Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2021

AGRAFA NEWS-ην θέσπιση ανταποδοτικού «πράσινου» τέλους ύδατος επί της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από το μεγαλύτερο υδροηλεκτρικό των Κρεμαστών, ζητά με νέο έγγραφό του ο Δήμαρχος Αγράφων.

 

 

 


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Την θέσπιση ανταποδοτικού «πράσινου» τέλους ύδατος  επί της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από το μεγαλύτερο υδροηλεκτρικό των Κρεμαστών, ζητά  με νέο έγγραφό του ο Δήμαρχος Αγράφων προς τους υπουργούς Περιβάλλοντος κ. Κωσταντίνο Σκρέκα, υπουργό Επικρατείας κ. Γεώργιο Γεραπετρίτη και  Πρόεδρο της ΔΕΗ  κ. Γεώργιο Στάση.

Στην επιστολή του αναφέρει:

«Ως γνωστόν η ΔΕΗ, καθιερώθηκε και αναπτύχθηκε στον ελλαδικό χώρο κυρίως λόγω των μεγάλων υδροηλεκτρικών εργοστασίων της. Το σημαντικότερο υδροηλεκτρικό εργοστάσιο και βασικός πυλώνας της ΔΕΗ, είναι των Κρεμαστών που τροφοδοτείται από τον μεγαλύτερο ταμιευτήρα της ομώνυμης λίμνης.

Για να γίνει η λίμνη των κρεμαστών, θάφτηκαν ολόκληρα χωριά, ξεριζώθηκε κόσμος, πνίγηκαν εκκλησίες, αφανίστηκαν πολιτιστικά μνημεία, καταστράφηκαν σπίτια, χωράφια, περιουσίες και προκλήθηκαν ως γνωστόν οι μεγαλύτεροι σεισμοί στην περιοχή.

Όλα αυτά τα χρόνια η ΔΕΗ εκμεταλλεύεται  τα νερά των μεγάλων ποταμών του Αχελώου, του Ταυρωπού, του Αγραφιώτη και των παραποτάμων τους, χωρίς να αποδώσει κάτι  σημαντικό στον Δήμο Αγράφων και στην Ευρυτανία γενικότερα.

Αποτιμώντας σήμερα τα τεράστια κέρδη που αποκόμισε για δεκαετίες η ΔΕΗ, κρίνεται αναγκαίο και δίκαιο το αρμόδιο Υπουργείο (Υ.Π.Ε.Κ.Α.)    να ανταποκριθεί θετικά στη  θέσπιση ανταποδοτικού «πράσινου» τέλους ύδατος σύμφωνα με το Ν. 3468/2006 ως ποσοστό επί της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγει. Το  συγκεκριμένο τέλος αποδίδεται ήδη από της μικρής κλίμακας υδροηλεκτρικές μονάδες.

 

Δηλαδή τα μικρά υδροηλεκτρικά,  που θεωρούνται  σταθμοί  ΑΠΕ αποδίδουν  σχετικό τέλος της τάξης του 3%, και συμβαίνει το παράλογο να είναι μηδενική η ανταπόδοση από την λειτουργία μεγάλων σταθμών με κατά πολύ μεγαλύτερες επιπτώσεις στο περιβάλλον.

 

Η ΔΕΗ είναι γνωστό, επίσης, ότι αποδίδει σημαντικά χρηματικά ποσά  σε οικισμούς όπου υπάρχουν Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, όπως αιολικά πάρκα κ.λπ.

 

 

Για το θέμα της θέσπισης των ανταποδοτικών, συμφωνούν,

 

-Η Επίτροπος Ανταγωνισμού κ. Vestager,  σε σχετική ερώτηση του πρώην Ευρωβουλευτή κ. Γραμματικάκη, ήταν ξεκάθαρη απαντώντας  ότι  «η επίμαχη επιβάρυνση αποτελεί ειδική εισφορά που αποδίδεται από παραγωγούς ενέργειας ανεξάρτητα από το μέγεθός τους».

 

-Την θέσπιση ανταποδοτικού τέλους από τη λειτουργία του υδροηλεκτρικού σταθμού των Κρεμαστών, ζητούν επίσης το ΤΕΕ, η ΚΕΔΕ και η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας με έγγραφά τους προς τον πρώην Γενικό Γραμματέα Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών».