Τετάρτη 6 Μαΐου 2020

AGRAFA NEWS - ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ -ΛΕΡΟΓΙΑΝΝΗΣ:Οποιαδήποτε απόφαση της κεντρικής εξουσίας που αφορά τον τόπο μας άμεσα ή έμμεσα και δεν λαμβάνει σοβαρά υπόψη την άποψη των τοπικών αρχών θα μας βρίσκει απέναντι.

Για να μιλήσουμε για το πολύ σοβαρό αυτό ζήτημα που απασχολεί την τοπική κοινωνία παίρνοντας έντονα συγκρουσιακό χαρακτήρα θεωρούμε σκόπιμο να κάνουμε μια ιστορική αναδρομή, προκειμένου να αναδειχθούν οι πραγματικές συνθήκες και ο ρόλος που ο καθένας έχει παίξει και για να καταλάβουμε όχι μόνο πώς οδηγηθήκαμε εδώ, αλλά διαπιστώνοντας τα
σφάλματα και τις παραλείψεις να διορθώσουμε ό,τι μπορεί να διορθωθεί.
Πριν από 6 μήνες άρχισαν να κυκλοφορούν φήμες για την έλευση προσφύγων και μεταναστών στην περιοχή μας.
Οι φήμες αυτές, καθώς δεν υπήρχε υπεύθυνη ενημέρωση για το θέμα προκάλεσαν μεγάλη αναστάτωση και έντονες αντιπαραθέσεις. Με δική μας πρωτοβουλία έγινε έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου ζητήσαμε από το Δήμαρχο Καρπενησίου να ενημερώσει τους τοπικούς φορείς και να υπάρξει συνεργασία, προκειμένου να διερευνηθεί αν υπάρχει η δυνατότητα
φιλοξενίας από τις τοπικές δομές.
Αρνηθήκαμε να αποφασίσουμε για την έλευση των μεταναστών και των προσφύγων χωρίς πλήρη ενημέρωση, όχι διαπνεόμενοι από ξενοφοβικά και ρατσιστικά αισθήματα αλλά από σεβασμό στους ανθρώπους αυτούς που με βάση διεθνείς συνθήκες βρίσκονται υπό την προστασία του ελληνικού κράτους. Έπρεπε να είναι σίγουρο ότι οι συνθήκες ζωής θα ήταν
αξιοπρεπείς και με όρους που δεν θα δημιουργούσαν πρόβλημα ούτε στους συμπολίτες μας ούτε στα φιλοξενούμενα πρόσωπα. Αρνηθήκαμε τη χρήση του όρου φιλοξενία, όταν η βάση της συζήτησης ήταν αμιγώς οικονομική, θυμίζοντας εμπόριο.
Η θέση μας υπερψηφίστηκε από το σύνολο σχεδόν του Δ.Σ.. Παρόλα αυτά βρέθηκαν άνθρωποι, που εξυπηρετώντας τις δικές τους σκοπιμότητες, μας κατηγόρησαν για ξενοφοβία και θολές απόψεις, ενώ οι δικές μας θέσεις ήταν σαφέστατες.
Εκείνη την χρονική στιγμή η μόνη ενημέρωση που υπήρχε ήταν ότι θα φιλοξενούνταν περίπου 60 πρόσωπα που στο σύνολό τους θα ήταν οικογένειες.
Από εκείνη τη χρονική στιγμή και μετά η μόνη κίνηση του Δημάρχου Καρπενησίου κ. Ν. Σουλιώτη ήταν η αλλαγή της θέσης του στο θέμα. Ο ίδιος που επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ υποστήριζε ότι στο Δήμο Καρπενησίου δεν υπάρχει η δυνατότητα φιλοξενίας, όταν έγινε κυβέρνηση η Ν.Δ ανέκρουσε πρύμνα υποστηρίζοντας ότι πρέπει και εμείς να σηκώσουμε το μεταναστευτικό φορτίο που μας αναλογεί.
Στο μεταξύ, δυστυχώς, ο τόπος μας εξακολουθεί να είναι φτωχός και άγονος, η οικονομική δραστηριότητα να περιστρέφεται γύρω από τον τουρισμό και ο πληθυσμός να συρρικνώνεται.
Υπό αυτές τις συνθήκες θεωρούμε ότι πρέπει να κάνουμε εκ νέου σαφή τη θέση μας.
Συγκεκριμένα:
Οποιαδήποτε απόφαση της κεντρικής εξουσίας που αφορά τον τόπο μας άμεσα ή έμμεσα και δεν λαμβάνει σοβαρά υπόψη την άποψη των τοπικών αρχών θα μας βρίσκει απέναντι.
Απαιτείται άμεσα συνεννόηση του Δήμου με όλες τις δομές και τις κρατικές υπηρεσίες που πρόκειται να επιφορτιστούν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο με επιπλέον υποχρεώσεις και βάρη με την έλευση προσφύγων και μεταναστών, προκειμένου να διαπιστωθεί ποιες είναι οι δυνατότητές τους.
Στη βάση των ελλείψεων που όλοι γνωρίζουμε πρέπει να απαιτήσουμε ενίσχυση αυτών των υπηρεσιών όσο αφορά τους ανθρώπινους και οικονομικούς τους πόρους.
Οι τοπικές αρχές πρέπει να βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς ώστε να καθορίζεται η γραμμή αντιμετώπισης του θέματος σε περίπτωση αλλαγής των δεδομένων.
Δυστυχώς, τις τελευταίες μέρες το θέμα γνώρισε μια δραματική αναζωπύρωση και μάλιστα εν μέσω των απαγορευτικών μέτρων για την αντιμετώπιση του Covid19. Φήμες για την έλευση προσφύγων και μεταναστών οδήγησαν ομάδα συμπολιτών μας σε κινητοποίηση ενημέρωσης. Οι τοπικές αρχές για τρίτη φορά δήλωσαν – για να θυμηθούμε το γνωστό παραμύθι του βοσκού με το λύκο- αιφνιδιασμένες από τις εξελίξεις. Το γεγονός από μόνο του αποδεικνύει ότι στην καλύτερη των περιπτώσεων δεν υπάρχει καμία ουσιαστική επικοινωνία και ενημέρωση από το αρμόδιο υπουργείο, παρά την κομματική ταύτιση των τοπικών αρχόντων με το κυβερνόν κόμμα. Εν τούτοις ήταν η δική μας παράταξη που κατηγορήθηκε για ακόμα μια φορά για «θολές» απόψεις.
Στο δράμα ήρθε να δώσει λύση, δίκην φεουδάρχη του Δήμου, ο από μηχανής Θεός, ο κ. Μπακογιάννης με τρόπο που δεν δικαιολογείται από το θεσμικό του ρόλο, αποτρέποντας την ύστατη στιγμή την έλευση των προσφύγων που κανείς, κατά τα άλλα, δεν ήξερε ότι θα έρχονταν. Άλλο ένα γεγονός που επιβεβαιώνει την αδυναμία της δημοτικής αρχής να
αντιμετωπίσει το θέμα.
Αυτό που είναι πραγματικά ανησυχητικό είναι ότι ένα ζήτημα που απαιτεί για την αντιμετώπισή του τη μέγιστη δυνατή συναίνεση αποτελεί λόγο διχασμού των συμπολιτών μας και μάλιστα με συμπεριφορές που είναι εντελώς ασυνήθιστες για τα δικά μας δεδομένα.
Σε κάθε περίπτωση ζητούμενο είναι να αποφευχθούν ακραίες καταστάσεις και να υπάρξει διάλογος, μεταξύ όλων των μερών με όρους σεβασμού και δημοκρατικού ήθους. Ο Ευρυτάνας γνώρισε πάνω στο πετσί του την μετανάστευση, τη φτώχεια και το διωγμό. Και δεν μπορεί να είναι ρατσιστής. Δεν είναι πολλά τα χρόνια που οι Καρπενησιώτες άνοιξαν τα σπίτια τους για να φιλοξενήσουν παιδιά του πολέμου και να τα κάνουν δικά τους παιδιά.
Η φτωχοποίηση από τη δεκαετή κρίση, η ανεργία, ο δικαιολογημένος φόβος μπροστά στο άγνωστο, αλλά κυρίως η έλλειψη ενημέρωσης μπορεί να εξάψει έντονες συμπεριφορές και αντιδράσεις. Κι αυτά είναι τα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν για να υπάρξει κοινωνική γαλήνη.
Κάνουμε για μια ακόμη φορά έκκληση στο Δήμαρχο Καρπενησίου κ. Ν. Σουλιώτη να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να ενημερώσει το Δημοτικό Συμβούλιο και τους δημότες για τις πραγματικές συνθήκες και τα δεδομένα. Είναι ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπίσουμε ένα σημαντικό πρόβλημα. Αν δεν το κάνουμε τώρα αύριο θα το βρούμε μπροστά μας γιγαντωμένο.https://975fm.gr
Συνδυασμός
Αλλαγή Πορείας 2020
Ο Επικεφαλής
Λερογιάννης Δημήτριος