Τρίτη 19 Ιουλίου 2016

Επι τάπητος η οδική ενοποίηση των Αγράφων

Να πάρει επιτέλους ..σάρκα και οστά ο δρόμος Επινιανών-Φτέρης-Παλούκια-Βασιλέσι Πρασιάς ζητούν οι κάτοικοι 
Την επιτακτική ανάγκη ενοποίησης οδικά των απομακρυσμένων χωριών των Αγράφων ζητούν με επιστολές τους ,προς τον δήμαρχο Αγράφων κ.Θ.Μπαμπαλή και Αντιπεριφερειάρχη Ευρυτανίας κ.Α.Τασιό,ο Πολιτιστικός σύλλογος Επινιανών και η Κίνηση Πολιτών Πρασιάς Ευρυτανίας (ΚΙ.ΠΟ.Π.Ε).
Προς αυτή την κατεύθυνση,τονίζουν,θα συμβάλλει με τον καλύτερο τρόπο η διάνοιξη του δασικού δρόμου που θα ενώνει τα Επινιανά μέσω της Φτέρης-Παλούκια με το βορειότερο άκρο ,το Βασιλέσι Πρασιάς.
Αναλυτικά οι επιστολές των κατοίκων έχουν ως εξής..
Επιστολή ΚΙ.ΠΟ.ΠΕ
Θέμα: Διάνοιξη δρόμου Επινιανά-Βασιλέσι
κ.Aντιπεριφερειάρχη,κ.Δήμαρχε
Σαν πολίτες των Αγράφων και κάτοικοι της απομακρυσμένης και δυσπρόσιτης Πρασιάς ,με αυτή την επιστολή μας ,θα θέλαμε να σας εκφράσουμε την αγωνία μας για την στασιμότητα στο χρόνιο αίτημα μας που αφορά την κατασκευή του δρόμου Επινιανά-Βασιλέσι μέσω Φτέρης-Παλούκια.
Επιτακτική ανάγκη όλων μας θα πρέπει να είναι η οδική ένωση της ευρύτερης περιοχής των Αγράφων.


Θεωρούμε προς αυτήν τη κατεύθυνση μπορεί να συμβάλλει με τον καλύτερο τρόπο η διάνοιξη του δασικού δρόμου που θα ενώνει τα Επινιανά μέσω της Φτέρης με το βορειότερο άκρο ,το Βασιλέσι Πρασιάς.
Με αυτή την σύνδεση θα υπάρξει ενοποίηση των Αγράφων και θα λιγοστέψει κατά πολύ η ώρα που θέλει κάποιος συμπατριώτης μας να κινηθεί απο την ΔΕ Ασπροποτάμου προς την ΔΕ Αγράφων.
Επίσης η διάνοιξη του συγκεκριμένου δασικού δρόμου θα χρησιμοποιηθεί, για να διευκολύνει την πρόσβαση οχημάτων πυρόσβεσης σε περίπτωση ανάγκης, για σκοπούς προστασίας και εκμετάλλευσης των δασών, για τη διευκόλυνση της πρόσβασης προς τεχνικές εγκαταστάσεις ή αισθητικά τοπία, για τη συντήρηση δασικών έργων ή τη μεταφορά δασικών προϊόντων σε περίπτωση που το υπάρχον εθνικό δίκτυο δεν εξυπηρετεί.
Θυμίζουμε πως την ίδια κατεύθυνση κινούνται και οι κάτοικοι των Επινιανών με σχετικές επιστολές που σας έχουν σταλεί.
Είμαστε στην διάθεσή σας για κάθε διευκρίνιση και πληροφορία

Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την άμεση ανταπόκριση στο αίτημα μας

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ 
ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΕΠΑΙΝΙΑΝΙΤΩΝ
        ‘’ O Αγ. Γεώργιος ’’
ΘΕΜΑ  : Αποπεράτωση του αγροτοκτηνοτροφικού, δασικού χωματόδρομου  Επινιανών  - Φτέρης απο την θέση  ‘’Μέρσια μέχρι την θέση ‘’Τριβάλη ’’ και Οδική  Ένωση Επινιανών – Πρασιάς απο ‘’Φτέρη μέχρι Βασιλέσι μέσω θέσης Παλούκια’’


Αξιότιμε κ. Δήμαρχε,
Σε συνέχεια ομόφωνης απόφασης του Δ.Σ. του Πολιτιστικού Συλλόγου Επινιανών για όλες τις νόμμιμες ενέργειές μας, για την υλοποίηση της αναγκαίας, απαραίτητης και επιβεβλημένης ολοκλήρωσης, της οδικής σύνδεσης του χωριού μας, με την συνοικία της πολυτραγουδισμένης και ξακουστής Φτέρης Επινιανών. Η οποία είναι σε στασιμότητα απο τον Ιούνιο του 2006! Και την Οδική Ένωση ΕΠΙΝΙΑΝΩΝ ΜΕ ΠΡΑΣΙΑ απο φτέρη μέχρι Βασιλέσι, μέσω θέσης Παλούκια. Σας παρακαλούμε λοιπόν όπως μας επιβεβαιώσετε, το ενδιαφέρον σας, τις ενέργειες σας, τον τρόπο και τον χρόνο για την υλοποίηση του θέματος του υπομνημάτος μας.
Τα Επινιανά είναι το μόνο Αγραφοχώρι στο οποίο η οδική του σύνδεση είναι μονόδρομος, είναι δυσπρόσιτο και απομονωμένο, δεν έχει διέξοδο, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης π.χ. φωτιάς... ή κατολίσθησης... είμαστε αποκομένοι και καταδικασμένοι! Η συγγεκριμένη σύνδεση ΕΠΙΝΙΑΝΑ-ΦΤΕΡΗ-ΠΑΛΟΥΚΙΑ-ΒΑΣΙΛΕΣΙ-ΠΡΑΣΙΑ λοιπόν, δίνει διέξοδο σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης ή ακραίων καιρικών φαινομένων και όχι μόνο.
Η Φτέρη ήταν είναι και θα είναι μία απ’ τις κυριότερες συνοικίες των Επινιανών. Δυστηχώς σήμερα! Για να έρθει ενας χωριανός μας απ’ την συνοικία μας, την Φτέρη στο χωριό μας τα Επινιανά, ΠΡΕΠΕΙ να διανύσει 60 (εξήντα) χιλιόμετρα κακοτράχειλου χωματόδρομου, δηλαδή να γυρίσει πίσω προς την Βαρβαριάδα, δια μέσω του χωριού Μοναστηράκι, να βγεί στον κεντρικό άξονα στη Μακρήκαμη, να περάσει απέναντι στον Καρβασαρά, να ανέβει την Όσκλιανη να κατέβει μέχρι την διασταύρωση των Αγράφων να φτάσει στην παλιοκαρυά και μετά να ανέβει στο χωριό... Ένας απίστευτος γολγοθάς, για αυτούς, τα παιδιά τους και για τα αυτοκινητά τους! Λίγο ή πολύ θέλουν έξι ώρες πηγαινέλα, με την διάνοιξη του δρόμου θα θέλουν μόνο, μιάμιση ώρα!!!
Η σύνδεση Επινιανών με Πρασιά θα εξυπηρετήσει πολλούς σημαντικούς και διαφορετικούς σκοπούς κοινωνικής, αγροτικής, κτηνοτροφικής, δασικής, πυροπροστατευτικής, τουριστικής κ.τ.λ. αναγκαιότητας. Είναι δε πάγιο αίτημα και των δύο περιφερειών του Δήμου μας.
Σας επισυνάπτουμε συνημμένα το αντίγραφο της μελέτης και  επειδή πιστεύουμε ότι όλα όσα σας εκθέσαμε είναι πολύ σοβαρά αλλά κυρίως επειδή κρίνουμε ότι η συγκεκριμένη διάνοιξη είναι επιτέλους επιβεβλημένη, πιστεύουμε ότι πρέπει να συμβάλλετε με όλες σας τις δυνάμεις ώστε η σύνδεση των Επινιανών με την Πρασιά μέσω Φτέρης να γίνει πραγματικότητα και τα προβλήματα των συγχωριανών μας να λυθούν οριστικά.
Αναμένοντας τις ενέργειες σας, με εκτίμηση,

------ Ο  ------                                    ---------- Ο  ---------
 ΠΡΟΕΔΡΟΣ   ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Γεώργιος Κλεομ. Χρύσανθος  Λάμπρος Κωστ. Ζαρκαδούλας