Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2019

AGRAFA NEWS Διαχείριση Αποβλήτων: Μύθοι, Υφιστάμενη Κατάσταση, Στόχοι-Σχέδιο-Εργαλεία του ΥΠΕΝΤις προτεραιότητες του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας στη διαχείριση των αποβλήτων παρουσίασε οΥπουργός, Κωστής Χατζηδάκης, μαζί με τον Γενικό Γραμματέα Διαχείρισης Αποβλήτων, Μανώλη Γραφάκο, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν την 25η Σεπτεμβρίου.

Ενδιαφέροντα δεδομέναπεριλαμβάνει η παρουσίαση που έδωσαν στη δημοσιότητα, όπου σε 51 σελίδες κωδικοποιούνται:
- οι μύθοι σχετικά με τη διαχείριση των αποβλήτων στην Ελλάδα (“απόβλητα είναι μόνο τα αστικά απόβλητα” / “η ανακύκλωση στην Ελλάδα προχωρεί” / “οι Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων είναι νέες χωματερές”)
- η υφιστάμενη κατάσταση,
- τα “επτά σημεία όπου η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο
- οι 7+1 στόχοι του Υπουργείου στη διαχείριση των αποβλήτων,
- το σχέδιο και τα εργαλεία για την επίτευξη των στόχων.
Μπορείτε να δείτε ολόκληρο το αρχείο ΕΔΩ

Επιπλέον, ακολουθεί η αρχική τοποθέτηση του Υπουργού, Κωστή Χατζηδάκη:
 «Σήμερα σας παρουσιάζουμε τη συνολική μας στρατηγική για τη διαχείριση των αποβλήτων στη Χώρα.
 Το πρόβλημα σήμερα
 Πολύ συχνά όταν μιλάμε για στερεά απορρίμματα έχουμε στο μυαλό μας τα αστικά στερεά απόβλητα. Το ζήτημα όμως αφορά στα βιομηχανικά, τα γεωργοκτηνοτροφικά, τα νοσοκομειακά, τα απόβλητα κατασκευών και κατεδαφίσεων, που στο σύνολό τους είναι πολύ περισσότερα. 
Η κατάσταση σήμερα στη Χώρα είναι πραγματικά αποκαρδιωτική. Ενδεικτικά αναφέρω:
- Στην ανακύκλωση είμαστε στην 24η θέση στην ΕΕ-27 με 18,9%.
- Δεύτεροι, δυστυχώς, στην ταφή απορριμμάτων στην ΕΕ-27 με 80%.
- Οι παράνομες χωματερές ξεπερνούν τις 50, οι 22 από αυτές στα νησιά.
- Πολύ χαμηλή απορροφητικότητα στο ΕΣΠΑ για έργα διαχείρισης στερεών απορριμμάτων. Έχουν συμβασιοποιηθεί μόλις 230 εκατ. ευρώ από τα 940 εκατ.
- Δεν υπάρχει καμία ουσιαστική διαχείριση και σχεδιασμός για τα γεωργοκτηνοτροφικά απόβλητα (πλαστικά από φυτοφάρμακα και θερμοκήπια).
- Έχουμε ανεπαρκείς δομές για τα βιομηχανικά απόβλητα.
- Δεν υπάρχει ουσιαστική διαχείριση για τα λύματα και τα απόβλητα εκσκαφών και κατεδαφίσεων.

Σε τοπικό επίπεδο
Η κατάσταση στα νησιά είναι απογοητευτική, το τουριστικό μας προϊόν υποβαθμίζεται! Η Κέρκυρα πνίγεται στα σκουπίδια. Στη Σαντορίνη τα απορρίμματα καίγονται στην καλντέρα. Στη Λευκάδα δεν υπάρχει ΧΥΤΑ. Προβλήματα και σε άλλες μεγάλες πόλεις Αίγιο, Πάτρα.Και τέλος το μεγάλο πρόβλημα της Αττικής. Η Περιφέρεια με το 40% του πληθυσμού, που παράγει τα περισσότερα αστικά απόβλητα, είναι στο σημείο μηδέν. Τα τέσσερα εργοστάσια επεξεργασίας απορριμμάτων ακυρώθηκαν από την πρώην Περιφερειάρχη κα. Δούρου, ο ΧΥΤΑ Φυλής έχει ζωή ένα χρόνο ακόμα.Το πρόβλημα της είναι μεγάλο, διογκώθηκε επικίνδυνα τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Ο χρόνος δεν είναι σύμμαχός μας, πρέπει να κινηθούμε με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα.
Στόχος μας είναι να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα σφαιρικά, μέσω της Γραμματείας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, που λειτουργεί στο πλαίσιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που είναι και ο φυσικός της χώρος. Κι αυτό γιατί το ΥΠΕΝ είναι αρμόδιο για τα λύματα, την εφαρμογή της κοινοτικής νομοθεσίας και για τα ζητήματα περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων και χωροταξίας. Για παράδειγμα οι Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων που καλούμαστε να ενισχύσουμε, προϋποθέτουν αδειοδότηση και χωροθέτηση, που υπάγονται στο Υπουργείο μας. Επί πλέον η εποπτεία που έχει ο ΕΟΑΝ στα συστήματα ανακύκλωσης καθιστά την γραμματεία ακόμα πιο αποτελεσματική καθώς έχει όλα τα εργαλεία να κάνει τη δουλειά της.
Βασικές προτεραιότητες του σχεδιασμού μας: 
1)Επικαιροποίηση του Εθνικού Σχεδιασμού με στόχους εφικτούς, μετρήσιμους με προοπτική τετραετίας.
2)Εφαρμογή του καφέ κάδου σε όλη την Ελλάδα μέχρι το τέλος της 4ετίας.
3) Επέκταση των Μονάδων Επεξεργασίας Αποβλήτων και μέσω ΣΔΙΤ. Τα Γιάννενα, οι Σέρρες και η Δυτική Μακεδονία δείχνουν το δρόμο.
4) Ενίσχυση της ανακύκλωσης από το 19% σήμερα στο 30% σε τέσσερα χρόνια.
5)Ολοκληρωμένο σχέδιο για την επεξεργασία των γεωργοκτηνοτροφικών αποβλήτων και χημικών αποβλήτων για την προστασία της δημόσιας υγείας.
6) Άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων στις τουριστικές περιοχές.
7)Αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων πόρων από το ΕΣΠΑ

Δεν διαθέτουμε κάποια μαγική συνταγή. Προσεγγίζουμε το πρόβλημα με κοινή λογική εφαρμόζοντας τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές.  
Καμία στρατηγική και κανένα σχέδιο δεν μπορεί να πετύχει αν δεν έχει σύμμαχο την κοινωνία των πολιτών.  Θέλουμε να κινητοποιήσουμε την κοινωνία συνολικά. Θα υπάρξουν ενημερωτικές καμπάνιες, σε πολίτες και μαθητές, προγράμματα επιβράβευσης των πολιτών (πράσινη κάρτα), καθώς επίσης και στενή συνεργασία με τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης». http://www.airetos.gr