Παρασκευή 28 Ιουνίου 2019

AGRAFA NEWS Ξεκινά το 39ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Σαρακατσαναίων

Αντάμωμα ΣαρακατσαναίωνΑντάμωμα Σαρακατσαναίων και η παράδοση είναι μοναδική πηγή από την οποία ο καθένας από μας μπορεί να αντλήσει τους αστείρευτους θησαυρούς της.

Αυτά τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Σαρακατσαναίων κ. Γιώργος Μουτσιάνας, με αφορμή το 39ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Σαρακατσαναίων, (στο οποίο πέρσι ήταν ανεπιθύμητοι οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ λόγω της συμφωνίας των Σκοπίων) που θα πραγματοποιηθεί στα Περτουλιώτικα Λιβάδια στο νομό Τρικάλων, σε υψόμετρο 1150 μέτρων, από 28 έως 30 Ιουνίου. Το φετινό Αντάμωμα είναι αφιερωμένο στο τετράπτυχο «Παιδί - Παιχνίδι - Παιδεία – Πολιτισμός».
Τριήμερο αντάμωμα Σαρακατσαναίων

«Άλλωστε εμείς οι Σαρακατσαναίοι», συνεχίζει ο κ. Μουτσιάνας, «από το θησαυροφυλάκιο της παράδοσής μας δανειζόμαστε αυτό που μας έλειψε, εφόσον μέσα στην ζάλη των προηγούμενων χρόνων, της υποτιθέμενης ευημερίας, αντιγράψαμε ξένες συνήθειες, χωρίς να ελέγξουμε τις εκτροπές τους και συγχρονιστήκαμε μαζί τους. Φθείραμε την ζωή μας και ως επίπτωση αυτών που συμβαίνουν στον κόσμο επηρεάστηκε η ζωή μας καθοριστικά».
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Θρησκευτική τελετή
Κέρκυρα: Καθολικοί και ορθόδοξοι στη λιτανεία της Αγίας Δωρεάς -Εθιμο του 13ου αιώνα [εικόνες]
ΕΛΛΑΔΑ
10|06|2019 | 12:09

Κατά την διάρκεια των τριήμερων εκδηλώσεων, όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, θα πραγματοποιηθεί, μεταξύ άλλων, το 8ο Πανελλήνιο φεστιβάλ Σαρακατσάνικης Νεολαίας - Σαρακατσάνικου Τραγουδιού καθώς και τουρνουά ποδοσφαίρου. Όπως και για 4η συνεχόμενη χρονιά: «Το Βιωματικό Καρακόλι-Καραβάνι της Σαρακατσάνικης Ζωής» (με την συμμετοχή των ενδιαφερομένων που θέλουν να ζήσουν μοναδικές στιγμές), το οποίο θα έχει αφετηρία το παρεκκλήσι της Αγίας Κυριακής Περτουλίου, και τόπο προορισμού τον χώρο του Ανταμώματος στα Περτουλιώτικα Λιβάδια όπου θα κονέψουν οι συμμετέχοντες και θα στηθούν οι τσατούρες (πρόχειρος οικισμός). Το Σαββατόβραδο θα πραγματοποιηθεί το καθιερωμένο Σαρακατσάνικο γλέντι.
Κυριακή κορυφώνεται το αντάμωμα των Σαρακατσαναιων

Την Κυριακή το πρωί, ημέρα αποκορύφωσης των εκδηλώσεων, μετά τον καθιερωμένο αγιασμό, τους χαιρετισμούς και τις βραβεύσεις, θα παρουσιαστεί αναπαράσταση παραδοσιακών σαρακατσάνικων παιχνιδιών, στο πλαίσιο του φετινού αφιερώματος του Ανταμώματος. Επίσης θα παρουσιαστούν Σαρακατσάνικα αθλήματα, χορός γερόντων, χοροί από τα χορευτικά τμήματα Συλλόγων Σαρακατσαναίων. Και τέλος ο τρανός χορός με την συμμετοχή όλου του κόσμου.

«Με τις εκδηλώσεις μας περνάμε το μήνυμα ότι πρέπει να αντιστεκόμαστε να μην είμαστε δειλοί, να μην μελαγχολούμε, να μην κλεινόμαστε στους εαυτούς μας, αλλά να εμβαθύνουμε με την λογική και την καρδιά στην σοφή ρήση, που μας θυμίζει ότι οι άνθρωποι δεν είναι ένας αλλά πολλοί», καταλήγει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Σαρακατσαναίων κ. Γιώργος Μουτσιάνας.https://www.iefimerida.gr