Δευτέρα 29 Ιουλίου 2019

AGRAFA NEWS Πρώτη ανακοίνωση από την κατασκήνωση "Ελεύθερα Άγραφα χωρίς αιολικά"

Αυτό το καλοκαίρι θα είμαστε στα Άγραφα. Από την Παρασκευή 19/7 έχει ξεκινήσει το αυτοοργανωμένο καμπ ενάντια στην εγκατάσταση βιομηχανικών αιολικών σταθμών στις κορυφογραμμές των Αγράφων. Βρισκόμαστε εδώ, στο οροπέδιο Καραμανώλη για να μην αφήσουμε να εξελιχθεί ένα από τα μεγαλύτερα περιβαλλοντικά εγκλήματα της εποχής μας. Και σκοπεύουμε να μείνουμε για όσο χρειαστεί.

  Η χρονική συγκυρία είναι ιδιαίτερα κρίσιμη. Έπειτα από την τελεσίδικη απόφαση του ΣτΕ υπέρ των έργων, οι μπουλντόζες ζεσταίνουν τις μηχανές τους για το βουνό. Τους λείπει μόνο η έγκριση της Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης (ΕΟΑ) που περιμένει σε ένα γραφείο του Υπουργείου Ενέργειας να υπογραφεί. Η εταιρία βρίσκεται ήδη στα Άγραφα και προετοιμάζει το έδαφος για τα μελλοντικά εργοτάξια. Εδώ και αρκετό καιρό, με υποσχέσεις και χρηματισμούς σε μια μικρή μερίδα ντόπιων κατοίκων προσπαθεί να φτιάξει τις δικές της τοπικές συμμαχίες. Παράλληλα, μηχανικοί εργάζονται στο πεδίο κάνοντας μετρήσεις, στήνοντας ανεμολογικούς ιστούς στους χώρους εγκατάστασης των ανεμογεννητριών (Α/Γ) και έμμισθοι φρουροί περιπολούν στο χώρο.

  Από την άλλη, ο αγώνας για ελεύθερα Άγραφα χωρίς αιολικά παίρνει μέρα με τη μέρα μεγαλύτερες διαστάσεις. Παρά την διαρκή προπαγάνδα του λόμπι των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) (όπως η ΕΛΕΤΑΕΝ), από κάθε μεριά της Ελλάδας φτάνουν μηνύματα συμπαράστασης και πραγματοποιούνται μικρές δράσεις. Ένα μέρος της τοπικής κοινωνίας τίθεται ενάντια στα αιολικά, γεγονός που αποτυπώνεται τόσο στις δράσεις και ανακοινώσεις τοπικών συλλόγων και φορέων όσο και στην πρόσφατη ανακοίνωση των 5 δημάρχων της περιοχής. Ωστόσο, η πλειοψηφία προς το παρόν παραμένει ανενημέρωτη και ακόμη και αν αντιτίθεται στα λόγια ενάντια στα έργα δέχεται μοιρολατρικά τις θεσμικές αποφάσεις.

  Η επιχειρούμενη εγκατάσταση (στη ιστορική Νιάλα και το Βοϊδολίβαδο) αρχικά 40 και τελικά 600 Α/Γ στα Άγραφα είναι μέρος ενός ευρύτερου σχεδιασμού άλωσης των ορεινών χώρων από την βιομηχανία των ΑΠΕ. Σχεδόν όλες οι κορυφογραμμές των ελληνικών βουνών πρόκειται να μετατραπούν σε εργοτάξια τα επόμενα 2-3 χρόνια. Μια ματιά στο site της ΡΑΕ (ρυθμιστική αρχή ενέργειας) είναι αποκαλυπτική. Εκτός από τις 20.000 περίπου Α/Γ που περιλαμβάνει ο σχεδιασμός, τα ελάχιστα ελεύθερα ποτάμια φράζονται για εκατοντάδες νέα  μικρά υδροηλεκτρικά και η εξόρυξη υδρογονανθράκων σε όλη τη δυτική Ελλάδα είναι προ των πυλών.

  Στο όνομα της πράσινης ανάπτυξης και ανεμίζοντας το μπαμπούλα της κλιματικής αλλαγής πραγματοποιούνται και σχεδιάζονται τα πιο καταστροφικά αναπτυξιακά έργα. Η ισοπέδωση κορυφών, η καταστροφή των δασών, ο θάνατος και ο εκτοπισμός πτηνών και θηλαστικών, το φράξιμο ποταμών, όλα αυτά βαφτίζονται αναγκαία για να γλιτώσουμε  από τον καταστροφή που θα επιφέρει η κλιματική αλλαγή. Ο αέρας, το νερό και ο ήλιος μετατρέπονται σε προϊόντα εκμετάλλευσης, σε ιδιωτικά μέσα παραγωγής.

  Μας λένε ότι με τις ΑΠΕ θα απεξαρτηθούμε από το λιγνίτη και την καύση των υδρογονανθράκων για την παραγωγή ενέργειας. Την ίδια στιγμή, οι ίδιες ακριβώς εταιρείες (όπως π.χ ΕΛΛΑΚΤΩΡ) που επενδύουν στα αιολικά, επενδύουν στα εργοστάσια φυσικού αερίου και πετρελαίου για παραγωγή ενέργειας.Οι ΑΠΕ έχουν αποδειχθεί προς το παρόν αναξιόπιστες ως βασική πηγή ενέργειας σε μεγάλη κλίμακα. Δεν αμφιβάλλουμε ότι υφίσταται ενεργειακό ζήτημα, όπως και σοβαρό ζήτημα ρύπανσης από την καύση υδρογονανθράκων. Ωστόσο είμαστε σίγουροι/ες ότι οι λεγόμενες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όπως προωθούνται σήμερα σε βιομηχανικό επίπεδο δεν έχουν να κάνουν με μια πιο οικολογική προσέγγιση, καθώς λόγω της συνεχώς αυξανόμενης ζήτησης ενέργειας, οι ΑΠΕ χρησιμοποιούνται απλώς ως τροφοδότες του ολοένα και (διαρκώς) αυξανόμενου ενεργειακού δικτύου.

  Περισσότερη ενέργεια, σημαίνει μεγαλύτερη “εκμετάλλευση” πόρων, μεγαλύτερη υποβάθμιση του περιβάλλοντος.

  Η περίπτωση των Αγράφων είναι ιδιαίτερη. Γιατί σε έναν πλανήτη που σχεδόν εξ ολοκλήρου έχει λεηλατηθεί από τον βιομηχανικό πολιτισμό θεωρούμε ακόμα πιο σημαντική την επιβίωση αυτών των ελάχιστων περιοχών που επιβιώνει η άγρια ζωή. Τα ψηλά βουνά είναι από τους τελευταίους τέτοιους χώρους. Γιατί δεν έχουμε δικαίωμα να ισοπεδώσουμε μια για πάντα αυτά βουνά που είναι εκεί πριν από εμάς και θα είναι εκεί μετά από εμάς.

  Συνειδητοποιώντας την αναγκαιότητα της παρουσίας μας στα βουνά των Αγράφων αυτό το καλοκαίρι και ακολουθώντας τα μονοπάτια άλλων αγωνιστικών πρωτοβουλιών, ξεκινήσαμε στις 19/7 το καμπ “Ελεύθερα Άγραφα Χωρίς Αιολικά” στο οροπέδιο Καραμανώλη. Στα πλαίσια της κατασκήνωσης πραγματοποιούνται ενημερωτικές παρεμβάσεις στα χωριά της περιοχής καθ’ ότι θεωρούμε κομβική την αλληλεπίδραση με την τοπική κοινωνία. Παράλληλα, πραγματοποιούμε καθημερινές μικρές ή μεγαλύτερες πεζοπορίες ώστε να δοθεί η δυνατότητα στους/στις επισκέπτες/τριες να γνωρίσουν το βουνό και να αποκτήσουν μια βιωματική σχέση μαζί του. Επιπλέον οργανώνουμε καθημερινές συζητήσεις/παρουσιάσεις ώστε να γνωριστούμε μεταξύ μας, να επικοινωνήσουμε  διαφορετικές οπτικές και να εμβαθύνουμε τις απόψεις μας πάνω σε περιβαλλοντικά, και όχι μόνο, ζητήματα. Τέλος επιδιώκουμε την επαφή και τη διασύνδεση τόσο με ανθρώπους από άλλες περιοχές που πλήττονται από τη βιομηχανία των ΑΠΕ όσο και με πρωτοβουλίες που ήδη δρουν για ανάλογα ζητήματα.

Η κατασκήνωση είναι ανοιχτή προς όλους/όλες που θέλουν να στηρίξουν και να συμμετάσχουν στον αγώνα  ενάντια στις Α/Γ. Το καμπ είναι αυτοοργανωμένο, οι υποδομές του (συλλογική κουζίνα, μπάνια, ντους κτλ) στηρίζονται και λειτουργούν από όσους και όσες συμμετέχουν σε αυτό και αποφάσεις που το αφορούν παίρνονται αναλόγως. Είμαστε ανοιχτοί/ες σε ιδέες για εκδηλώσεις και δράσεις που μπορούν να πραγματοποιηθούν κατά τη διάρκεια του καμπ. Καλούμε σε δράσεις αλληλεγγύης σε όλη την Ελλάδα, έχει φτάσει η ώρα μηδέν για την προστασία των Αγράφων.

ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΒΟΥΝΑ ΧΩΡΙΣ ΑΙΟΛΙΚΑ

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΤΗ ΛΕΗΛΑΣΙΑ, ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Αυτοδιαχειριζόμενο καμπ “Ελεύθερα Άγραφα Χωρίς Αιολικά”

agrafasos@gmail.com

 Για περισσότερες πληροφορίες στο blog μας: windwatchgreece.wordpress.com