Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2020

AGRAFA NEWS Δ.Τ. της Ν.Ε. Ευρυτανίας του ΣΥΡΙΖΑ Ερώτηση Βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για το Νοσοκομείο Καρπενησίου.

 

   ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Ν.Ε  ΣΥΡΙΖΑ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ

 

 «Στο έλεος της πανδημίας το Νοσοκομείο Καρπενησίου»

Τα προβλήματα του Γενικού Νοσοκομείου Καρπενησίου μετέφερε προς τον Υπουργό Υγείας, κ. Βασίλη Κικίλια με ερώτησή του στη Βουλή, ο Βουλευτής Φθιώτιδας και Αναπληρωτής Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννης Σαρακιώτης, την οποία προσυπέγραψαν 13 Βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Στην ερώτησή του ο κ. Σαρακιώτης περιγράφει τα πρόσφατα προβλήματα που ανέκυψαν στο εν λόγω νοσοκομείο και έχουν να κάνουν κυρίως με την έλλειψη επαρκούς στελέχωσης σε ιατρονοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό κατά τη διάρκεια της πανδημικής κρίσης, γεγονός το οποίο συνιστά πολιτική επιλογή της Κυβέρνησης.

 «Η τραγική κατάσταση στην οποία φαίνεται ότι έχει περιέλθει, αντανακλάται στο γεγονός ότι παθολόγος ιατρός υπέβαλλε προς τη Διοίκηση του νοσοκομείου την παραίτησή του, καταβεβλημένος και εξουθενωμένος από την επικρατούσα κατάσταση».

Όπως αναφέρει ο Βουλευτής Φθιώτιδας, επειδή το Γενικό Νοσοκομείο Καρπενησίου έχει περιέλθει σε εξαιρετικά δυσμενή θέση και το προσωπικό του σήμερα, δίνει έναν ασύμμετρο αγώνα απέναντι σε μία φονική πανδημία, αλλά και επειδή οι πρόσφατες εξελίξεις αποδεικνύουν ότι, υφίσταται προφανής ανάγκη, τόσο για ενίσχυση του ιδρύματος με ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και για παραϊατρικό προσωπικό (π.χ. ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, επισκέπτες υγείας) ρωτά τον αρμόδιο Υπουργό, σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί ώστε να ενισχυθεί άμεσα το εν λόγω νοσηλευτικό ίδρυμα, τόσο για την κάλυψη των αμέσων αναγκών διαχείρισης της πανδημικής κρίσης, όσο και εν όψει των επικείμενων

αναγκών που σχετίζονται με τον εμβολιασμό της κοινότητας, οι οποίες και εκτιμάται ότι χρήζουν διεπιστημονικής προσέγγισης.

Στη συνέχεια παραθέτουμε αυτούσια την ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

 

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Υγείας

 

ΘΕΜΑ: «Ανάγκη άμεσης ενίσχυσης του Γενικού Νοσοκομείου Καρπενησίου με ιατρονοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό»

Οι πρόσφατες εξελίξεις στο πεδίο της πανδημίας και η τροπή που σημειώνεται σε ότι αφορά το από καιρό αναμενόμενο δεύτερο κύμα της, καθιστά περισσότερο από ποτέ αναγκαία την περαιτέρω επένδυση σε όλες τις βαθμίδες του συστήματος υγείας στη χώρα μας. Έχει επισημανθεί κατ’ επανάληψη τόσο η ανάγκη εμπλοκής της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στην εθνική προσπάθεια, όσο και η έμφαση στο διαχωρισμό της ιατροκεντρικής προσέγγισης, από τη δημόσια υγεία, για την καλύτερη προσέγγιση των ολοένα και αυξανόμενων αναγκών, αλλά και με σκοπό την προαγωγή των αναγκαίων προληπτικών υγειονομικών μέτρων, τα οποία και θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις αποσυμφόρησης των δευτεροβάθμιων δομών.

Ελλείψει των ανωτέρω και ιδίως της απουσίας πολιτικής βούλησης για τη συνέχιση της εφαρμογής της μεταρρύθμισης που ξεκίνησε το 2017, ο τομέας της δευτεροβάθμιας φροντίδας υγείας, καλείται σήμερα να επωμιστεί, σε πολλές περιπτώσεις και σε πολλές περιοχές της χώρας μας, εξ ολοκλήρου το βάρος της ευθύνης της αντιμετώπισης και διαχείρισης της πανδημικής κρίσης. Μία εξ αυτών των μονάδων είναι και το Γενικό Νοσοκομείο Καρπενησίου, το οποίο με βάση τα δημοσιεύματα του περιφερειακού τύπου έχει αφεθεί στο έλεος της πανδημίας από το Υπουργείο Υγείας. Η τραγική κατάσταση στην οποία φαίνεται ότι έχει περιέλθει, αντανακλάται στο γεγονός ότι παθολόγος ιατρός υπέβαλλε προς τη Διοίκηση του

νοσοκομείου την παραίτησή του, καταβεβλημένος και εξουθενωμένος από την επικρατούσα κατάσταση.


Επειδή, το Γενικό Νοσοκομείο Καρπενησίου έχει καταφανώς περιέλθει σε εξαιρετικά δυσμενή θέση και το προσωπικό του σήμερα, δίνει έναν ασύμμετρο αγώνα απέναντι σε μία φονική πανδημία.

Επειδή, το Γενικό Νοσοκομείο Καρπενησίου, κατέχει σημαντική θέση, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα αναγκών, σε όλη την Π.Ε. Ευρυτανίας, με πληθυσμό, με κατά τεκμήριο υψηλό μέσο όρο ηλικίας, επομένως και με παθήσεις που έχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

Επειδή, υφίσταται προφανής ανάγκη, τόσο για την ενίσχυση του ιδρύματος με ιατρονοσηλευτικό προσωπικό για τις άμεσες ανάγκες αντιμετώπισης της πανδημίας, όσο και για παραϊατρικό προσωπικό (π.χ. ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, επισκέπτες υγείας), το οποίο δύναται να εισφέρει στην επικείμενη επιχείρηση εμβολιασμού του πληθυσμού και στη διεπιστημονική προσέγγιση των επιμέρους αντιλήψεων και στάσεων των πολιτών.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

 

1. Σε ποιες άμεσες ενέργειες προτίθεται να προβεί ο

αρμόδιος Υπουργός, προκειμένου να ενισχυθεί άμεσα το Γενικό Νοσοκομείο Καρπενησίου με το αναγκαίο ιατρονοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό, τόσο για τις άμεσες ανάγκες διαχείρισης της πανδημικής κρίσης, όσο και τις επικείμενες ανάγκες που σχετίζονται με τον εμβολιασμό της κοινότητας;

Οι ερωτώντες Βουλευτές