Τετάρτη 22 Αυγούστου 2018

AGRAFA NEWS Ο Αγραφιωτης Θωμας Νταβαρινος πάτησε στην κορυφή Communism και σε υψομετρο 7.495m


Αλλος ενας Αγραφιωτης του ορειβατικού ομίλου Αγραφων πάτησε στην κορυφή Communism στο μακρινό Τατζικισταν και σε υψομετρο 7.495μ.
Ο Θωμας Νταβαρινος ειναι ενας πολύπειρος ορειβάτης με αρκετές κατακτήσεις μεγάλων κορυφών στο ενεργητικό του.

Δεν παρέλειψε μαλιστα να προωθήσει και την προστασία των βουνών μας των Αγραφων με το save agrafa επιδεικνύοντας το γνωστό T-shirt.
Ο ορειβατικός συλλογος Αγραφων στην σελιδα τους στο Facebook έγραψαν χαρακτηριστικά:
"Το #save_agrafa εφτασε στο μακρινό Τατζικιστάν χαρις τον φιλο Thomas Ntavarinos του Ορειβατικού Συλλόγου Αγράφων, ανεβαινοντας στην κορυφή Communism 7495μμ. Καλή επιστοφή Θωμά."

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=253848918786895&id=100024853673306

Λίγα λόγια για το βουνο που κατέκτησε ο Αγραφιωτης  Θωμας Νταβαρινος
Η Ισμοΐλ Σομόνι Πικ βρίσκεται στην υπο-οροσειρά των ορέων Παμίρ που ανομάζεται Ακαντέμιγια Νάουκ ή οροσειρά της Ακαδημίας Επιστημών και όπως όλα τα βουνά της οροσειράς συντίθεται κυρίως από ιζηματογενή και μεταμορφωσιγενή πετρώματα και γρανίτη[1].
Η Ισμοΐλ Σομόνι Πικ (Τατζίκ: Қуллаи Исмоили Сомонӣ, Qullai Ismoili Somonī; Ρωσικά: пик Исмаила Самани pik Ismaila Samani) είναι το υψηλότερο βουνό στο Τατζικιστάν, στην πρώην ρωσική αυτοκρατορία και κατόπιν στην ΕΣΣΔ και αντλεί το όνομά της από τον Ισμαΐλ Σαμάνι, τον μεγαλύτερο κυβερνήτη της δυναστείας των Σαμανιδών.
Όταν ανακαλύφθηκε το 1828 κορυφή στα σοβιετικά όρη Παμίρ υψηλότερη από τη Λένιν Πικ το βουνό ταυτίστηκε με την Γκάρμο Πικ. Ωστόσο, περαιτέρω έρευνα σοβιετικών αποστολών έδειξε ξεκάθαρα το 1932 ότι δεν ήταν τα ίδια βουνά και το 1933 η νέα κορφή, στην οροσειρά Ακαντέμιγια Νάουκ ονομάστηκε Στάλιν Πικ (Pik Stalina, пик Сталина) προς τιμήν του Ιωσήφ Στάλιν. Το 1962 το όνομα άλλαξε σε Κόμουνισμ Πικ (Tajik: Пики Коммунизм, Piki Kommunizm; Russian: пик Коммуни́зма, Pik Kommunizma) με παρέμβαση του Νικίτα Χρουστσόφ και το 1998 σε Ισμοΐλ Σομόνι Πικ.

Η πρώτη ανάβαση στην κορυφή έγινε στις 9 Σεπτεμβρίου 1933 από τον σοβιετικό ορειβάτη Γεβγένι Αμπαλάκοφ με τον Νικολάι Γκόρμπουνοφ[2]. Ο Νικολάι Γκόρμπουνοφ αργότερα εκτελέστηκε από τον Στάλιν και ο Αμπαλάκοφ έκανε 2 χρόνια φυλακή[3].https://dytikievritania.blogspot.com