Κυριακή 6 Ιανουαρίου 2019

AGRAFA NEWS Πως πήρε το όνομά του το Καρπενήσι;


Υπάρχουν διάφορες εκδοχές για το πως προήλθε η ονομασία της πόλης του Καρπενησίου, της πρωτεύουσας της Ευρυτανίας. Οι δύο επικρατέστερες είναι οι παρακάτω:

1) Η λέξη Καρπενήσι προέρχεται από τη, λατινικής προέλευσης, κουτσοβλάχικη λέξη "karpen-isu" που σημαίνει τόπος με πολλά σφενδάμια (τύπος ψευδοπλατάνου) τα οποία, όπως λέγεται, αφθονούσαν πολύ παλιά στην περιοχή. Αρκετοί μελετητές ισχυρίζονται ότι το Καρπενήσι δημιουργήθηκε κατά τη Βυζαντινή περίοδο ανάμεσα στον 11ο-13ο αιώνα και πως Κουτσόβλαχοι εγκαταστάθηκαν τότε εδώ.

2) Η δεύτερη ερμηνεία της ονομασίας, αναφέρεται στη σύνθετη τουρκική λέξη "Kar-benis" που μεταφράζεται ως χιονοσκεπής τόπος. 

Να αναφέρουμε ακόμη ότι δίπλα από τις δύο παραπάνω, κυρίαρχες εκδοχές, έχουν διατυπωθεί, ανά καιρούς, και διάφορες άλλες δευτερεύουσες οι οποίες, όμως, είναι ελάχιστα αποδεκτές: π.χ. ότι η ονομασία προήλθε από τον πρώτο κάτοικο της περιοχής ονόματι Κάρπο ή από το αρχαίο Καρνάσιον.

Σύμφωνα με την παράδοση, οι πρώτοι οικιστές προσπάθησαν να επιλέξουν την πιο απάνεμη και προστατευμένη τοποθεσία στους πρόποδες του Βελουχίου για να χτίσουν την πόλη τους. Έτσι λοιπόν, πήραν τρία κομμάτια κρέας και τα κρέμασαν για κάποιο διάστημα σε διαφορετικά σημεία της περιοχής. Εκεί που αλλοιώθηκε πιο γρήγορα το πρώτο κομμάτι  του κρέατος, θεωρήθηκε σαν το πιο ήπιο και κατάλληλο σημείο για εγκατάσταση, οπότε από εκείνη την τοποθεσία ξεκίνησαν την οικοδόμηση του οικισμού που στη συνέχεια βέβαια επεκτάθηκε. Εικάζεται ότι η περιοχή αυτή βρίσκονταν κοντά στη σημερινή Αγία Παρασκευή. Όπως και να ΄χει πάντως, η αλήθεια κατοικοεδρεύει στα βάθη του αδυσώπητου χρόνου και εδώ που τα λέμε και το αθάνατο Βελούχι που εποπτεύει από ψηλά για αιώνες  την πόλη μας... "στόμα έχει και μιλιά δεν έχει"!https://eyrytixn.blogspot.com