Ένας παγκόσμιος μαραθώνιος δωρητών (η πρωτοβουλία Coronovirus Global Response) έλαβε χώρα σήμερα (Δευτέρα) στις Βρυξέλλες, ο οποίος είχε ως αποτέλεσμα να συγκεντρωθούν τελικά 7,4 δισεκατομμύρια ευρώ για τις έρευνες για την ανάπτυξη εμβολίου και θεραπειών κατά του κορονοϊού. Ο μαραθώνιος ξεκίνησε στις 4 το απόγευμα (ώρα Ελλάδας), με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, να ανακοινώνει το αποτέλεσμα ως εξής:
«Τα καταφέραμε! Συγκεντρώσαμε 7,4 δισεκατομμύρια ευρώ» σε συνεισφορές, δήλωσε, προσθέτοντας πως η Μαντόνα προσέφερε 1 εκατομμύριο ευρώ.
«Αυτό θα βοηθήσει να δοθεί ώθηση σε μια πρωτόγνωρη παγκόσμια συνεργασία», συμπλήρωσε η πρόεδρος της Επιτροπής. Στόχος του παγκόσμιου τηλεμαραθώνιου ήταν να συγκεντρωθούν 7,5 δισεκατομμύρια ευρώ.
Εξάλλου, ηχηρή είναι η απουσία των Ηνωμένων Πολιτειών, οι οποίες υποβάθμισαν το γεγονός, κάνοντας λόγο για μια διάσκεψη «όπως τόσες άλλες» – και επιμένοντας στην πρόθεσή τους να δράσουν μόνες τους στο ζήτημα αυτό.
Σε κάθε περίπτωση, παραμένουν αναπάντητα βασικά ερωτήματα, όπως εάν το εμβόλιο θα είναι δωρεάν για όλους, πόσα κονδύλια χρειάζονται να διατεθούν και από πού θα αντληθούν αυτά.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή που διοργάνωσε τον «διαδικτυακό μαραθώνιο» ανακοίνωσε ότι συνεισφέρει 1 δισ. ευρώ. Ακολούθησαν η Γαλλία και η Γερμανία, προσφέροντας 500 εκατ. και 525 εκατ. αντίστοιχα. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Βέρνεν Χόιερ δήλωσε ότι κινητοποιήθηκαν 141 εκατ. ευρώ από τα αποθέματα της τράπεζας για την παρασκευή εμβολίου, προσθέτοντας πως για τη χρηματοδότηση των διαγνωστικών μεθόδων, της θεραπείας και της υποστήριξης των συστημάτων υγείας,θα επανέλθει με συγκεκριμένο ποσό.
Η Ελλάδα συνεισφέρει τρία εκατομμύρια ευρώ, όπως δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός που συμμετείχε στον διαδικτυακό τηλεμαραθώνιο. «Καμία χώρα ή περιοχή δεν πρέπει να έχει μονοπωλιακή δράση για το εμβόλιο», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επαναλαμβάνοντας τις εκκλήσεις άλλων ηγετών της Ε.Ε. για να κηρυχθεί το εμβόλιο, όταν βρεθεί, παγκόσμιο δημόσιο αγαθό. Ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε επίσης μια παρόμοια παγκόσμια δέσμευση για την κλιματική αλλαγή, την οποία χαρακτήρισε «πιθανώς τη μεγαλύτερη πρόκληση της γενιάς μας».
Αναλυτικά, ορισμένες από τις δωρεές:
- Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα: 110 εκατ. δολ.
- Φινλανδία: 36 εκατ. ευρώ
- Σλοβενία: 30,8 εκατ. ευρώ
- Ρουμανία: 200 χιλ. ευρώ
- Αυστραλία: 352 εκατ. δολ.
- Αυστρία: 31 εκατ. ευρώ
- Λιθουανία: δεν έδωσε συγκεκριμένο ποσό
- Κουβέιτ: 40 εκατ. δολ.
- Νότια Κορέα: 50 εκατ. δολ.
- Μάλτα: 400 χιλ.ευρώ
- Βέλγιο: 27 εκατ. ευρώ
- Δανία: 50 εκατ. ευρώ
- Ισπανία: 125 εκατ. ευρώ
- Τσεχία, Πολωνία,Ουγγαρία, Σλοβακία: 3 εκατ. ευρώ (όλες μαζί)
- Σερβία: 2 εκατ. ευρώ
- Λουξεμβούργο: θα προσθέσει 17 εκατ. ευρώ στα 40 εκατ. για τα οποία έχει ήδη δεσμευθεί
- Ελβετία: 350 εκατ. ευρώ
- Πορτογαλία: 10 εκατ. ευρώ
- Ισραήλ: 60 εκατ. δολ.
- Ιταλία: 140 εκατ. ευρώ
- Βρετανία: 744 εκατ. λίρες (συμπεριλαμβάνονται 388 εκατ. λίρες που ήδη έχει δεσμευθεί να χορηγεί σε έρευνες)
- Καναδάς: 850 εκατ. δολ.
- Γαλλία: 500 εκατ. ευρώ
- Γερμανία: 525 εκατ. ευρώ
- Κομισιόν: 1 δισ. ευρώ
- Σαουδική Αραβία: 500 εκατ. δολ.
- Ελλάδα: 3 εκατ. ευρώ.
- Ίδρυμα Μπιλ Γκέιτς: 100 εκατ. δολ.
- Μαντόνα: 1 εκατ. ευρώ.
Η άρνηση των ΗΠΑ
«Ως παγκόσμιος ηγέτης στην εξωτερική βοήθεια κατά της Covid-19, χαιρετίζουμε τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συγκεντρώσει υποσχέσεις επιπρόσθετης συμβολής για την καταπολέμηση αυτής της πανδημίας», δήλωσε στους δημοσιογράφους ένα υψηλόβαθμο στέλεχος της αμερικανικής κυβέρνησης. «Πολλά προγράμματα και οργανισμοί που θα στηριχθούν σε αυτή τη διάσκεψη οικονομικών υποστηρικτών λαμβάνουν ήδη χρηματοδότηση και πολύ σημαντική στήριξη εκ μέρους του κράτους (των ΗΠΑ) και του αμερικανικού ιδιωτικού τομέα», πρόσθεσε.Όταν ρωτήθηκε κατ’ επανάληψη για ποιον λόγο απουσιάζουν οι ΗΠΑ από αυτή τη «διάσκεψη», ο αξιωματούχος απέφυγε να απαντήσει, όμως κατέληξε να υποβαθμίσει τη σημασία της ευρωπαϊκής προσπάθειας. «Στηρίζουμε αυτήν την προσπάθεια χρηματοδότησης εκ μέρους της ΕΕ, είναι μια προσπάθεια μεταξύ τόσων άλλων που είναι σε εξέλιξη», είπε, επιμένοντας ότι ο πρωταγωνιστικός ρόλος ανήκει στους Αμερικανούς.
«Οι ΗΠΑ είναι πραγματικά επικεφαλής όλων αυτών των διεθνών προσπαθειών» δεδομένου ότι «είναι ο πρώτος οικονομικός υποστηρικτής παγκοσμίως στους τομείς της υγείας και της φιλανθρωπίας», επέμεινε. Διαβεβαίωσε επίσης ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος δεν κρύβει την αποστροφή του προς τις πολυμερείς πρωτοβουλίες, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του διεθνούς συντονισμού για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
efsyn.gr