Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2020

AGRAFA NEWS ΣΧΟΛΙΟ από ΕΥΡΥΤΑΝΑ ΙΧΝΗΛΑΤΗ Επιτεύχθηκε το αυτονόητο...

ΠΡΟΣΒΟΛΗ ΚΑΙ ΥΒΡΙΣ Επιτεύχθηκε το αυτονόητο...

Ο Δήμος μετακίνησε τελικά τους κάδους απορριμμάτων εμπρός από την αναμνηστική πλακέτα του Παιδαγωγικού Φροντιστηρίου του ΕΑΜ.

Ο Ιστορικός Χώρος "απελευθερώθηκε" μετά από 4 χρόνια συνεχούς ωμής προσβολής.

Οι πρωτοβουλίες-πιέσεις-κινήσεις των συντρόφων, συναγωνιστών και φίλων, εντός και εκτός Δημοτικού Συμβουλίου, έφερε αποτέλεσμα.

Νεότερα προσεχώς...

Καρπενήσι (σήμερα) : αθλιότητα στο χώρο Ιστορικής Μνήμης

Προσβολή και ´Υβρη στην Ιστορική Μνήμη του τόπου μας αποτελεί το οικτρό “θέαμα” με τους κάδους των σκουπιδιών παρατεταγμένους ακριβώς μπροστά από τον ιστορικό χώρο που στέγαζε το 1944 το θρυλικό “Παιδαγωγικό Φροντιστήριο” (Παιδαγωγική Ακαδημία) του ΕΑΜ στο κέντρο του Καρπενησίου.

 Θυμόμαστε-Διδασκόμαστε...

Θα τρίζουν τα κόκκαλα του Μιχάλη Παπαμαύρου, του Κώστα Σωτηρίου, όπως και των άλλων φωτισμένων πρωτοπόρων εκπαιδευτικών, καθώς και των αποφοίτων σπουδαστών που οραματίστηκαν και μόχθησαν για μια Λαϊκή-Δημοκρατική Παιδεία σε μια νέα Ελλάδα ισότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης.

Φωνή του Φεραίου” - εφημερίδα της ΕΠΟΝ Στερεάς - 24/7/1944

Σκουπιδοτενεκέδες, συχνά ξέχειλοι από ανακυκλώσιμη ή μη σαβούρα, κρύβουν ουκ ολίγες φορές ακόμη κι αυτή τη μικρή αναμνηστική μαρμάρινη πλακέτα που αποτελεί και το μοναδικό (!) σημάδι που απέμεινε για να θυμίζει ότι κάποτε εδώ, στο αδούλωτο Καρπενήσι της Ελεύθερης Ελλάδας, σπούδασαν οι πρώτοι δάσκαλοι της ΠΕΕΑ.

ΕΞΟΡΓΙΖΟΜΑΣΤΕ με αυτή την ελεεινή κατάσταση που δεν είναι δυνατόν να συνεχίσει να γίνεται ανεκτή.

Παράλληλα αναρωτιόμαστε αν οι ποικιλώνυμοι “άρχοντες” της πόλης διαθέτουν έστω μια στάλα ντροπής γι' αυτό το χάλι ή μήπως δεν πτοούνται καν όταν αντικρίζουν την ιστορία του τόπου μας στοv... σκουπιδοτενεκέ της λήθης;

Διότι πολύ απλά αυτό που αντιλαμβάνεται ο κάθε επισκέπτης της πόλης του Καρπενησίου δεν μπορεί να μην γίνεται αντιληπτό από τους κατ' εξοχήν αρμόδιους.

Το Παιδαγωγικό Φροντιστήριο κρατήθηκε ζωντανό ακόμη κι όταν οι γερμανοί ναζί έκαψαν την πόλη μας (δείτε  εδώ!). Δεν θα επιτρέψουμε εν έτει 2020 να ”πυρποληθεί” η Ιστορική Μνήμη μέσω άλλων τρόπων!

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

1) Να αποκατασταθεί άμεσα η αισθητική του εν λόγω χώρου. Να απομακρυνθούν εδώ και τώρα οι κάδοι των σκουπιδιών.

2) Να αξιοποιηθεί περαιτέρω ο ιστορικός χώρος με την ανάρτηση αναμνηστικών επιγραφών με χαρακτηριστικές φωτογραφίες εκείνης της εποχής συνοδευόμενες και από τις αναγκαίες πληροφορίες σχετικά με την ιστορία του Παιδαγωγικού Φροντιστηρίου της ένδοξης Εθνικής μας Αντίστασης!  (σ.σ. αν δεν έχετε φωτογραφίες και το ανάλογο πληροφοριακό υλικό... θα σας βρούμε εμείς).

ΥΓ. Φίλοι και φίλες της Ευρυτανίας ανά την Ελλάδα, μπορείτε να δείτε και να μάθετε για το Παιδαγωγικό Φροντιστήριο του ΕΑΜ στο Καρπενήσι, κλικάροντας εδώ και εδώ .

Καρπενήσι (τότε) : συγκέντρωση για την Εκπαίδευση.
Στο βήμα ο Κώστας Σωτηρίου.

Πρωτο-δημοσιεύθηκε στο ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ "ΚΑΤΙΟUΣΑ" (4/9/2020)