκατάστασης, αλλοιώνοντας το Τοπίο και παγιδεύοντας πηγές νερού.

Ανεπανόρθωτες θα είναι οι ζημιές στα ελατοδάση από τα συνοδά έργα: δυσανάλογα τεράστιοι δρόμοι σε μεγάλες κλίσεις, έργα μεταφοράς του ηλεκτρικού ρεύματος

Θα καταστραφεί η ομορφιά και η αισθητική του Αλπικού Τοπίου και η περιοχή θα χάσει για πάντα την ταυτότητά της

Η εγκατάσταση αιολικών συστοιχιών ΔΕΝ θα φέρει θέσεις εργασίας για τους ντόπιους, ενώ

θα πληγεί η τουριστική δραστηριότητα οδηγώντας σε οικονομικό και κοινωνικό μαρασμό.

Θα υπάρξουν επιπτώσεις στη Βιοποικιλότητα της περιοχής με κινδύνους για  την άγρια πανίδα και την ορνιθοπανίδα, με ορατή είναι η αλλαγή χρήσης γης, μετατρέποντας τα βουνά, από κιβωτό φυσικού αποθέματος και νερού, σε βαριά βιομηχανική ζώνη!!!

Θα δημιουργηθεί 15-20 μόλις χρόνια ζωής μετά την εγκατάστασή τους, τεράστια ποσότητα ΜΗ ανακυκλώσιμων αποβλήτων. Η κατά τα άλλα

ανανεώσιμη αιολική ενέργεια προέρχεται και καταναλώνει Μη ανανεώσιμους πόρους!!!

Στην ίδια καταστροφική λογική, στα ισιώματα και τους βοσκοτόπους της Βαλαώρας η επικείμενη εγκατάσταση φωτοβολταϊκών μεθοδεύεται, να «χαθεί» η κτηνοτροφική δραστηριότητα  οδηγώντας τους κατοίκους σε έναν βίαιο ξεριζωμό για δεύτερη φορά μέσα σε 50 χρόνια από την λειτουργία της λίμνης Κρεμαστών. Ολοκληρώνοντας:

Τα δεκάδες Μικρά Υδροηλεκτρικά Έργα (ΜΥΗΕ) σε κάθε ρέμα, λαγκάδι και ποτάμι θα δεσμεύσουν τους υδάτινους πόρους και θα επιφέρουν υποβάθμιση της ποιότητας των υδάτων, αλλοίωση της κοίτης των ποταμών και εξαφάνιση της ιχθυοπανίδας τους.

Κυρίως όμως την μετατροπή του νερού από Δημόσιο Κοινωνικό Αγαθό σε εμπόρευμα προς όφελος ιδιωτικών κρατικο-επιδοτούμενων επιχειρηματιών.

Είναι σίγουρο ότι θα υπάρξουν σωρευτικές, αθροιστικές επιπτώσεις από την ύπαρξη και άλλων ΜΥΗΕ σε συνδυασμό με άλλα έργα ΑΠΕ στην ευρύτερη περιοχή.

Επιπλέον, τα υλικά εκσκαφών και τα συνοδά τους έργα για την κατασκευή των ΜΥΗΕ, σε περιοχές με τεράστιες κλίσεις και κατολισθησιμότητα, θα επιφέρουν ΜΗ αναστρέψιμες επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον της περιοχής (ποτάμιες, παρόχθιες και παραποτάμιες περιοχές), ενώ προωθούνται χωρίς την ενημέρωση και τη συναίνεση της κοινωνίας.

 

Ε, αυτό δεν θα το επιτρέψουμε: ΟΙ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ και ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ και σε ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΈΓΚΛΗΜΑ

 

Απορρίπτουμε υποκριτικές οικολογικές προθέσεις και λεγόμενες επενδύσεις, καθώς και την φαινομενική αγωνία για την δήθεν διάσωση του πλανήτη!!

Δεν είμαστε αντίθετοι με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), αρκεί να μην κινδυνεύει ανεπανόρθωτα το φυσικό περιβάλλον, οι ανθρώπινες δραστηριότητες

(παραγωγικές,οικονομικές, κοινωνικές, πολιτιστικές κά), η ζωή και η υγεία των οργανισμών.

 

Ζητάμε:

 

1.       Να ανακληθούν οι άδειες εγκατάστασης ΒΑΠΕ στην Ευρυτανία και στα Άγραφα

2.       Nα χαρακτηριστεί ο ορεινός όγκος Αγράφων (Θεσσαλικά και Ευρυτανικά)  Ιστορικό Εθνικό Πάρκο (Συμφιλίωση Νιάλας)

3.       Να αποχαρακτηριστεί ολόκληρη η Ευρυτανία από ΠΑΠ 2

4.       Προσανατολισμός όλης της Ευρυτανίας και του ορεινού όγκου της Καρδίτσας στην Αειφόρο-Βιώσιμη Ανάπτυξη, με ήπιες δραστηριότητες

5.       Η χώρα χρειάζεται άμεσα Εθνικό Χωροταξικό Σχεδιασμό για ΑΠΕ

6.       Να σταματήσουν οι απειλές, οι εκφοβισμοί εναντίον των πολιτών, των υπαλλήλων καθώς και ο εκμαυλισμός των κτηνοτρόφων, αγροτών, επαγγελματιών

 

Ο αγώνας μας συνεχίζεται.

Και ο αγώνας αυτός όχι μόνο δεν πρόκειται να ξεχαστεί, αλλά θα ενταθεί, γιατί είναι μια μάχη από την κοινωνία για την κοινωνία.

 

 

 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΡΙΚΕΛΛΙΩΤΩΝ «Ο ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Σύλλογος Απανταχού Βραγγιανιτών «Ο Αι Γιάννης ο Θεολόγος», Σύλλογος Απανταχού Κρικελλιωτών» Ο ¨Αγιος Νικόλαος», Σύλλογος « Τα Άγραφα», Σύλλογος Απεραντιών «Οι Άγιοι Ανάργυροι», Σύλλογος Απανταχού Πρασσιωτών «Το Κυπαρίσσι», Πολιτιστικός Σύλλογος Επινιανών, Πολιτιστικός Σύλλογος Κουστέσας, Πολιτιστικός Σύλλογος Τροβάτου, Πολιτιστικός Σύλλογος Βαλαρίου , Πολιτιστικός Σύλλογος «Αναστάσιος Γόρδιος», Σύλλογος Δεντριωτών «Άγιος Αντώνιος», Πεζοπορικός – Φυσιοδιφικός Σύλλογος Καρπενησίου, Συντονιστικό Αθήνας, Κίνηση Πολιτών για την Προστασία του Ευρυτανικού Περιβάλλοντος, Ορειβατικός Σύλλογος Αγράφων,  «Ελληνικό Σχολείο Προυσού»

ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ για την προστασία του ευρυτανικού περιβάλλοντος