Σάββατο 22 Μαΐου 2021

AGRAFA NEWS-ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΦΟΡΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΕΠΙΒΟΛΗΣ ΔΙΟΔΙΩΝ ΣΤΗΝ Ε.Ο. ΣΧΗΜΑΤΑΡΙΟΥ - ΧΑΛΚΙΔΑΣ


 


Με ιδιαίτερη έκπληξη πληροφορηθήκαμε το βράδυ της 20ης Μαΐου 2021, την επαναφορά του σχεδιασμού εγκατάστασης σταθμού μετωπικών διοδίων στην Ε.Ο. Χαλκίδας - Σχηματαρίου από μεριάς της παραχωρησιούχου “Euro Ionia”, όπως αυτή αναφέρεται στην από 17 Μαΐου απόφαση του Αστυνομικού Διευθυντή Εύβοιας περί σχετικών κυκλοφοριακών ρυθμίσεων.

Για το λόγο αυτό και ύστερα από πρόσκληση της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, οι υπογράφοντες φορείς ή οι εκπρόσωποί μας, συγκεντρωθήκαμε την Παρασκευή 21 Μαΐου 2021 και ώρα 15.00 στο Αμφιθέατρο της Π.Ε. Εύβοιας, όπου μετά από διαλογική συζήτηση, καταλήξαμε στο κάτωθι κοινό κείμενο θέσεων.

Είναι πασίδηλο ότι ο σχεδιασμός κατασκευής σταθμού διοδίων στην Ε.Ο. Χαλκίδας - Σχηματαρίου θα πρέπει άμεσα να ανασταλεί και ακολούθως να ματαιωθεί, αφού είναι απολύτως άδικος και καταστροφικός για την Εύβοια και συνολικά για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

Άδικος γιατί:

·         Η Εθνική Οδός Χαλκίδας - Σχηματαρίου ουδέποτε κατασκευάστηκε με δαπάνες της παραχωρησιούχου, ή οποιουδήποτε άλλου ιδιώτη, ώστε να χρήζει οιασδήποτε εξόφλησης. Η δε πιθανή οφειλή του Υπουργείου (ή γενικότερα του Κράτους) προς την παραχωρησιούχο, καθ’ όσον δεν πηγάζει από έργα που εξυπηρετούν τους πολίτες της Περιφέρειάς μας, ουδόλως μας αφορά και ως εκ τούτου είναι απολύτως άστοχο να καλυφθεί από το εισόδημα των κατοίκων και των επισκεπτών μας.

·         Ειδικότερα, ο συγκεκριμένος δρόμος δεν κατασκευάστηκε από το τομεακό πρόγραμμα του Υπουργείου Υποδομών, αλλά απόπόρους του Γ’ ΚΠΣ, ΠΕΠ Στερεάς Ελλάδας 2000 – 2006. Δηλαδή, μια απολύτως εθνικής εμβέλειας και αρμοδιότητας υποδομή κατασκευάστηκε με πόρους της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

·         Δεν έχει κατασκευαστεί κανένα μεσαίας ή μεγαλύτερης κλίμακας έργο στην Εύβοια από την Πολιτεία, μετά από το 1993, αφού ακόμη και το Νέο Γενικό Νοσοκομείο Χαλκίδας κατασκευάστηκε με πόρους των ΠΕΠ Στερεάς Ελλάδας 2007 – 2013 και 2014 – 2020.

 

Καταστροφικός γιατί θα προκαλέσει:

  • Βαθιά πληγή στο εισόδημα των πολιτών και των επιχειρήσεων που χρησιμοποιούν έκτακτα, ή και καθημερινά τον δρόμο.
  • Ταλαιπωρία και χρονοκαθυστέρηση στις οδικές διελεύσεις, ιδιαίτερα κατά τις ώρες αιχμής.
  • Αποτροπή δυνάμει επισκεπτών του Νομού, λόγω της εύλογης δυσφορίας από την επιπλέον δαπάνη και την κυκλοφοριακή συμφόρηση στο σταθμό κατά τις ημέρες και ώρες αιχμής.
  • Υποβάθμιση της κυκλοφοριακής ασφάλειας και πρόκληση ατυχημάτων, λόγω της νομοτελειακά βέβαιης αύξησης της χρήσης παραδρόμων που δεν έχουν σχεδιαστεί για να εξυπηρετούν ανάλογους φόρτους κυκλοφορίας.

 

Για όλους τους ανωτέρω πραγματικούς, νομικούς και κοινωνικούς λόγους και προς οριστική εξάλειψη αυτού του τόσο σημαντικού ζητήματος, θεωρούμε απαραίτητο όπως άμεσα:

 

·         Ανασταλεί κάθε σχεδιασμός εγκατάστασης σταθμού διοδίων στην Ε.Ο. Χαλκίδας – Σχηματαρίου.

·         Τροποποιηθεί η σύμβαση παραχώρησης, κατά το μέρος που αφορά στην πρόβλεψη λειτουργίας του σταθμού διοδίων στην Ε.Ο. Χαλκίδας – Σχηματαρίου, ώστε να εξαλειφθεί η οποιαδήποτε πιθανότητα εγκατάστασης διοδίων στην περιοχή.

Τέλος, σε απάντηση των σχετικών ερωτημάτων μας προς το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, λάβαμε τηλεφωνικώς τη διαβεβαίωση του Γενικού Γραμματέα Υποδομών κ. Γιώργου Καραγιάννη περί μη πρόθεσης της παραχωρησιούχου εταιρείας να κάνει χρήση της σχετικής απόφασης. Διαβεβαίωση, την οποία αξιολογούμε σαφώς θετικά, αναμένοντας ωστόσο τις οριστικές ενέργειες.

 

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδας Ιστιαίας & Βορείων Σποράδων, κ. Χρυσόστομος

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Φάνης Σπανός

Ο Βουλευτής Εύβοιας, κ. Σίμος Κεδίκογλου

Ο Βουλευτής Εύβοιας, κ. Αθανάσιος Ζεμπίλης

Ο Βουλευτής Εύβοιας, κ. Σπυρίδων Πνευματικός

Ο Βουλευτής Εύβοιας, κ. Μιλτιάδης Χατζηγιαννάκης

Ο Αντιπεριφερειάρχης Εύβοιας, κ. Γιώργος Κελαϊδίτης

Η Δήμαρχος Χαλκιδέων, κ. Έλενα Βάκα

 

Ο Δήμαρχος Κύμης – Αλιβερίου, κ. Αθανάσιος Μπουραντάς

Ο Δήμαρχος Διρφύων – Μεσσαπίων, κ. Γιώργος Ψαθάς

Ο Δήμαρχος Ερετρίας, κ. Ιωάννης Δημητρόπουλος

Ο Δήμαρχος Μαντουδίου – Λίμνης – Αγ. Άννας κ. Γεώργιος Τσαπουρνιώτης

Ο Δήμαρχος Καρύστου, κ. Ελευθέριος Ραβιόλος

Ο Δήμαρχος Ιστιαίας – Αιδηψού, κ. Ιωάννης Κοντζιάς

Ο Δήμαρχος Σκύρου, κ. Νικόλαος Μαυρίκος

Ο Δήμαρχος Τανάγρας κ. Βασίλειος Περγάλιας

Ο Πρόεδρος Επιμελητηρίου Εύβοιας, κ. Ιωάννης Γεροντίτης

Ο Πρόεδρος Τεχνικού Επιμελητηρίου Εύβοιας, κ. Κώστας Λάππας

Ο Πρόεδρος Οικονομικού Επιμελητηρίου Εύβοιας, κ. Ιωάννης Κοτρογιάννης

Ο Πρόεδρος Εργατικού Κέντρου Εύβοιας, κ. Δημήτριος Μούντριχας

Ο Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Χαλκίδας, κ. Δημήτριος Γκίκας