Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2020

AGRAFA NEWS-Εγκρίσεις έργων και δράσεων ύψους 3.227.500,00 εκ € για την ΠΕ Ευρυτανίας  


 

 

 

 

Καρπενήσι, 23 Νοεμβρίου 2020

 

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Εγκρίσεις έργων και δράσεων ύψους 3.227.500,00 εκ € για την ΠΕ Ευρυτανίας

 

Με την χρηματοδότηση έργων και δράσεων συνολικού προϋπολογισμού 3.227.500,00 εκ € συνεχίζονται οι αναπτυξιακές παρεμβάσεις για τον Νομό Ευρυτανίας που πραγματοποιεί η Περιφερειακή Αρχή, καθώς στο περασμένο Περιφερειακό Συμβούλιο μετά από σχετικές προτάσεις του Αντιπεριφερειάρχη Ευρυτανίας κ. Αριστείδη Τασιού και τις εισηγήσεις του Περιφερειάρχη κ. Φάνη Σπανού αποφασίστηκε η χρηματοδότηση έργων και παρεμβάσεων που έχουν να κάνουν με δράσεις για τον τουρισμό και τον πολιτισμό, με δαπάνες για την υγεία, για την αντιπλημμυρική προστασία, με έργα για την αγροτική οικονομία αλλά και με έργα για την βελτίωση του οδικού δικτύου του Νομού.

Συγκεκριμένα:

-     «ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ - ΑΝΤΙΣΤΗΡΙΞΗ ΧΩΡΟΥ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΔΟΜΝΙΑΝΩΝ», προϋπολογισμού 74.000.00 €. Το έργο αφορά σε γεωτεχνικές παρεμβάσεις για την προστασία πρανών εντός του παραδοσιακού οικισμού των Δομιανών με προτεραιότητα στην αντιστήριξη του χώρου της Ι.Μονής της Παναγίας των Δομιανών η οποία είναι χαρακτηρισμένη ως βυζαντινό μνημείο.

«ΠΑΡΟΧΗ ΚΙΝΗΤΡΩΝ ΣΤΟΥΣ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΥΣ ΙΑΤΡΟΥΣ ΚΑΙ ΙΑΤΡΟΥΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΥΠΑΙΘΡΟΥ», προϋπολογισμού 100.000,00 €. Η δράση αφορά στην συνέχιση και εντατικοποίηση της πολιτικής της χρηματοδότησης μέσω παροχής κινήτρων των θέσεων των επικουρικών ιατρών και των ιατρών υπηρεσίας υπαίθρου στον Νομό

-     Ευρυτανίας. Με την χρηματοδότηση αυτή αναμένεται να επιχορηγηθούν σε ετήσια βάση 24 συνολικά θέσεις.

-     «ΔΡΟΜΟΛΟΓΗΣΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΣΚΑΦΗ ΣΤΗ ΛΙΜΝΗ ΚΡΕΜΑΣΤΩΝ 2021», προϋπολογισμού 73.500,00 €. Με στόχο την συνέχιση των δράσεων και των πρωτοβουλιών για την αξιοποίηση της Λίμνης των Κρεμαστών προγραμματίζεται για το καλοκαίρι η καθημερινή περιήγηση με σκάφη σε διάφορα σημεία της Λίμνης, εκτελώντας συγκεκριμένα δρομολόγια (Γέφυρα Τατάρνας – Συβίστα  - Γέφυρα Τατάρνας, και Γέφυρα Τατάρνας – Γεφύρι Μανώλη – Άγιος Γεώργιος (Γεφ Επισκοπής) – Γέφυρα Τατάρνας)

-     «ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 2021», προϋπολογισμού 100.000,00 €. Η δράση αφορά στην χρηματοδότηση πολιτιστικών και αθλητικών διοργανώσεων για το 2021, σύμφωνα και με το σχετικό μνημόνιο συνεργασίας με την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και τους Δήμους της περιοχής,  και όταν οι υγειονομικές συνθήκες το επιτρέψουν.

-     «ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΡΟΥΣΟΥ», προϋπολογισμού 300.000,00 €. Το έργο αφορά σε συγκεκριμένες παρεμβάσεις με κατασκευή τεχνικών περιμετρικά της ΤΚ Προυσού για την αντιπλημμυρική προστασία του οικισμού.

-     «ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΚΑΤΩ ΡΑΠΤΟΠΟΥΛΟ - ΠΑΛΑΙΟΧΟΡΙΓΚΟΒΟ – ΚΕΔΡΑ», προϋπολογισμού 300.000,00 €. Το συγκεκριμένο έργο στοχεύει στην υλοποίηση παρεμβάσεων για την βελτίωση του οδικού δικτύου που συνδέει το Ραπτόπουλο με τα Κέρδα από την μεριά του Παλαιοχορίγκοβου. Η συγκεκριμένη διαδρομή αφορά στην συντόμευση της όδευσης μεταξύ των δύο περιοχών αλλά και την βελτίωση της αγροτικής οδοποιίας της περιοχής.   

-     «ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΔΕ ΚΤΗΜΕΝΙΩΝ & ΔΕ ΦΟΥΡΝΑ», προϋπολογισμού 900.000,00 €. Το συγκεκριμένο έργο στοχεύει στην υλοποίηση παρεμβάσεων για τη συντήρηση και βελτίωση των συνθηκών κυκλοφορίας του Επαρχιακού οδικού δικτύου της Π.Ε. Ευρυτανίας στην περιοχή του Φουρνά και των Κτημενίων, καθώς και την άμεση επέμβαση για την αντιμετώπιση απροβλέπτων και επειγουσών αναγκών προκειμένου να εξασφαλιστεί η οδική ασφάλεια των συγκοινωνιών.

«ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΒΛΑΒΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΔΕ ΑΓΡΑΦΩΝ»,  προϋπολογισμού 600.000,00 €.

-     Το συγκεκριμένο έργο αφορά στην αποκατάσταση βλαβών και κατασκευή τεχνικών για την βελτίωση του οδικού δικτύου της ΔΕ Αγράφων μετά και τις καιρικές συνθήκες που εκδηλώθηκαν το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου (ΙΑΝΟΣ) με αποτέλεσμα η ΔΕ Αγράφων να κηρυχτεί σε Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας. Προτεραιότητα θα δοθεί στην περιοχή των Βραγγιανών, με την κατασκευή κιβωτοειδών οχετών στο γεφύρι του «Κακού» και στο υδατόρεμα της Κουστέσας.    

-     «ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΔΕ ΦΡΑΓΚΙΣΤΑΣ & ΔΕ ΑΠΕΡΑΝΤΙΩΝ», προϋπολογισμού 780.000,00 €. Το συγκεκριμένο έργο στοχεύει στην υλοποίηση παρεμβάσεων για τη συντήρηση και βελτίωση των συνθηκών κυκλοφορίας του Εθνικού και του Επαρχιακού οδικού δικτύου της Π.Ε. Ευρυτανίας στην περιοχή της Φραγγίστας και των Απεραντίων.

 

Η Περιφερειακή Αρχή, πιστή στο πρόγραμμά της, χρησιμοποιεί όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία για να πραγματοποιήσει σημαντικά έργα για την περιοχή. Έργα τα οποία βελτιώνουν την καθημερινότητα των πολιτών και δίνουν λύσεις σε χρόνια προβλήματα της Ευρυτανίας.

 

 

Σε δηλώσεις του ο Αντιπεριφερειάρχης Ευρυτανίας ανέφερε τα εξής «Η δύσκολη συγκυρία των καιρών με την αντιμετώπιση της πανδημίας δεν σταματά την υλοποίηση έργων και δράσεων για την Ευρυτανία. Με σωστό προγραμματισμό και στοχευμένες παρεμβάσεις αξιοποιούμε όλους τους διαθέσιμους χρηματοδοτικούς πόρους και καταφέρνουμε να εντάσσουμε, να χρηματοδοτούμε και να κατασκευάζουμε σημαντικά έργα που απαντούν σε χρόνια προβλήματα της περιοχής, αίροντας την απομόνωση της. Η καθημερινή δουλειά πιάνει τόπο, και όλο και περισσότερο με την στρατηγική που έχουμε ακολουθήσει από την αρχή της θητείας μας με τον Περιφερειάρχη, δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για την συνεχή ροή χρηματοδοτήσεων και την ένταξη νέων έργων. Ξεχωριστές και στοχευμένες στο νέο αυτό τεχνικό πρόγραμμα είναι οι παρεμβάσεις που κάνουμε για την υγεία με την συνέχιση και την εντατικοποίηση των κινήτρων για την κάλυψη θέσεων ιατρών στις Υγειονομικές Υπηρεσίες

του Νομού, οι δράσεις για τον πολιτισμό, τις αθλητικές δραστηριότητες και τον τουρισμό, επενδύοντας ακόμη περισσότερο στην αξιοποίηση της Λίμνης των Κρεμαστών, αλλά και η οριστική αντιμετώπιση των βλαβών στα Άγραφα που προκάλεσε η κακοκαιρία του Σεπτεμβρίου. Επίσης ανταποκρινόμαστε τόσο στις αυξημένες ανάγκες που έχει το οδικό μας δίκτυο όσο και στην καθημερινότητα των πολιτών».