Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2016

Το Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2016 στις 21:00 θα μεταδοθεί τηλεοπτικά από το PONTOS TV Κεντρικής Μακεδονίας-θεσ/νίκης (εκ των χορηγών επικοινωνίας τις Π.Ο.Σ.Σ ) ολόκληρη η εκδήλωση..



 Η ιδιαίτερη αυτή εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με εξαιρετική επιτυχία στην θεσ/νίκη στις 9 Νοεμβρίου 2016 από τον σύλλογο Σαρακατσαναίων Κορδελιού-Ευόσμου "Ο ΣΤΑΥΡΑΕΤΟΣ" " υπό την αιγίδα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Σαρακατσαναίων .
Διαδυκτιακά... www.pontostv.gr
Δείτε το σχετικό σποτ του τηλεοπτικού σταθμού.

Σταυραετός Σύλλογος Σαρακατσαναίων - Τα Γενεαλογικά Δέντρα των Σαρακατσαναίων
Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Κορδελιού – Εύοσμου η εκδήλωση “Τα Γενεαλογικά Δέντρα των Σαρακατσαναίων”.
Την εκδήλωση διοργάνωσε ο Σύλλογος Σαρακατσαναίων Ελευθερίου, Ν. Κορδελιού και Εύοσμου «Ο Σταυραετός» σε συνεργασία με την Αδελφότητα των εν Αθήναις Σαρακατσαναίων της Ηπείρου και υπό την αιγίδα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Σαρακατσαναίων.
Στην κατάμεστη αίθουσα το κοινό παρακολούθησε εξαιρετικές εισηγήσεις από τους ομιλητές, τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Καψάλη Γεώργιο, την καθηγήτρια Λαογραφίας κα Βρέλλη Μαρίνα, το κ. Τάνγκα Δημήτριο της Αδελφότητας και εκ των επιμελητών του Λευκώματος των Γενεαλογικών Δέντρων των Σαρακατσάνων της Ηπείρου και τον κ Γαλατά Αθανάσιο, ιστορικό ερευνητή, εκπαιδευτικό και πρώην πρόεδρο του Σταυραετού.
Οι ομιλητές παρουσίασαν τόσο επιστημονικά δεδομένα για τα γενεαλογικά δέντρα στην Ελλάδα και το εξωτερικό, όσο και προσωπικές τους εμπειρίες και ανέκδοτα περιστατικά από τη δική τους αναζήτηση της πορείας της γενιάς τους στο χρόνο.
Συμμετείχε η χορωδία ενηλίκων του Συλλόγου μας η οποία καλωσόρισε και ξεπροβόδισε το κοινό με παραδοσιακά Σαρακατσάνικα τραγούδια.
Τίμησαν τη βραδιά με την παρουσία τους:
• Ο πρώην υπουργός Στ. Καλαφάτης, βουλευτής Ά Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας
• Ο δήμαρχος Κορδελιού – Ευόσμου κ. Π. Σούλας και φορείς του Δήμου
• Ο Πρώην δήμαρχος κ Στ. Λαφαζανίδης
Χαιρετισμό απέστειλε ο Βουλευτής Ά Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας κ. Κ. Γκιουλέκας και ο πολιτευτής της ΝΔ, πρώην Γ.Γ. Δημοσίων Έργων κ. Στ. Σιμόπουλος.
Επίσης, παρευρέθηκαν εκπρόσωποι πολλών Συλλόγων Σαρακατσαναίων. Από το Σύλλογο επαρχίας Λαγκαδά «Τα Σταυραδέρφια», «Ένωση» Θεσσαλονίκης, «Φλάμπουρας» Δυτ. Μακεδονίας, «Λεπενιώτης» φοιτητών Θεσσαλονίκης, «Φλάμπουρας» Κιλκίς, Λαογραφικό Μουσείο Σαρακατσάνων στις Σέρρες, «Σταυραετοί» Ημαθίας, «Κατσαντώνης» Πιερίας, κα.
Με το τέλος της εκδήλωσης ο Σταυραετός υποδέχθηκε τους καλεσμένους στο χώρο του Συλλόγου στο Κορδελιό τους οποίους, αφού ξενάγησε στο λαογραφικό μουσείο, δεξιώθηκε στο εντευκτήριο σε ένα παραδοσιακό τραπέζι με Σαρακατσάνικα εδέσματα που για μία ακόμη φορά προετοίμασαν εθελοντικά τα μέλη. Το δείπνο συντρόφευε η χορωδία ενηλίκων με τη συνοδεία της ορχήστρας του Κώστα Νικολάου (τους οποίους και ευχαριστούμε αφού προσέφεραν τις υπηρεσίες τους αφιλοκερδώς).
Ο πρύτανης και η κυρία Βρέλλη αντάλλαξαν με τον πρόεδρο του Σταυραετού κ. Γ. Φαρμάκη αναμνηστικά δώρα ενώ η Αδελφότητα των εν Αθήναις Σαρακατσαναίων Ηπείρου προσέφερε στο Σύλλογο μας αντίτυπα του λευκώματος των γενεαλογικών τους δέντρων καθώς και μία συλλογή με όλες τις εκδόσεις συγγραμμάτων της Αδελφότητας.
Η οργανωτική επιτυχία της βραδιάς, η άψογη συνεργασία των εμπλεκόμενων φορέων, καθώς και η επιστημονική αρτιότητα και η μεστότητα συναισθημάτων των εισηγήσεων μας κάνουν να ευελπιστούμε πως η εκδήλωση μπορεί να κριθεί ως επιτυχημένη. Επιπλέον, το πλήθος κόσμου που την παρακολούθησε αποδεικνύει πως παρά τις δυσκολίες τις εποχής και την ανάγκη για γλέντια και χορούς για εκτόνωση από όσα μας προβληματίζουν καθημερινά, ο Σαρακατσάνικος κόσμος ξέρει να εκτιμά και αποζητά τις υψηλού επιπέδου εκδηλώσεις λόγου και πολιτισμού και μας δείχνει πως οι Σύλλογοι πρέπει να δραστηριοποιηθούν περαιτέρω και προς αυτή την κατεύθυνση.