Δευτέρα 19 Απριλίου 2021

AGRAFA NEWS-Εκτός εκδηλώσεων το επιβλητικό "Κυπαρίσσι του ΠατροΚοσμά" στην Πρασιά Αγράφων-Διαμαρτυρία κατοίκων.

Οι δημότες της Πρασιάς δεν πρέπει και δεν θα γίνουν πολίτες ΄β κατηγορίας


Αγανακτισμένοι είναι οι κάτοικοι της Πρασιάς Ευρυτανίας βλέποντας το ..καμάρι τους,τον υπεραιωνόβιο γίγαντα των Αγράφων ,το ιστορικό Κυπαρίσσι του ΠατροΚοσμά,να λείπει απο τις εκδηλώσεις του δήμου για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.
Στην ανακοίνωσή τους αναφέρουν:
"Με λύπη αλλα και αγανάκτηση βλέποντας τις εκδηλώσεις που ανακοίνωσε ο δήμος για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση,βλέπουμε  για άλλη μια φορά να λείπουν τα Πρασοχώρια με το ιστορικό ..γίγαντα της ,το Κυπαρίσσι της Πρασιάς"..
Η μόνη αναφορά στην Πρασιά γίνεται με την ονομασία της πλατείας στο Κυπαρίσσι ως "Κοσμά Αιτωλού".
Άραγε πόσο θα στοίχιζε στον δήμο μια εκδήλωση με κεντρικό  θέμα το Κυπαρίσσι και τον δάσκαλο του γένους Κοσμά τον Αιτωλό,την ώρα που θα  γίνει εκδήλωση-τιμής  σε άλλο χωριό!!.
Οι δημότες της Πρασιάς ,της τοπικής κοινότητας με την μεγαλύτερη έκταση στα Άγραφα και σε όλο τον νομό,δεν πρέπει και δεν θα γίνουν πολίτες ΄β κατηγορίας όσο και να το θέλουν μερικοί.
Σαν Πρασιώτες ζητούμε άμεσα..
-Την προβολή και ανάπτυξη του ..κοιμώμενου γίγαντα της Πρασιάς(τοποθέτηση πινακίδων,τουριστικά φυλλάδια κ.α)
-Καθαρισμός και σηματοδότηση των μονοπατιών που οδηγούν στο ιστορικό Κυπαρίσσι
-τοποθέτηση προτομής στον χώρο της Πλατείας ή κοντά στο Κυπαρίσσι ,του ιερομόναχου με την επιβλητική φυσιογνωμία του νεοελληνικού Μαρτυρολογίου...Κοσμά του Αιτωλού.
-Δημιουργία Μουσείου τού Αγίου Ισαπόστολου καί Εθναπόστολου πατρο-Κοσμά τού Αιτωλού στο χώρο του παλιου σχολειου στο Κυπαρίσσι με (σπάνιες εικόνες-παραδοσιακές στολές, ήθη,έθιμα,συνήθειες και  κομμάτια της Πρασιώτικης παράδοσης).
-καθιέρωση γιορτής του Πατρο-Κοσμα στην Πρασιά την ημέρα που εορτάζεται η μνήμη του,στις 24 Αυγούστου, ημέρα του μαρτυρίου του.
-καθαρισμός του χώρου γύρω απο το Κυπαρίσσι  και κόψιμο των δέντρων που ...κόβουν την υπέροχη θέα προς το Κυπαρίσσι
Αναμένουμε πράξεις...απο λόγια χορτάσαμε!!

Κίνηση Πολιτών Πρασιάς Ευρυτανίας
ΚΙ.ΠΟ.Π.Ε