Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2019

“AGRAFA NEWS Κώδικας Αυτοδιοίκησης” μέσα στο χειμώνα –Στο Μαξίμου σήμερα οι Περιφερειάρχες

4/9/2019
Σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό με το σύνολο των Περιφερειαρχών έχει προγραμματιστεί για σήμερα Τετάρτη στις 11:30,με αντικείμενο «τα αναπτυξιακά προγράμματα, σχέδια δράσεων, προγραμμάτων και πολιτικών». 
Αυτό ανέφερε ο Υπουργός Εσωτερικών σε συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης που παραχώρησε την 3η Σεπτεμβρίου στον Real Fm 97,8 και το δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου, επισημαίνοντας πως έχει συμφωνηθεί η συνάντηση υπό τον Πρωθυπουργό «να γίνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα».

Αναφερόμενος στις προτεραιότητες του Υπουργείου Εσωτερικών ειδικά για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ο κ.Θεοδωρικάκος σημείωσε πως πρώτη δουλειά είναι η στήριξη των αναπτυξιακών προγραμμάτων«γιατί η Αυτοδιοίκηση πρέπει να γίνει πυλώνας για την ανάπτυξη».
Ως δεύτερη προτεραιότητα έθεσε την απλοποίηση «μέσα στον χειμώνα» πλήρως «του Κώδικα Αυτοδιοίκησης», ώστε να μπει τέλος στην πολυνομία και «να γνωρίζουν όλοι οι πολίτες και οι ίδιοι οι άρχοντες της Αυτοδιοίκησης, Δήμαρχοι – Περιφερειάρχες και αντίστοιχοι Σύμβουλοι, ποιες είναι οι αρμοδιότητες και τι ακριβώς έχουν να κάνουν».
Γενικότερα περί Δημόσιας Διοίκησης, εκτίμησε για το νέο θεσμό των «Υπηρεσιακών Γενικών Γραμματέων» στα Υπουργεία, πως θα έχουν επιλεγεί με διαδικασίες ΑΣΕΠ «μέχρι τέλος του χρόνου». 
Υπογράμμισε, τέλος, για τοθέμα που ανέκυψε με τους επιπλέον 9.000 συμβασιούχους, πως πρόκειται για «υπέρβαση βαρβάτη», αλλά η Κυβέρνηση θα τηρήσει τη νομιμότητα, οι άνθρωποι που προσλήφθηκαν δεν πρόκειται να εκδιωχθούν, «η δουλειά τους θα ολοκληρωθεί όταν ολοκληρωθούν οι συμβάσεις τους, ό,τι λέει ο νόμος».

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη:

Δημοσιογράφος: Ξεκινώ με το θέμα της ημέρας, που είναι οι δηλώσεις που κάνατε για τους εργαζομένους ορισμένου χρόνου στο δημόσιο. Η εφημερίδα «Αυγή» σήμερα λέει ότι, κατ’ ουσίαν με τις δηλώσεις αυτές, προαναγγέλλετε περιορισμό του αριθμού των εργαζομένων. Έρχονται απολύσεις; Τι γίνεται;
Τ. Θεοδωρικάκος: Απολύσεις εργαζομένων στο Δημόσιο προφανώς δεν έρχονται και είναι πολύ λυπηρό που ακόμα και τώρα, έχουν περάσει δύο μήνες από τις εκλογές, και η αξιωματική πλέον αντιπολίτευση δεν θέλει να δει τα πράγματα με λογική και αντικειμενικότητα. Τι είπα χθες; Οι ακροατές πρέπει να γνωρίζουν ότι στο τέλος κάθε μήνα στο apografi.gov.gr δημοσιεύεται ο αριθμός των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα και ο αριθμός των συμβασιούχων, των εκτάκτων. Αυτό είχε σταματήσει και δεν έγινε τον Απρίλιο, τον Μάιο και τον Ιούνιο. Ως γνωστόν τότε υπήρχε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία απέφυγε να δημοσιεύσει, αν και είχε την υποχρέωση. Ζήτησα να προχωρήσει κανονικά η απογραφή και να δοθούν στη δημοσιότητα και χθες που ολοκληρώθηκε, ενημερώθηκα ότι αντί να έχουμε περίπου τους 48.000 που έχουμε συμφωνήσει με τους εταίρους ότι χρειαζόμαστε ως έκτακτους στο Δημόσιο, είχαμε φτάσει τους 57.000. Προφανώς αυτή είναι η αιτία που τα στοιχεία δεν δημοσιεύθηκαν τότε. Είναι μια υπέρβαση βαρβάτη όχι μια περιορισμένη, όπως διαπίστωνε σε έκθεση των Θεσμών τον Ιούνιο κατά 1.500.  Και αυτό ήρθε στη δημοσιότητα.

Δημοσιογράφος: Κύριε Υπουργέ, για να ’μαστε ειλικρινείς, ακολούθησε και ο ΣΥΡΙΖΑ από ότι αντιλαμβάνομαι την πεπατημένη όλων των μεταπολιτευτικών κυβερνήσεων που προεκλογικά αύξαναν τον αριθμό…
Τ. Θεοδωρικάκος: Γι’ αυτό χθες κ. Χατζηνικολάου, συμφωνώντας με αυτό που τώρα περιγράφετε, είπα ότι αυτή η Κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη είναι δεσμευμένη να βάλει ένα τέλος στις πελατειακές λογικές, τις μικροκομματικές λογικές, να βάλει ένα τέλος στις προσλήψεις που γίνονται όταν φτάνουμε στον προεκλογικό ορίζοντα και δυστυχώς έχετε δίκιο επί δεκαετίες κυβερνήσεις έκαναν αυτή τη δουλειά και αυτό έκανε και η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Και τι είπαμε ότι θα κάνουμε; Θα κάνουμε κεντρικό προγραμματισμό των προσλήψεων όχι μόνο σε αυτό που ονομάζουμε τακτικό προσωπικό, αλλά μπορούμε να προβλέψουμε και ποιες είναι εργασίες τις οποίες δεν θέλουμε να προσλάβουμε μόνιμο προσωπικό. Δεν είναι δα τόσο έκτακτο να θεωρείς ότι θα χρειαστείς κάποιους ανθρώπους να εργαστούν για συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα σε συγκεκριμένους τομείς τους δημοσίου. Για παράδειγμα λέω το καλοκαίρι  στον τομέα της πυρόσβεσης… και στα ΚΔΑΠ και οι εργασίες αυτές μπορούν να προβλεφθούν και πρέπει να μπουν κάτω από ένα κεντρικό προγραμματισμό. Αυτό είπαμε…

Δημοσιογράφος: Έχει άδικο η «Αυγή» που λέει μείωση 9.000 εργαζομένων προωθεί ο Θεοδωρικάκος;
Τ. Θεοδωρικάκος: Έχει άδικο. Όχι, η «Αυγή» έπρεπε να λέει ότι έπρεπε να είναι 9.000 λιγότεροι οι έκτακτοι εργαζόμενοι του ελληνικού δημοσίου. Θα έπρεπε να το αναγνωρίσει αυτό η «Αυγή». Και δεύτερον, ήμουν ξεκάθαρος χθες στην τοποθέτησή μου ότι εμείς θα τηρήσουμε τη νομιμότητα. Οι άνθρωποι οι οποίοι προσλήφθησαν δεν πρόκειται να τους διώξουμε. Η δουλειά τους θα ολοκληρωθεί όταν ολοκληρωθούν οι συμβάσεις τους. Ό,τι λέει ο νόμος.

Δημοσιογράφος: Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητάει προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.
Τ. Θεοδωρικάκος: Έχουμε πει ότι θα υπάρξει ένας συνολικός στρατηγικός προγραμματισμός των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα. Έχουμε ζητήσει απ’ όλα τα Υπουργεία και απ’ όλες τις δημόσιες υπηρεσίες ποιες είναι οι ανάγκες τους, προκειμένου να τεθούν συνολικά υπόψιν της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού και ανάλογα με τις δημοσιονομικές δυνατότητες να προχωρήσουμε σε έναν κεντρικό προγραμματισμό. Έχουν γίνει ήδη ανακοινώσεις εδώ και έναν μήνα για το ποιες είναι οι προτεραιότητες. Προτεραιότητες που υλοποιούνται και έχουν σχέση με τους εκπαιδευτικούς της ειδικής αγωγής, μία βασική κατηγορία, δεύτερον γιατρούς και υγειονομικό προσωπικό και τρίτον, τους 1.500 ειδικούς φρουρούς που θα περιπολούν στους δρόμους για να αντιμετωπίσουμε το μέγα θέμα της εγκληματικότητας και της ανασφάλειας των πολιτών. Αυτές είναι οι προσλήψεις οι οποίες έχουν ανακοινωθεί και οι οποίες φυσικά θα υλοποιηθούν με όσο γίνεται μεγαλύτερη ταχύτητα.

Δημοσιογράφος: Τώρα έρχομαι στις προτεραιότητες του Υπουργείου Εσωτερικών. Ποιες είναι αυτές κ. Υπουργέ; Και σας ρωτώ γιατί έχουμε πάρα πολλές υποσχέσεις τα τελευταία χρόνια από τα πολιτικά κόμματα και τις κυβερνήσεις κάθε φορά για εκσυγχρονισμό του ελληνικού κράτους και της δημόσια διοίκησης που δεν τις βλέπουμε να υλοποιούνται στην πορεία…
Τ. Θεοδωρικάκος: Γι’ αυτό ακριβώς οφείλουμε κ. Χατζηνικολάου να ελεγχόμαστε όλοι για τις πράξεις μας. Οι δεσμεύσεις λοιπόν είναι σαφείς και συγκεκριμένες. Σε ό,τι αφορά τον χώρο της Αυτοδιοίκησης, μετά τη παρέμβαση που κάναμε πριν μερικές εβδομάδες για να μπορούν να κυβερνηθούν οι Δήμοι και οι Περιφέρειες και να μπορέσουν στοιχειωδώς να λειτουργήσουν, το οποίο έχει αντιμετωπιστεί με πολύ θετικό τρόπο από τον κόσμο της Αυτοδιοίκησης. Θα πρέπει να αναμένετε σε αυτόν τον τομέα δύο πράγματα από εμάς: πρώτον, στήριξη της Αυτοδιοίκησης στα αναπτυξιακά σχέδια που έχει ο κάθε Δήμος και η κάθε Περιφέρεια. Σας ενημερώνω με την ευκαιρία ότι αύριο, Τετάρτη, στις 11:30 π.μ. θα υπάρξει σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό της χώρας με το σύνολο των Περιφερειαρχών προκειμένου ακριβώς να δούμε τα αναπτυξιακά προγράμματα, σχέδια δράσεων, προγραμμάτων και πολιτικών.

Δημοσιογράφος: Αυτή θα γίνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα κ. Υπουργέ;
Τ. Θεοδωρικάκος: Έχουμε συμφωνήσει να γίνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα υπό τον Πρωθυπουργό και εγώ προσωπικά όπως αντιλαμβάνεστε βλέπω διαρκώς τους Περιφερειάρχες και είμαστε σε μία πάρα πολύ στενή συνεργασία ήδη. Άρα η πρώτη δουλειά που έχουμε είναι η στήριξη αυτών των αναπτυξιακών προγραμμάτων γιατί η Αυτοδιοίκηση πρέπει να γίνει πυλώνας για την ανάπτυξη, είναι ο βασικός στόχος αυτής της Κυβέρνησης συνολικά σε ολόκληρη τη χώρα. Το δεύτερο είναι ότι θέλουμε να απλοποιήσουμε μέσα στον χειμώνα που έρχεται πλήρως τονKώδικα της Αυτοδιοίκησης. Θέλουμε να βάλουμε τέλος στην πολυνομία ώστε να γνωρίζουν όλοι οι πολίτες και οι ίδιοι οι άρχοντες της Αυτοδιοίκησης, Δήμαρχοι – Περιφερειάρχες και αντίστοιχοι σύμβουλοι, ποιες είναι οι αρμοδιότητες και τι ακριβώς έχουν να κάνουν, γιατί δυστυχώς τα τελευταία 10-15 χρόνια έχουν υπάρξει πολλές νομοθετικές παρεμβάσεις και έχει μπλεχτεί αρκετά το πλαίσιο μέσα στο οποίο λειτουργούν. Αυτό θα βοηθήσει πάρα πολύ στην εξυπηρέτηση των πολιτών. Αυτά σε ό,τι αφορά το κομμάτι της Αυτοδιοίκησης.
Σε ό,τι αφορά τα ζητήματα της δημόσιας διοίκησης, στα οποία είχαμε ξεκινήσει να αναφερόμαστε προηγουμένως, η βασική μας πολιτική είναι ότι θα προχωρήσουμε την αποκομματικοποίηση του κράτους. Καθιερώσαμε ήδη τον θεσμό των υπηρεσιακών γενικών γραμματέων, οι οποίοι εκτιμώ ότι θα έχουν επιλογή με διαδικασίες ΑΣΕΠ μέχρι τέλος του χρόνου, άρα θα μπούμε σε μια νέα τροχιά.

Δημοσιογράφος: Η αντιπολίτευση αντιθέτως λέει ότι επιχειρείτε να παλινορθώσετε το κράτος της δεξιάς και ότι επιλέγετε παντού κομματικά στελέχη.
Τ. Θεοδωρικάκος: Συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο. Αν θέλαμε να παλινορθώσουμε ένα κομματικό κράτος δεν θα βάζαμε τους υπηρεσιακούς γραμματείς –και για την ακρίβεια δεν θα τους βάλουμε εμείς, θα τους βάλει το ΑΣΕΠ, με διαδικασίες ΑΣΕΠ οι οποίες πανθομολογουμένως είναι αντικειμενικές και δίνουν μια άλλη δυνατότητα και μια άλλη αξιοσύνη στα στελέχη του δημοσίου. Και αυτοί οι ίδιοι θα παίρνουν στη συνέχεια μέρος και στην κρίση και αξιολόγηση των στελεχών του δημοσίου σε θέσεις ευθύνης. Ταυτόχρονα θα απλοποιήσουμε το πειθαρχικό δίκαιο για τους δημοσίους υπαλλήλους για να μπει ένα τέλος και σε αυτόν τον τομέα στην έλλειψη ευθύνης για τη δουλειά που κάνει ο κάθε εργαζόμενος και το κάθε στέλεχος του δημοσίου τομέα με βασικό κίνητρο και βασικό στόχο την εξυπηρέτηση των Ελλήνων πολιτών. Αυτές είναι οι βασικότερες προτεραιότητές μας, αντιλαμβάνεστε ότι εξειδικεύονται με πολλά πιο συγκεκριμένα πράγματα γιατί, για παράδειγμα, στο κομμάτι της Αυτοδιοίκησης πρωταρχική θέση σε ολόκληρη τη χώρα έχει η αποτελεσματική και οριστική αντιμετώπιση του προβλήματος με τα απορρίμματα.

Δημοσιογράφος: Αυτό είναι εθνικό ζήτημα πλέον…
Τ. Θεοδωρικάκος: Aυτό είναι εθνικό ζήτημα, έχετε απόλυτο δίκιο. Είναι φοβερό αυτό που συμβαίνει κάθε καλοκαίρι όπου κι αν πας, σε όποιο νησί πας και σε μια σειρά τουριστικούς προορισμούς, η χώρα γκρεμίζει την ιστορία και την προοπτική της από τους λόφους των σκουπιδιών που σχηματίζονται. Δυστυχώς, εδώ έχουμε παραλάβει μια «ωρολογιακή  βόμβα», η οποία αφορά και την Αττική, είμαστε αποφασισμένοι σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία…

Δημοσιογράφος: Αυτό είναι ένα θέμα που έχει πολιτικό κόστος υψηλό και συνήθως το αποφεύγουν οι κυβερνώντες. Και το ερώτημα είναι αν θα επιδείξετε τόλμη.
Τ. Θεοδωρικάκος: Όχι κ. Χατζηνικολάου, είμαστε αποφασισμένοι, είναι θέμα πολιτισμού, είναι θέμα υγείας, είναι θέμα οικονομίας. Δεν μπορούμε να αφήσουμε άλλο τη χώρα σε αυτή την κατάσταση, θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα με ένα ολοκληρωτικό σχέδιο, το οποίο ήδη έχει αρχίσει και εκτυλίσσεται και θα προχωρήσει και τις επόμενες μέρες. Αναμένουμε τις σχετικές προτάσεις για την Αττική του Περιφερειάρχη, του κ. Πατούλη, τις οποίες και θα στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις για να γίνει πράξη ένας αποτελεσματικός περιφερειακός σχεδιασμός επίλυσης προβλήματος με τα απορρίμματα. Και το ίδιο θα συμβεί και σε ολόκληρη τη χώρα. Είναι μια βασική προτεραιότητα του Υπουργείου Εσωτερικών, δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω από αυτή και είναι μια απαίτηση της κοινωνίας. Και θα κριθούμε για τα αποτελέσματά μας αυτήν την τετραετία.http://www.airetos.gr