Τετάρτη 22 Ιουλίου 2020

AGRAFA NEWS Ανατροπή: Έλλειμμα 143 εκατομμυρίων για την Αυτοδιοίκηση το 2021

22/7/2020
Ελλειμματικό κατά 143 εκατομμύρια ευρώ υπολογίζει το Υπουργείο Οικονομικών πως θα είναι το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του ενοποιημένου Προϋπολογισμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για το 2021, όπως πρώτος παρουσιάζει σήμερα ο AIRETOS.Δηλαδή, με απλά λόγια, το 2021 συνολικά τα έσοδα των Δήμων και των Περιφερειών της Χώρας θα είναι λιγότερα από τα έξοδά τους κατά δεκάδες εκατομμύρια.
Το νούμερο δεν αποτελεί κάποια φήμη, αλλά στοιχείο που αναγράφει επίσημη Εγκύκλιος του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ)

Πρόκειται για την αριθμ. 2/30551/21.7.2020 εξ.επείγουσα Εγκύκλιο του Υφυπουργού, Θ.Σκυλακάκη, με θέμα “Κατάρτιση Προϋπολογισμού Γενικής Κυβέρνησης οικονομικού έτους 2021”. Στον Πίνακα VII του Παραρτήματος Α αυτής, στον οποίο παραπέμπει το τελευταίο εδάφιο της Ενότητας 5 “ΟΤΑ”, ορίζεται το “προβλεπόμενο δημοσιονομικό αποτέλεσμα 2021 του ενοποιημένου Προϋπολογισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης”.Ολόκληρη η Εγκύκλιος βρίσκεται ΕΔΩ ενώ ειδικά τον συγκεκριμένο Πίνακα μπορείτε να τον δείτε και στο τέλος του παρόντος. 
Η συγκεκριμένη εξέλιξη –όπως προφανώς αντιλαμβάνονται ιδίως όσοι Αιρετοί έχουν υπηρετήσει και σε προηγούμενες θητείες– ανατρέπει την εικόνα που, με την πάροδο των ετών, έχει χτιστεί για τα οικονομικά των ΟΤΑ.   Η Αυτοδιοίκηση εδώ και πολλά χρόνια, ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές της κρίσης,  πάντα καλούνταν -και τελικά τα κατάφερνε- να επιτυγχάνει θετικά δημοσιονομικά αποτελέσματα, συμβάλλοντας τα μέγιστα στη συνολική εικόνα της Χώρας. 
Είναι αναμφίβολα θετική εξέλιξη να μην της ζητούνται πλέον θηριώδη πλεονάσματα.  Προκαλεί, όμως, τουλάχιστον προβληματισμό (στους παλαιότερους αυτοδιοικητικούς μάλλον και θλίψη, έπειτα από τόσους αγώνες για τους πόρους των Δήμων)επίσημη κρατική πρόβλεψη πως ...το αυτοδιοικητικό ταμείον θα είναι μείον.
Ο Πίνακας της Εγκυκλίου: