Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2016

AGRAFA NEWS «Οι παραδόσεις μας φως και δύναμη για μια αντάξια συνέχεια» Υψηλού κύρους και ανάλογης απήχησης υπήρξε η εκδήλωση για τη σαρακατσάνικη φορεσιά της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας ΣαρακατσαναίωνΉταν ενταγμένη στον Κύκλο των Εκδηλώσεων: Φωτογραφία του Αντώνης Κατσαντώνης Φθιώτιδα.
«Οι παραδόσεις μας φως και δύναμη για μια αντάξια συνέχεια»

Υψηλού κύρους και ανάλογης απήχησης υπήρξε
η εκδήλωση για τη σαρακατσάνικη φορεσιά
της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σαρακατσαναίων

<> Εντυπωσίασε η πληρότητα του προγράμματος
με τις εμπεριστατωμένες εισηγήσεις και την άρτια
σκηνική παρουσίαση των παράλληλων εκδηλώσεωνΜε μιαν εκδήλωση που ξεπέρασε κάθε προηγούμενη επιτυχία, αποχαιρέτισε τη χρονιά που φεύγει, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Σαρακατσαναίων (ΠΟΣΣ), στις 17 Δεκεμβρίου, σε αίθουσα του ξενοδοχείου «Μακεδονία Πάλας». Το θέμα της εκδήλωσης: «Οι σαρακατσάνικες φορεσιές από τη χρήση στη μουσειακή παρουσία», έμοιαζε να είναι εκτός χρόνου, ήταν όμως πιο επίκαιρο από ποτέ, καθώς ανακαλούσε από το παρελθόν αυτά που κράτησαν ζωντανή την ιστορία του τόπου. Διότι, η φορεσιά, όχι μόνον η σαρακατσάνικη, αλλά γενικότερα η ελληνική ενδυμασία, αποτελεί ένα σημαντικό στοιχείο της πολιτιστικής κληρονομιάς και φανερώνει, η καλλιτεχνική και όχι μόνον αξία της, ποια ήταν η ιστορία, η κοινωνία και ο πολιτισμός κάθε εποχής, στη μητροπολιτική Ελλάδα και στην ευρύτερη άλλοτε ελληνική επικράτεια.
            Είναι χαρακτηριστικό ότι , κόντρα σε κάθε μορφής δυσκολία, λόγω της επίδρασης που έχει, ακόμη και στη ψυχολογία των πολιτών, η πολύχρονη οικονομική κρίση και οι επιπτώσεις της, η αίθουσα όπου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση, γέμισε ασφυκτικά και ήταν πάρα πολλοί αυτοί που με επιμονή και κουράγιο, παρακολούθησαν όρθιοι το περίπου δίωρο πρόγραμμα της εκδήλωσης, πλημμυρίζοντας τους διαδρόμους και το χώρο έξω από την αίθουσα. Εντυπωσιασμένοι έδειχναν, με το ασυνήθιστο για τις μέρες μας γεγονός, και οι εκπρόσωποι της Πολιτείας, των κομμάτων και των λοιπών φορέων, ενώ ήταν φανερή η ικανοποίηση των διοργανωτών.
Τους εκπροσώπους των αρχών και όλους τους παρισταμένους χαιρέτισε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Γεώργιος  Ν. Μουτσιάνας, επισημαίνοντας ότι η παρουσία τους δεν είναι απλή και συνηθισμένη, αλλά πιστοποιεί την ορθή αντίληψη και ιεράρχηση των υποχρεώσεων  εκ μέρους τους και η εκπλήρωσή τους, όταν οι περιστάσεις είναι δύσκολες και απαιτούν την πιο λεπτή αξιολόγηση. Με αυτής της μορφής τις εκδηλώσεις, τόνισε, η Ομοσπονδία μας επιχειρεί συνειδητά να περάσει το μήνυμα ότι οι Έλληνες, πρέπει να αναζητήσουν, σαν διψασμένα ελάφια, τις καθαρές πηγές της Παράδοσης και από αυτή να αντλήσουν δυνάμεις για μια άλλης ποιότητας ζωή και αναγέννηση.
Το κύριο μέρος της εκδήλωσης, που εντάσσεται στον κύκλο των εκδηλώσεων με τον μηνυματικό τίτλο: «Οι παραδόσεις μας φως και δύναμη για μιαν αντάξια συνέχεια», περιλάμβανε δύο εισηγήσεις με εξειδίκευση στα ιδιαίτερα στοιχεία της σαρακατσάνικης φορεσιάς, η πρώτη του ομότιμου καθηγητή Ιατρικής, Αντωνίου Σκεύα, με θέμα: «Οι σαρακατσάνικες φορεσιές και η νομαδική ζωή μέσα από τους πίνακες του Σαρακατσάνου ζωγράφου, Νίκου Ζάρα» και η δεύτερη της δρ αρχαιολόγου – μουσειολόγου, Νάγιας Δαλακούρα, με θέμα: «Οι σαρακατσάνικες φορεσιές ως μουσειακά εκθέματα». Οι εισηγήσεις συνοδεύτηκαν με την προβολή μεγάλου αριθμού σλάϊτς, με τους πίνακες του Ν. Ζάρα και εικόνες από τα εκθέματα όλων των Λαογραφικών Μουσείων  της Ελλάδος, από τον Έβρο έως την Πελοπόννησο και τα νησιά. Η παρουσίαση των θεμάτων των εισηγήσεων ήταν εντυπωσιακή και κράτησε αμείωτη την προσοχή του όσων παραβρέθηκαν στην εκδήλωση και για τον πλούτο των γνώσεων και για τον επιμελημένο και ελκυστικό τρόπο της παρουσίασής τους από τους εισηγητές.
Ακολούθησε η παρουσίαση – επίδειξη σαρακατσάνικων ενδυμασιών από όλα τα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας, όχι φυσικά από μοντέλα, αλλά από Σαρακατσάνους το γένος, άντρες, γυναίκες και νέους, των Συλλόγων Σαρακατσαναίων των περιοχών, απ’ όπου προσήλθαν, για να εμπλουτίσουν το πρόγραμμα της πολύ ενδιαφέρουσας εκδήλωσης της Ομοσπονδίας τους. Η επίδειξη και οι επεξηγήσεις της κυρίας Δαλακούρα, πρόσθεσαν κι’ άλλο ενδιαφέρον για το θέμα της εκδήλωσης και των παράλληλων εκδηλώσεων που ακολούθησαν.
Στη συνέχεια τα μέλη της Θεατρικής Ομάδας της Ομοσπονδίας παρουσίασαν ένα παραδοσιακό δρώμενο, με τίτλο: «Προετοιμασία της σαρακατσάνικης φορεσιάς», σε κείμενα του ταμία της ΠΟΣΣ, Αθανασίου Καυρώτη και σκηνοθετική επιμέλεια του χοροδιδάσκαλου, Γεωργίου Μπούρα. Η παράσταση αυτή ζωντάνεψε πραγματικά το θέμα της εκδήλωσης και συγκίνησε πολλούς από αυτούς που την παρακολούθησαν, διότι έφερε στη μνήμη τους και προσωπικά τους βιώματα. Στην αφήγηση των δρώμενων ήταν η Μαρία Καρυώτου, ενώ τα τραγούδια απέδωσε η καλλίφωνες,, Τασούλα Μαλιαχώβα και Ιωάννα  Τσαούση...
Την εκδήλωση συντόνισε, με άνεση και επάρκεια, ο βετεράνος δημοσιογράφος, Γαβριήλ Λαμψίδης, ο οποίος εθελοντικά προσφέρει τις υπηρεσίες του στην Ομοποσνδία, σε αντικείμενα της ειδικότητάς του.15541623_717354198441652_4005208305053502764_n.jpg
Παραβρέθηκαν και χαιρέτισαν την εκδήλωση ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο πρώην υπουργός και βουλευτής Θεσσαλονίκης, Σταύρος Καλαφάτης, ο περιφερειακός σύμβουλος, Βασίλειος Ανατολίτης. Παραβρέθηκαν επίσης, ο πρώην υφυπουργός και βουλευτής Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, ο πρώην γενικός γραμματέας Δημοσίων ‘Εργων και πολιτευτής Θεσσαλονίκης, Στράτος Σιμόπουλος, ο πρώην αντινομάρχης, Ιωάννης Μπίκος, η πρόξενος Εσθονίας, Εύη Αυλογιάρη, ο Κωνσταντίνος Γίδαρης, πολιτευτής Α΄ Θεσσαλονίκης, η Ανατολή Κωνσταντινίδου, πολιτευτής Β΄Θεσσαλονίκης, οι Δημήτριος Κυργιάννης και Θεόδωρος Γιαννιώτης, πρώην πρόεδροι της ΠΟΣΣ.
Την εκδήλωση έθεσε υπό την αιγίδα της η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και χορηγοί της υπήρξαν οι επιχειρηματίες, Βασίλειος Ανατολίτης – Κατασκευαστική, Βασίλειος Νπομπότας – Παραθαλάσσια οικόπεδα και Νικόλαος Παππάς – ΕΚΟ ΦΙΞ. Χορηγοί επικοινωνίας: ΤV 100 και FM 100.          
Το πλήθος του κόσμου που ήρθε από όλα τα μέρη της Ελλάδος και παρακολούθησε με ενδιαφέρον την εκδήλωση
POSS_Sarakatsanikes_foresies_ekdilosi_ph08


Ο πρόεδρος την Ομοσπονδίας Γεώργιος Ν.. Μουτσιάνας, καλωσορίζοντας    εκφράζει την ευγνωμοσύνη του για την εκπληκτική προσέλευση των συμπατριωτών του και όχι μόνο στην εκδήλωση

Το πλήθος του κόσμου που ήρθε από όλα τα μέρη της Ελλάδος και παρακολούθησε με ενδιαφέρον την εκδήλωσηΦωτογραφία του Αντώνης Κατσαντώνης Φθιώτιδα.

Στιγμιότυπο από την ζωντανή επίδειξη των  κλέφτικων Σαρακατσάνικων φορεσιών της  περιοχής των Αγράφων.  

Ο περιφερειάρχης της κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας απευθύνει χαιρετισμό από το βήμα της εκδήλωσης φανερά εντυπωσιασμένος από την μεγάλη προσέλευση, η οποία ήταν αντίστοιχη όπως δήλωσε, του ενδιαφέροντος της εκδήλωσης
Ένας από τους ποιο χαρακτηριστικούς πίνακες του Σαρακατσάνου ζωγράφου, Νίκου Ζάρα, που δείχνει την παραδοσιακή σαρακατσάνικη οικογένεια
Το πλήθος του κόσμου που ήρθε από όλα τα μέρη της Ελλάδος και παρακολούθησε με ενδιαφέρον την εκδήλωσηΦωτογραφία του Αντώνης Κατσαντώνης Φθιώτιδα.

Από την παρουσίαση του παραδοσιακού δρώμενου, με τίτλο: << Προετοιμασία της Σαρακατσάνικης Φορεσιάς>>, από τα μέλη της θεατρικής ομάδας της Ομοσπονδίας 
 Φωτογραφία του Αντώνης Κατσαντώνης Φθιώτιδα.

Το πλήθος του κόσμου που ήρθε από όλα τα μέρη της Ελλάδος και παρακολούθησε με ενδιαφέρον την εκδήλωση


Στιγμιότυπο από την ζωντανή επίδειξη των σαρακατσάνικων φορεσιών του γεωγραφικού διαμερίσματος τις  Θεσσαλίας.Φωτογραφία του Αντώνης Κατσαντώνης Φθιώτιδα.