Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2017

AGRAFA NEWS Ανακοίνωση Συλλόγου Σαρακατσαναίων Βάλτου Ξηρομέρου Ευρυτανίας για τη χειμερινή αντάμωσή του στις 21 Γενάρη

Ανακοίνωση Συλλόγου Σαρακατσαναίων Βάλτου Ξηρομέρου Ευρυτανίας για τη χειμερινή αντάμωσή του στις 21 Γενάρη
Επί 15 συναπτά έτη ανταμώνουμε στα χειμαδιά, πάντα με τη στήριξη όλων εκείνων που αγαπούν το σαρακατσάνικο στοιχείο και προσπαθούν μαζί μας να παραμείνει ζωντανό. Έτσι και φέτος, σε μια εκδήλωση που ξεπέρασε κάθε προσδοκία, πραγματοποιήσαμε το Σάββατο 21 Γενάρη, την ετήσια χειμερινή αντάμωση του Συλλόγου μας, στο κέντρο Corali. Η προσέλευση του κόσμου ήταν τεράστια, η συμμετοχή του ακόμα μεγαλύτερη και η αγάπη του προς τον Σύλλογο η κινητήριος δύναμή μας για να συνεχίζουμε.
Η εκδήλωση άνοιξε με τον χαιρετισμό του προέδρου του Συλλόγου μας, κ. Κώστα Αλεξάκη, ο οποίος, αφού ευχαρίστησε θερμά τους παρευρισκομένους, τόνισε τη σπουδαιότητα του «μαζί» στην επίτευξη κάθε στόχου που σχετίζεται με την παράδοση και τις ρίζες μας.
Είχαμε την τιμή να φιλοξενούμε στο γλέντι μας τον Αντιπρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, κ. Γεώργιο Βαρεμένο, που, όπως δήλωσε, ως Σαρακατσάνος, στήριζε και θα στηρίζει τον Σύλλογό μας σε κάθε του βήμα. Εξίσου σημαντική ήταν και η παρουσία του δημάρχου της πόλης μας, κ. Γεώργιου Παπαναστασίου. Ο δήμαρχος, πάντα δίπλα μας σε κάθε προσπάθειά μας, μίλησε σε όλους για το 25ο Πανελλήνιο Οργανωτικό Συνέδριο Συλλόγων Σαρακατσαναίων, ένα εγχείρημα που πριν δύο χρόνια αναλάβαμε να φέρουμε εις πέρας φιλοξενώντας το φέτος στο Αγρίνιο, στις 17, 18 και 19 Μαρτίου. Μας έδωσε θάρρος και δύναμη, υπογραμμίζοντας πως θα είναι αρωγός στην προσπάθειά μας αυτή.
Με την παρουσία τους μας τίμησαν πλήθος επισήμων, συλλόγων και εκπροσώπων τους, όπως ο περιφερειακός σύμβουλος Στερεάς Ελλάδος κ. Λάμπρος Τσιτσάνης, ο πρόεδρος των απανταχού Κεφαλοβρυσιωτών κ. Βασίλειος Κολοκότσιος, ο πρόεδρος του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Ν. Πελοποννήσου κ. Χρήστος Γόγολας, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Αιτ/νιας κ. Λύτρας Ιωάννης, η αντιδήμαρχος Πολιτισμού κα Μαρία Παπαγεωργίου, ο επίτιμος πρόεδρος του Συλλόγου κ. Γιάννης Γκάτσιος και φυσικά ο εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Σαρακατσαναίων από τον Σύλλογό μας κ. Δημήτριος Κουτσουπιάς, κ.α.
Για πρώτη φορά τη χρονιά που μας πέρασε, ο Σύλλογός μας προχώρησε στην ίδρυση επιτροπής νεολαίας, μια ομάδα, που αποτελείται αποκλειστικά από νέα άτομα, τα οποία έχουν λόγο και άποψη για τα δρώμενα του Συλλόγου. Κυρίως όμως, έγινε η κίνηση αυτή για να τονίσουμε πόσο σημαντικό είναι να μην απομακρυνόμαστε ως νέοι από τις ρίζες και την ταυτότητά μας. Ο πρόεδρος της νεοϊδρυθείσας επιτροπής μας, ο Βασίλης Κίσσας, απέστειλε κάλεσμα προς όλους τους νέους να κινητοποιηθούν, να έρθουν κοντά στην παράδοση, γιατί χωρίς τους νέους δεν μπορεί να διατηρηθεί ζωντανό το σαρακατσάνικο στοιχείο.
Πολλά συγχαρητήρια αξίζουν στο χορευτικό τμήμα του Συλλόγου (παιδικό και ενηλίκων) που αφιερώνει ψυχή και χρόνο για την άρτια διεξαγωγή κάθε εκδήλωσης.
Εκ μέρους του Δ.Σ., οφείλουμε ένα τεράστιο ευχαριστώ σε όλους εσάς που παρευρεθήκατε και μας κρατήσατε παρέα μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Σε όλους τους μεγάλους χορηγούς της εκδήλωσης, όπως ο Αχελώος TV, το Ράδιο Ξηρόμερο, ο κ. Βασίλης Γιαννακόπουλος με το café – bar Cafeina στην Ηλία Ηλιού, ο κ. Μάκης Ζαχαράκης με την αντιπροσωπεία μεταχειρισμένων αυτοκινήτων στον κόμβο Αμαλίας, ο κ. Ιωάννης Σκανδάλης με το κοσμηματοπωλείο στον πεζόδρομο Καραϊσκάκη και πολλοί άλλοι.
Σε μια εποχή που η κρίση αξιών έχει πάρει εξίσου σοβαρές διαστάσεις με την οικονομική κρίση (ίσως και πιο επικίνδυνες) , που η αγάπη για την παράδοση θεωρείται «ξεπερασμένη» και το ενδιαφέρον για τις ρίζες μας χαρακτηρίζεται «ανούσιο», είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικό να διαπιστώνει κανείς πως ακόμα υπάρχουν άνθρωποι που υποστηρίζουν την ταυτότητά τους, έχουν μεράκι γι’ αυτό που κάνουν και κυρίως έχουν πολλούς και ένθερμους υποστηρικτές.
Να είμαστε καλά να ανταμώνουμε κάθε χρόνο.
Για τον Σύλλογο
Μαριάννα Ζαμπάρα