Παρασκευή 19 Μαρτίου 2021

AGRAFA NEWS - Έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας



Η Ε.Μ.Υ. εξέδωσε  το υπ. Αριθμ. 1052/19-3-2021 Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων (Ε.Δ.Ε.Κ.Φ.)  ως ακολούθως:

Επιδείνωση του καιρού προβλέπεται από το Σάββατο (20-03-2021) και από τα βορειοδυτικά, με ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται από ισχυρούς ανέμους και από τις βραδινές ώρες στα ορεινά της βορειοδυτικής χώρας με κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις. 

Πιο αναλυτικά: 

1. ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ (20-03-2021)

A. Από τις απογευματινές ώρες θα εκδηλωθούν ισχυρές βροχές και καταιγίδες στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά, τη δυτική Μακεδονία, τα δυτικά τμήματα της κεντρικής Μακεδονίας, τη Θεσσαλία και τις Σποράδες.

B. Χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές θα σημειωθούν από τις βραδινές ώρες στα ορεινά της Ηπείρου και της δυτικής Μακεδονίας. 

2. ΤΗΝ  ΚΥΡΙΑΚΗ (21-03-2021)

Α. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν:

α. Στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο και τη δυτική Στερεά τις πρωινές και εκ νέου από τις απογευματινές ώρες.

β. Στη Θεσσαλία, τις Σποράδες, τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου και πρόσκαιρα τις πρωινές ώρες στη Μακεδονία και τη Θράκη.

Β. Χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές θα σημειωθούν τις πρωινές και εκ νέου από τις βραδινές ώρες στα ορεινά της Ηπείρου και στη δυτική Μακεδονία. 

3. ΤΗ  ΔΕΥΤΕΡΑ (22-03-2021)

A. Στη δυτική, κεντρική και βόρεια χώρα θα εκδηλωθούν κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Τα φαινόμενα από το μεσημέρι θα εξασθενήσουν.

B. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά και στα βορειοδυτικά ημιορεινά. 

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας  και οι Υπηρεσίες που εμπλέκονται σε έργα και δράσεις για την αντιμετώπιση κινδύνων από επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα έχουν τεθεί  σε κατάσταση ετοιμότητας βάσει του σχεδιασμού τους, προκειμένου να αντιμετωπιστούν πιθανά προβλήματα που θα δημιουργηθούν από την εκδήλωση των φαινομένων . Επίσης με μέριμνα των Διευθυντών των ή των υπευθύνων των εμπλεκόμενων Υπηρεσιών όλοι οι εργαζόμενοι (μόνιμοι υπάλληλου , Ο.Χ. και ιδιώτες Μ.Ε.)  στις ανωτέρω δράσεις θα φέρουν τα μέτρα ατομικής προστασίας για την πρόληψη και τον περιορισμό της διάδοσης  του κορωνοϊού  covid-19.

Τα Τμήματα Πολιτικής Προστασίας των Π.Ε.  θα  ενημερώσουν όλες τις εμπλεκόμενες Υπηρεσίες,  τους Δήμους και  τις Εθελοντικές Οργανώσεις και θα ενεργοποιήσουν τα μνημόνια συνεργασίας με ιδιώτες,  ώστε να βρίσκονται σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας. Επίσης οι Δήμοι της Περιφέρειας Στ. Ελλάδας δια των αρμοδίων υπηρεσιών τους να ενημερώσουν τους πολίτες που χρήζουν ιατρικής φροντίδας ή που θα πρέπει να μετακινηθούν για προγραμματισμένη ιατρική εξέταση ή ιατρικό έλεγχο να φροντίσουν  με μέριμνά τους έγκαιρα για την μετακίνησή τους ή και για την φιλοξενία τους , σε συνεργασία με τους οικείους τους καθώς και για την διάθεση θερμαινόμενων χώρων για την φιλοξενία πολιτών που χρήζουν ανάγκης προστασίας (αστέγους κλπ) . Επίσης να ενημερώσουν τις Δ.Ε.Υ.Α. ή τις Υπηρεσίες Ύδρευσης τους για λήψη μέτρων προστασίας των εγκαταστάσεων και δικτύων τους και να τεθούν σε πολύ αυξημένη ετοιμότητα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που ενδεχομένως ν εκδηλωθούν. 

Οι Δ.Α.Ο.Κ. των Π.Ε. να προβούν, κατά τημ κρίση τους σε περαιτέρω εξειδικευμένη ενημέρωση των αγροτών, κτηνοτρόφων κλπ.

Επίσης θα ενημερωθούν οι Δήμοι και οι Τοπικοί Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων δια των Τμημάτων Πολιτικής Προστασίας ,  να θέσουν το προσωπικό και τα μέσα που διαθέτουν σε υψηλή ετοιμότητα ,και να λάβουν τα μέτρα σύμφωνα με το σχεδιασμό τους και τις αρμοδιότητές τους , όπως ορίζονται στα εγκεκριμένα σχέδια για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση χιονοπτώσεων-παγετού  με την κωδική ονομασία “ΒΟΡΕΑΣ” ” και “ΔΑΡΔΑΝΟΣ” αντίστοιχα.

Ειδικότερα οι Δήμοι δια των Προέδρων των Τ.Κ. να ενημερώσουν πολίτες που δραστηριοποιούνται ή εργάζονται στην ύπαιθρο (κτηνοτρόφους , αγρότες , μελισσοκόμους κλπ) ,  καθώς και άλλους για τους κινδύνους που ενδεχομένως να προκύψουν από τα πιθανόν επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα ώστε να λάβουν τα μέτρα αυτοπροστασίας τους  .

Για  πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου και για ενημέρωση καιρού οι πολίτες μπορούν να επισκέπτονται την ιστοσελίδα www. astynomia.gr  ,  www.hnms.gr

 Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.   https://orchomenos-press.blogspot.com/