Σάββατο 18 Απριλίου 2020

AGRAFA NEWS ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΑΓΡΙΝΙΟΥ ΣΤΙΣ 11/04/2020  
Απαντώντας στο λιβελογράφημα της ηγετικής ομάδας των αυτόκλητων σωτήρων της Αιτωλοακαρνανίας, θα θέλαμε κατ αρχήν να τους πούμε ότι συμφωνούμε μαζί τους για το αριστούργημα του Θερβάντες ως κλασσικό λογοτεχνικό έργο, μόνο που στις μέρες μας δεν κυνηγά κανένας ανεμόμυλους αντίθετα θέλουμε να τους αναδείξουμε ως μνημεία πραγματικής αειφόρου ανάπτυξης παλιότερων εποχών, τότε που οι άνθρωποι συμβίωναν αρμονικά με το περιβάλλον, να τους συντηρήσουμε ως μέρος της παράδοσης μας και να τους κρατήσουμε αδιάψευστους μάρτυρες αυτής της αρμονίας του ανθρώπου με την φύση.
   Αν πρέπει κάποιους να «κυνηγήσουμε» ή έστω να αποκαλύψουμε, είναι κάτι πονηρούληδες σαν εσάς, αλλά αρκετά θρασείς και καθόλου ανόητους, όπως εσείς μας χαρακτηρίζετε, που θέλετε να βλέπουμε τα  ανεμοτέρατα 120 με 150 μέτρων ύψος που φυτεύετε στα βουνά σαν «σύγχρονους ανεμόμυλους»  με τις βάσεις εκατοντάδων τετραγωνικών μέτρων, με τις κουρεμένες κορυφές, τα εκατοντάδες κυβικά μπετόν, τις ξεκοιλιασμένες πλαγιές με τεράστιους δρόμους, τα εκατομμύρια κυβικά μπάζα στις ρεματιές, στα πρανή και στις νερομάνες, τους δεκάδες πυλώνες υψηλής και μεσαίας τάσης με τα καλώδια και τους υποσταθμούς, τα εκατοντάδες κομμένα δένδρα, και τα χιλιάδες υποψήφια καμμένα μετά τα έργα σας, το ξετόπισμα των κτηνοτρόφων και κάθε ενδημικού είδους από την άγρια χλωρίδα και πανίδα των περιοχών που θέλετε να καταστρέψετε, για να κάνετε μια αρπαχτή εύκολου  κέρδους, όχι από κάποια παραγωγική δραστηριότητα, αλλά ληστεύοντας τη φύση και τις τσέπες των καταναλωτών και μάλιστα στο όνομα της σωτηρίας του πλανήτη. Αν σε αυτή τη ληστεία για να μπορείτε να κάνετε τη δουλειά σας καλλίτερα, έχετε συμμέτοχο και τις τοπικές κοινωνίες με τις «ενεργειακές σας κοινότητες» πετώντας τους λίγα αποφάγια από το μεγάλο φαγοπότι, τόσο το καλλίτερο. Είναι ό,τι χρειάζεστε για να τις καταστήσετε συνένοχες και αδρανείς, θύτες και θύματα του εαυτού τους ταυτόχρονα. Αυτό κάνετε.

   Εμείς πάντως οι «ανόητοι» κατ’ εσάς, που δεν καταλαβαίνουμε το πραγματικό συμφέρον του τόπου που εσείς υπηρετείτε και την ανάγκη σωτηρίας του πλανήτη, αναγνωρίζουμε ότι είστε πανέξυπνοι και αετονύχηδες, αφού καταφέρατε  ανθρώπους του μόχθου στο χωράφι, στο μαντρί να τους πείσετε να φαντασιώνονται «κέρδη πολλά, σίγουρα λεφτά και εισόδημα μεγάλο» για να θυμηθούμε αντίστοιχες προσφορές και διαφημιστικά, στα χρόνια της χούντας. Είναι νωπές ακόμα οι μνήμες του 2000, όπου ανάλογοι σωτήρες, όπως εσείς, καλούσαν ανυποψίαστους πολίτες να πουλήσουν το βιός τους για να πλουτίσουν αγοράζοντας μετοχές στο χρηματιστήριο, πετυχαίνοντας την μεγαλύτερη αναδιανομή και αρπαγή εισοδήματος στην ιστορία της χώρας από τους φτωχούς στους πλούσιους. Τα κέρδη, λοιπόν, αφορούν εσάς και όχι την τοπική οικονομία και την κοινωνία όπως ισχυρίζεστε στο λιβελογράφημα σας.  Για όσους από τα 1748 μέλη της ενεργειακής κοινότητας και επίδοξους «επενδυτές» ονειρεύονται θέσεις εργασίας και οικονομική ανάπτυξη, ας ξέρουν ότι οι μόνες πρόσκαιρες θέσεις εργασίας θα είναι όσες χρειαστεί για να καταστρέψουν τον τόπο τους για πάντα. Οι αυτόκλητοι «σωτήρες» που επαίρονται ότι δουλεύουν για την Αιτωλ/νία, θα αποδειχτεί ότι είναι αυτοί οι ίδιοι που δουλεύουν την Αιτωλ/νία, για να πλουτίσουν  και δεν νοιάζονται πραγματικά  γι αυτόν τον τόπο. Η ανάπτυξη της Αιτωλ/νίας δεν θα έρθει με αέρα κοπανιστό από τα φουρφούρια στα βουνά, χωρίς καμιά σημαντική συμβολή στις ενεργειακές ανάγκες της χώρας, κλέβοντας τις τσέπες των καταναλωτών με το περίφημο ΕΤΜΕΑΡ, με υπερτιμολογημενο και επιδοτούμενο πανάκριβο  ρεύμα συνεχώς αυξανόμενο, λόγω των ΑΠΕ, που πληρώνουν και οι ίδιοι. Θα έρθει δουλεύοντας στη γη τους, καλλιεργώντας τον τόπο τους και διεκδικώντας την στήριξη της πολιτείας με ανάλογη πολιτική, για την στήριξη της παραγωγής, με βελτιωμένα ποιοτικά εξαγώγιμα προϊόντα και με καθετοποιημένη βιομηχανική παραγωγή, με προστιθέμενη αξία στα προϊόντα και όλα αυτά καλλίτερα μέσα από την ΕΝΩΣΗ τους, με βουνά προστατευμένα και τα χωριά τους  αξιοποιήσιμα  και επισκέψιμα, ικανά να στηρίξουν την κτηνοτροφία με μικρές παραγωγικές δραστηριότητες παραδοσιακών προϊόντων που να κρατούν τους κατοίκους στον τόπο τους. 
   Βεβαίως δεν θα πείσουμε εσάς. Τους αγρότες της ΕΝΩΣΗΣ θέλουμε να πείσουμε  να βγουν από τα νύχια σας. Δεν σκάβουμε εμείς, κύριοι, σε κανένα βούρκο να λασπώσουμε την ΕΝΩΣΗ όπως μας συκοφαντείτε,  αντίθετα εσείς μόνοι σας την λασπώνετε, αφού θέλετε να την μετατρέψετε από ένωση παραγωγών- αγροτών σε ένωση αεριτζήδων και τους αγρότες από παραγωγούς, σε «επενδυτές» και «εισοδηματίες» που θα τους έρχονται τα εισοδήματα στο σπίτι. Πως θα τους αντικρίζετε όταν όλα αυτά αποδειχτούν φούμαρα;
   Όσο για τις περιβαλλοντικές ευαισθησίες σε όλους εσάς τους επίδοξους σωτήρες του πλανήτη, ο εφιάλτης σας δεν είναι η κλιματική αλλαγή που την βλέπετε σαν εμπόρευμα και ευκαιρία για χοντρά κέρδη. Ο εφιάλτης σας είναι μην ξεσηκωθούν οι κάτοικοι και σας ακυρώσουν τα σχέδια να συμμετέχετε στο μεγαλύτερο φαγοπότι που έχει στηθεί ποτέ στο όνομα της κλιματικής αλλαγής και της προστασίας της φύσης.
   Για την GREEN PEACE που επικαλείστε ότι συνηγορεί στα έργα σας, ας μην ξεχνάμε ότι με τη σιωπη της έχει πλέον αφήσει το «περιβαλλοντικό της αποτύπωμα» σε πολλά ανάλογα οικολογικά εγκλήματα οπότε δεν θα δυσκολευόταν να συμφωνήσει στο δικό σας έγκλημα που το ντύσατε και με κοινωνικό μανδύα. Πολύ θα θέλαμε να μας διαψεύσει η συγκεκριμένη οργάνωση και να διαμαρτυρηθεί άμεσα για το, προς ψήφιση, αντιπεριβαλλοντικό νομοσχέδιο με τίτλο «Εκσυγχρονισμός Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας»  και εφεξής να αρχίσει να εναντιώνεται στη λεηλασία όλων των ορεινών οικοσυστημάτων και πεδινών περιοχών της χώρας απο τα καταστροφικά έργα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων με πρόσχημα την ‘‘πράσινη αναπτυξη’’.
   Η Ευρώπη δεν βρίσκεται σε καμία έκτακτη ανάγκη για τη σωτηρία του πλανήτη, όπως ψευδώς ισχυρίζεστε. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ισχυρές οικονομικά χώρες της Ευρώπης επικαλούμενες την κλιματική αλλαγή επιβάλλουν μια πολιτική που εξυπηρετεί τα συμφέροντα τους και τα συμφέροντα των μεγάλων εταιρειών που παράγουν τις ανεμογεννήτριες και με πολιτικές συμφωνίες τις εξάγουν και τις "φυτεύουν" στα βουνά της πατρίδας μας, προστατεύοντας βεβαίως τα δικά τους.Φαίνεται ότι στην πατρίδα μας βρήκαν αρκετούς πρόθυμους και όχι βέβαια από αγωνία για τον πλανήτη. Αυτή είναι η αλήθεια. Αυτή η πολιτική αντίληψη και πρακτική το μόνο που καταφέρνει, και που πιθανόν επιδιώκει, είναι να διαιωνίζει την οικολογική κρίση και το ενεργειακό πρόβλημα, απομακρύνοντας μας από τις ριζικές, με κοινωνικό χαρακτήρα, λύσεις που απαιτούνται.

   Τέλος για την νομιμότητα σας που τόσο την επικαλείστε. Σε μια χώρα που οι βιομηχανικές ΑΠΕ πλέον καταγράφονται ως ο χώρος της διαπλοκής της πολιτικής με την οικονομική εξουσία, μόνο για νομιμοφάνεια μπορείτε να μιλάτε και όχι για νομιμότητα.

   Όσο για τις άγνωστες μέχρι τώρα σε σας οργανώσεις που δεν έχουν καταλάβει την "κοινωνική σας προσφορά", επιτρέψτε μας να σας πούμε ότι ήδη μας γνωρίζετε. Είμαστε πολίτες που αντιδρούν στα σχέδια σας για την καταστροφή της φύσης και του πλανήτη, η φωνή του κάθε Έλληνα που δεν θέλει να δει τον τόπο του «φαιό νταμάρι» και το μοναδικό Ελληνικό τοπίο κατεστραμμένο και μαζί του οι τοπικές οικονομίες. Είμαστε η φωνή των Αγράφων, του Ασπροπόταμου, της Οίτης, της Ζήρειας, του Βερμίου, της Μάνης, της Τήνου, της Κρήτης, της Άνδρου, της κατεστραμμένης Καρυστίας, και οπουδήποτε επιχειρούνται βιομηχανικές εγκαταστάσεις ΑΠΕ, ιδιαίτερα σε προστατευμένες περιοχές στο όνομα της κλιματικής αλλαγής, ενώ η αλήθεια είναι στο όνομα του κέρδους. Είμαστε και στην Αιτωλ/νια απέναντί σας και μαζί με ένα κόσμο που όλο και περισσότερο συνειδητοποιεί ότι ληστεύετε τον τόπο του, κλέβετε το μέλλον του και σχεδιάζετε οι ανεμογεννήτριες στα βουνά τους να είναι περισσότερες απ’ τα ελάτια. Το ότι σε κάποιες από αυτές όπως εσείς βάζετε μέτοχο την τοπική κοινωνία, δεν τις καθαγιάζει και δεν τις διαφοροποιεί από τα ιδιωτικά συμφέροντα των υπόλοιπων βιομηχανικής κλίμακας αιολικών που σταδιακά μετατρέπουν την Αιτωλοακαρνανία σε κρανίου τόπο με την ανοχή και την συνενοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης. Το πρόβλημα είναι οι ίδιες οι ανεμογεννήτριες και οι συνέπειες τους και όχι ποιοι είναι οι ιδιοκτήτες τους, που ουσιαστικά έτσι και αλλιώς είναι οι Γερμανικές και οι άλλες ευρωπαϊκές εταιρείες που τις παράγουν. Η ενέργεια πρέπει να είναι κοινωνικό αγαθό, όχι εμπόρευμα για τα κοράκια της κερδοσκοπίας.
   Αυτή την ώρα που η χώρα μας και όλος ο κόσμος μαστίζεται από την επιδημία του κορονοϊού, οι συνεταιρισμοί και οι ενώσεις των παραγωγών θα έπρεπε να συζητούν πως θα φυτέψουν τη γη για να εξασφαλιστεί η διατροφική μας επάρκεια και όχι πως θα φυτέψουν ανεμογεννήτριες. Δυστυχώς ο «λύκος» της κερδοσκοπίας στην αναμπουμπούλα χαίρεται. Η προστασία των οικοσυστημάτων και της βιοποικιλότητας είναι πλέον ζωτικής σημασίας και τα δήθεν μέτρα για την κλιματική αλλαγή δεν έχουν σκοπό την επίλυση της οικολογικής κρίσης παρά μόνο την κερδοφορία των λίγων και τη συνεχή υποβάθμιση της ζωής μας. Εσείς είστε εκεί για τη βρώμικη δουλειά και θα κάνουμε ότι μπορούμε για να αποκαλυφθεί ο ρόλος σας και να  σας εμποδίσουμε.
Οι κάμποι και τα βουνά της Αιτωλοακαρνανίας να μην μετατραπούν σε βιομηχανικό τοπίο.   
Μέλη συλλογικοτήτων ανά την Ελλάδα για ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΒΟΥΝΑ ΧΩΡΙΣ ΑΙΟΛΙΚΑ
16/04/2020