Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου 2017

AGRAFA NEWS Ακόμη περιμένουν την υπόσχεση της διοίκησης του ΕΚΑΒ για ασθενοφόρο στη Δυτική Ευρυτανία!

Ακόμη περιμένουν την υπόσχεση της διοίκησης του ΕΚΑΒ για ασθενοφόρο στη Δυτική Ευρυτανία!

Τρίτη, 5 Σεπτεμβρίου 2017
ΕΚΑΒNews
Ακόμη περιμένουν ασθενοφόρο στη Δυτική Ευρυτανία
agriniopress.gr
«Παρά τις δεσμεύσεις της Διοίκησης του ΕΚΑΒ, η Δυτική Ευρυτανία θα συνεχίσει να έχει το μεγαλύτερο χρόνο διακομιδής ασθενούς που θα ξεπερνά τις 6 ώρες και θα συνεχίσουμε να μεταφέρουμε τους ασθενείς με κάθε μεταφορικό μέσο και σπάνια με ασθενοφόρο.», επισημαίνεται σε ανακοίνωση της Αδελφότητας Γρανιτσιωτών Ευρυτανίας
Αυτό προκύπτει από την απάντηση του αντιπροέδρου του ΕΚΑΒ προς την Ομάδα Καθημερινότητας που προΐσταται ο υπουργός κ. Φλαμπουράρης.
Αναλυτικά, «μετά από διαδοχικές συναντήσεις της Αδελφότητας Γρανιτσιωτών με τους δυο Αντιπροέδρους του ΕΚΑΒ, μετά από δεκάδες αιτήματα και τηλεφωνήματα, μετά απο διακομιδές με φορτωτές και αγροτικά αυτοκίνητα που είδαν τη δημοσιότητα, ο Αντιπρόεδρος του ΕΚΑΒ στις 16.5.2017 παρέα με τον Περιφερειακό Διευθυντή Στερεάς κ. Λιάσκο επισκέφτηκαν για πρώτη φορά το Δήμο Αγράφων και αυτό μόνο μέχρι την Γρανίτσα, παρότι τους ζητηθηκε να φθάσουμε στα Κεδρα,  Νέο Αργύρι κλπ.
Αρχικά έγινε συνάντηση στα γραφεια του ΕΚΑΒ στο Καρπενήσι, μετά στο Κέντρο Υγείας και κατόπιν στο Πολυδύναμο Γρανίτσας. Στη πρωινή συνάντηση στο Καρπενήσι υπήρξαν και οι πρώτες διαφωνίες, οι οποίες συνεχίστηκαν και στο Κέντρο Υγείας, καθότι δεν συμφωνούσαν κεντρικά στελέχη του ΕΚΑΒ, που δεν ειχαν ξανάρθει στη περιοχή με την αναγκαιότητα ανάπτυξης του, μεταξύ Αγραφιώτη και Αχελώου.
Στη Γρανίτσα είδαν και το παρκαρισμένο – παροπλισμένο, για τρία χρόνια  ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ και δεσμεύθηκαν ότι θα το κάνουν λειτουργικό σε συνεννόηση με το Δήμο. Μάλιστα στη συζήτηση αυτοβούλως και μέχρι να στελεχωθεί, εθελοντές εξέφρασαν την επιθυμία να γινουν διασώστες οδηγοί, όπως παλιά μετα από εκπαιδευση από το ΕΚΑΒ . Παρεμπιπτόντως για τις όποιες παρουσίες ή απουσίες από την επίσκεψη αυτή, το πρόγραμμα και τις συναντήσεις τις κανόνιζε αποκλειστικά το ίδιο το ΕΚΑΒ.  Παρ όλα αυτά ενημερώσαμε τηλεφωνικά και εμείς αυτούς που έπρεπε.
Την άλλη μέρα και αφού διαμόρφωσε άποψη, ο κ. Μυλωνάς στη τηλεόραση του Σταρ Κεντρικής Ελλάδας είχε πει:
« Σε πρώτη φάση η λύση θα δοθεί με την ανάπτυξη της υπάρχουσας δύναμης του ΕΚΑΒ, την αξιοποίηση του Κ.Υ. και του Πολυδύναμου Ιατρείου καθώς και την εκπαίδευση εθελοντών πολιτών»
«Τον Σεπτέμβριο, μέχρι το τέλος του χρόνου, θα έχουμε λύσει το ζήτημα

Εκτοτε και  επειδή το θέμα δεν προχωρούσε απευθυνθήκαμε με επιστολή μας  στον Υπουργό κ. Φλαμπουράρη.»
Πιο κάτω η Επιστολή και η απάντηση
Κύριε Υπουργέ,
Απευθυνόμαστε σε σας, αφού για περισσότερο από ένα χρόνο επισημαίνουμε στους αρμόδιους τα μεγάλα προβλήματα που υπάρχουν στην περιοχή μας, χωρίς ποτέ να δοθεί λύση.
Πρόσφατα επισκέφτηκαν την περιοχή μας ο Αντιπρόεδρος του ΕΚΑΒ κ. Μυλωνάς και ο Περιφερειακός Διευθυντής κ. Λιάσκος. Φεύγοντας μας είπαν ότι θα βρεθεί λύση και ότι δεν θα συνεχιστεί αυτή η κατάσταση δηλαδή να πεθαίνει κόσμος αβοήθητος ή να μεταφέρεται με αγροτικά και τρακτέρ. Δυστυχώς παρότι πέρασε ενάμιση μήνας από τότε δεν έγινε απολύτως τίποτα και σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε, καταλάβαμε ότι στα λόγια είμαστε εύκολοι, στις πράξεις δυσκολευόμαστε. Οι δεσμεύσεις των στελεχών του ΕΚΑΒ στην τηλεόραση και στον τοπικό τύπο για βελτίωση τουλάχιστον  της κατάστασης, δυστυχώς  απέχουν κατά πολύ από την πραγματικότητα.
Κύριε Υπουργέ,
Για να λυθεί το πρόβλημα με τις διακομιδές πρώτα απ όλα πρέπει να συμφωνήσουμε ότι υπάρχει πρόβλημα  και όλοι μαζί να συνεργαστούμε αναζητώντας τη καλύτερη δυνατή λύση.
Ας ξεκινήσουμε από μια βασική διαπίστωση. Δυστυχώς  ο μεγαλύτερος χρόνος διακομιδής ασθενούς που  ξεπερνά τις 6 ώρες, είναι στην δυσπρόσιτη Ευρυτανία
Η δυσβατότητα των δρόμων, οι μεγάλες αποστάσεις και οι διαχρονικές ελλείψεις ιατρών έχουν αφήσει τους  κατοίκους και τους επισκέπτες των χωριών, κυριολεκτικά στο έλεος του θεού.
Το πρόβλημα επανέρχεται κάθε φορά και  μόνο για λίγες μέρες όταν έχουμε απώλεια ανθρώπινης ζωής, με τη συνήθη βέβαια συνοδευτική φράση προς στους φίλους και συγγενείς του εκλιπόντα, <<ήταν πολύ βαριά, θα πέθαινε έτσι κι  αλλιώς>>.
Όλοι γνωρίζουμε, ότι για να διακομιστεί ένας ασθενής από τα Κέδρα Ευρυτανίας ή το Νέο Αργύρι, στο Νοσοκομείο Καρπενησίου κάνει τουλάχιστον 6 ώρες. Τρείς ώρες να πάει το ασθενοφόρο από το Καρπενήσι και τρείς ώρες να γυρίσει. Δηλαδή δύο ώρες περισσότερο από όσο κάνει   Αθήνα – Θεσσαλονίκη.
Η ευθύνη για την ανυπαρξία δομών υγείας στο Δήμο Αγράφων βαρύνει τις κυβερνήσεις διαχρονικά, αλλά εξίσου και ισως περισσότερο βαρύνει και την τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση καθώς και τη κοινοβουλευτική εκπροσώπηση που δεν ανέδειξαν και δεν διεκδίκησαν όσο θα έπρεπε την βελτίωση  των παροχών του ΕΣΥ. Μονάδες υγείας, σε άσχημη κατάσταση, χωρίς δομές φιλοξενίας των γιατρών και χωρίς μέσα μετακίνησης των γιατρών στα χωριά. Ενδεικτικά αναφέρω, για να μεταβεί ο γιατρός από το Ραπτόπουλο στη Βελαώρα για επειγον περιστατικό έχει κόστος κι αυτό το κόστος του ζητάμε να το καλυψει ο ίδιος.. Τα έξτρα οικονομικά κινητρα που έδωσε η Περιφέρεια έστω και καθυστερημένα  είναι σημαντικά αλλά δεν αρκούν.
Ένα άλλο μεγαλο λάθος κατά τη γνώμη μας είναι η διαχείριση του ιατρικού προσωπικού. Υπάρχουν στοιχεία απογραφικά, στοιχεία ιατρικά, φαρμακευτικά, χιλιομετρικών αποστάσεων κ.λ.π. που μας δείχνουν ότι ίσως πρέπει να αναθεωρήσουμε την υπάρχουσα διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού.
Για όλα τα ανωτέρω και για βελτιωση της κατάστασης ο συλλογός μας , οι επαγγελματίες υγείας, όπως και άλλοι φορείς οφείλουμε να έχουμε προτάσεις και μέσα από το διάλογο να βρούμε τις καλύτερες και εφιγκτές λύσεις.
Ο  Συλλογός μας,
Βλέποντας αυτή την δραματική κατάσταση, και γνωρίζοντας την  νομοθετική ρύθμιση (ν.4368/2016) και την σχετική απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΚΑΒ, που δίνει τη δυνατότητα σε έκτακτες περιπτώσεις, οι πυροσβέστες μετά από ταχύρυθμη εκπαίδευση να μπορούν να οδηγούν ασθενοφόρα, προτεινε τα εξής:
-Να συσταθεί παράρτημα ΕΚΑΒ στη Δυτική Ευρυτανία σε σημείο που θα εξυπηρετεί καλύτερα τις ανάγκες και σίγορα ανάμεσα στον Αγραφιώτη ποταμό και στον Αχελώο που αναπτύσσεται η μισή Ευρυτανία. . Μέχρι να διοριστεί ή μετατεθεί μόνιμο προσωπικό, επικουρικά να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους μόνιμοι πυροσβέστες ή εθελοντές μετά από ταχύρυθμη εκπαίδευση. Με αυτό τον τρόπο οι κάτοικοι θα νοιώσουν πιο ασφαλείς και το Δημόσιο θα επιβαρυνθεί ελάχιστα οικονομικά.
-O τόπος στέγασης των υπηρεσιών του ΕΚΑΒ να επιλεγεί αποκλειστικά με ιατρικές ανάγκες,  γεωγραφικά και πληθυσμιακά κριτήρια, για να έχει τα καλύτερα αποτελέσματα και  να καλύπτει συνολικά τις ανάγκες του Δήμου Αγράφων.
-Η κατασκευή ελικοδρομίου για τις πολύ επείγουσες διακομιδές να προχωρήσει με γοργότερους ρυθμούς.  Άπο το πιο απομακρυσμένο νησί μέσα σε δυο ώρες είσαι σε μεγάλο Νοσοκομείο, σε μας για να φθάσεις στο κοντινότερο Νοσοκομείο θέλεις 6 ώρες.
                  Με εκτίμηση,
         Αλέξης Καρδαμπίκης
Πρόεδρος  Αδελφότητας Γρανιτσιωτών

Πηγή: agriniopress.gr