Τρίτη 11 Ιουλίου 2017

AGRAFA NEWS 2ο Βιωματικό Καραβάνι Μοναδικό Ταξίδι στα Μονοπάτια της Παράδοσης

.
2ο Βιωματικό Καραβάνι Μοναδικό Ταξίδι στα Μονοπάτια της Παράδοσης
Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στα πλαίσια του 37ου  Πανελληνίου Ανταμώματος Σαρακατσαναίων οργανώθηκε το «Βιωματικό Καραβάνι», που πραγματοποιήθηκε με εξαιρετική επιτυχία, το Σάββατο 23 Ιουνίου 2017, δεύτερη ημέρα των εκδηλώσεων στις 6:00 το απόγευμα, Ξεκίνησε από το παρεκκλήσι της Αγίας Κυριακής Περτουλίου, και κατέληξε στον χώρο του Ανταμώματος στα Περτουλιώτικα Λιβάδια.
Στο Καραβάνι συμμετείχαν εκτός από τον σύλλογο Ελευθερίου –Κορδελιού και Εύοσμου «Ο ΣΤΑΥΡΑΕΤΟΣ», που ανέλαβε να στήσει την τσατούρα (τέντα) στο χώρο του ανταμώματος , και να κάνει τις πίτες για το έθιμο, έλαβαν μέρος μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Π.Ο.Σ.Σ, και Συλλόγων, καθώς και πλήθος κόσμου φίλων της παράδοσης που ήθελαν να βιώσουν αυτή την μοναδική εμπειρία.
Φέτος για πρώτη φορά προσπαθήσαμε να αναβιώσουμε και να αναδείξουμε τη είναι το καρακόλι η «σια μπροστά» κομμάτι του καραβανιού. Οι γεροντότεροι και τα μικρά παιδιά προπορευόταν του Καραβανιού, ξεκινούσαν τουλάχιστον 2-3 ώρες νωρίτερα, συνήθως χάραμα και κα τα προτίμηση Τετάρτη. Όταν η περιοχή ήταν δύσβατη και τα παιδιά πολλά τότε η γιαγιά (βαβά) τα έδενε μεταξύ τους με ένα σχοινί από την μεσούλα τους για να μην τα χάσουν,
Η πομπή των γεροντότερων και των παιδιών, γνωστή ως «καρακόλι» ή «σια μπροστά», κουβαλούσε μόνο τα είδη πρώτης ανάγκης, ψωμί, τυρί, νερό, γενικά τρόφιμα μόνο για τον δρόμο. Τα παιδιά με τους γέροντες προπορεύονταν όχι μόνο για να μην καθυστερούν τους υπόλοιπους αλλά για να αντανακλά το Καραβάνι νιάτα και ζωντάνια. Αυτό ήταν το καρακόλι.
Η διαδρομή - αναπαράσταση, πραγματοποιήθηκε στα ιδιαιτέρως ειδυλλιακά μονοπάτια του όρους Κόζιακα μέσα από τα έλατα και τα κρύα τα νερά.
Τα άλογα, όπως και τότε, ήταν στολισμένα με πολύχρωμες βελέντζες που σκέπαζαν τα «φορτία του μεταφερόμενου νοικοκυριού» των Σαρακατσαναίων.
Ανεβαίνοντας τα θαυμάσια μονοπάτια, του όρους Κόζιακα, του πανέμορφου βουνού που βρίσκεται δυτικά των Τρικάλων, οι συμμετέχοντες, διασχίζοντας, την από έλατα, δασωμένη περιοχή, είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν τα πανέμορφα μικρά καταπράσινα λιβάδια με τα τρεχούμενα νερά των πηγών. Στο πέρας της ειδυλλιακής διαδρομής οι συμμετέχοντες κόνεψαν και έστησαν την τσατούρα τους (τέντα) μέσα στον χώρο του Ανταμώματος στα Περτουλιώτικα Λιβάδια.
Ήταν ένα μοναδικό ταξίδι που γύρισε τον καθένα μας πίσω στον χρόνο.
Καθένας που μετείχε στο Καραβάνι έκανε σαφές με την παρουσία του, ότι αποδέχεται και αγαπά τη μοίρα του και έχει τη σιγουριά ότι βαδίζει καλά και ότι πλάστηκε για όλες τις καταστάσεις...
Το Καραβάνι αναπαριστούσε ένα εποχικό γεγονός, και το νόημά του ήταν βαθυστόχαστο..... Η πορεία προς τα ορεινά αναπαριστούσε την κλίμακα των αξιών του Σαρακατσάνικου βίου! ..... Δύσκολος, αλλά έντιμος βίος, με πολλή προσπάθεια, ιδρώτα και κόπους που γλυκαίνουν το ψωμί του....
Στο παρελθόν η φύση των πραγμάτων και των καταστάσεων υποχρέωνε τους σεβαστής μνήμης προγόνους μας, να προφυλάγονται από τη διάβρωση και τη φθορά, προστατευμένοι ασφαλέστατα στον νομαδικό τρόπο ζωής και τη σκληραγωγία, που τους έφερνε κοντά και τους ένωνε κάτω από την ευλογημένη στέγη της παραδοσιακής πατριαρχικής οικογένειας. Ορμώμενοι από αυτό το γεγονός η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Σαρακατσαναίων, με την συνδρομή της Επιτροπής Νεολαίας της Π.Ο.Σ.Σ. πρόσθεσε το «Βιωματικό Καραβάνι», στο επίσημο πρόγραμμα ως ένα έθιμο – βίωμα, που ήταν άλλοτε αναπόσπαστο κομμάτι της Σαρακατσάνικης ζωής.
ΚΑΛΗ ΑΝΤΑΜΩΣΗ ΣΤΟ 3o Βιωματικό ΚΑΡΑΒΑΝΙ ΤΟΥ 38ου ΑΝΑΜΩΜΑΤΟΣ