Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2016

Η πίτα του Σαρακατσάνου (Βασιλόκλουρα - Μπουκβάλα). Μια εκδήλωση που έγινε θεσμός

ΒΑΣΙΛΟΚΛΟΥΡΑ - ΜΠΟΥΚΒΑΛΑ 2016 «Διήμερες εκδηλώσεις με αφορμή την κοπή της πίτας των Σαρακατσαναίων στο Βόλο»
Για Τρίτη συνεχόμενη χρονιά πραγματοποιήθηκε με πολύ μεγάλη επιτυχία το δεύτερο Σαββατοκύριακο του Χρόνου 09 και 10 Ιανουαρίου 2016 η εκδήλωση για την Κοπή της Σαρακατσάνικης Πίτας (Βασιλόκλουρα-Μπουκβάλα) αυτή την φορά στην πόλη του  Βόλου.
Οι εκδηλώσεις άρχισαν το απόγευμα του Σαββάτου 9/1/2016 και ώρα 5μ.μ. στον χώρο του Συνεδριακού Κέντρου Θεσσαλίας στη Μητρόπολη Δημητριάδος στα Μελισσάτικα και είχαν θέμα: «Η Παραδοσιακή Ζωή των Σαρακατσαναίων – Πολιτιστική Παρακαταθήκη» με Κεντρικό Ομιλητή της εκδήλωσης τον κ. Σούρλα Γεώργιο Πρώην Πρόεδρο της Βουλής.

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκε το βιβλίο «ΟΙ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΑΙΟΙ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ» το οποίο προλόγισε το μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής κ. Μόσχος Αθανάσιος Εκπαιδευτικός. Για το βιβλίο, μίλησαν ο Ιστοριοδίφης Συγγραφέας, κ Ιωάννης Κουτσοκώστας και ο κ. Χρισταντώνης Δημήτριος Αντιστράτηγος Ε.Α.
Ακούστηκαν Κλέφτικα Σαρακατσάνικα Τραγούδια από τους γέροντες του Συλλόγου Σαρακατσαναίων.

Μετά το πέρας της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου το καθιερωμένο παραδοσιακό σαρακατσάνικο γλέντι του συλλόγου του Ν. Μαγνησίας στο κέντρο διασκέδασης «ΣΟΥΙΠΑΣ ΠΑΛΛΑΣ» στις Αλυκές του Βόλου , με μεγάλη συμμετοχή του κόσμου, ενώ πριν την έναρξη του γλεντιού παρουσιάστηκε και το Δρώμενο «ο θάνατος του Αρχιστράτηγου Γ. Καραϊσκάκη» από την θεατρική ομάδα του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Ν. Θεσσαλονίκης «Η ΕΝΩΣΗ» που καθήλωσαν τους θαμώνες με την ερμηνεία τους.
Την Κυριακή (10/1/2016) το πρωί πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση στο Κλειστό Γήπεδο Μπάσκετ του Εκθεσιακού Κέντρου Βόλου. Ξεκίνησε με την είσοδο των Χορευτικών Τμημάτων των Συλλόγων Σαρακατσαναίων απ όλη την Ελλάδα, ευλογήθηκε από τους απεσταλμένους της τοπικής Εκκλησίας και προλογήθηκε από το Πρόεδρο του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Ν. Μαγνησίας, κ. Χρισταντώνη Ευάγγελο, ο οποίος αφού καλωσόρισε όλους τους επισκέπτες της εκδήλωσης στην πόλη του Βόλου και τους ευχήθηκε καλή χρονιά είπε χαρακτηριστικά: « Είμαστε εδώ, για να αναβιώσουμε ένα από τα πιο αγαπημένα έθιμα της φυλής μας, το οποίο μας φέρνει κοντά και μας θυμίζει την αξία του θεσμού της οικογένειας»
Ακολούθησε η κοπή της πίτας των Σαρακατσαναίων, από τον Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας κ. Γεώργιο Ν. Μουτσιάνα, ο οποίος στον χαιρετισμό του τόνισε ότι: η εκδήλωση της Βασιλόκλουρας - Μπουκβάλας έχει γίνει πλέον θεσμός και έχουν ιδιαίτερα μεγάλη σημασία οι κορυφαίες εκδηλώσεις μας –όπως αυτή- να εμπνέονται από την Παράδοση, να τη δικαιώνουν και να αποδεικνύουν στην πράξη ότι δεν υπάρχει ασφαλέστερο λιμάνι από την Παράδοση.
Στην συνέχεια από τον τοπικό Σύλλογο πραγματοποιήθηκε τιμητική βράβευση στον κύριο Χρόνη Χρήστο επίτιμο αντιπρόεδρο της Π.Ο.Σ.Σ.
Ακολούθησαν τα έθιμα του δωδεκαημέρου και το δρώμενο της Βασιλόκλουρας - Μπουκβάλας από τον Σύλλογο Σαρακατσαναίων του Ν. Μαγνησίας . Τα χορευτικά των Συλλόγων με περίσσεια χάρη χόρεψαν τους Σαρακατσάνικους χορούς πλαισιωμένα από καταξιωμένους Σαρακατσάνους τραγουδιστές.
Στην συνέχεια ακολούθησε γλέντι για το κοινό και τους επίσημους καλεσμένους.
Η φετινή εκδήλωση οργανώθηκε μετά από συνεργασία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Σαρακατσαναίων με τον τοπικό Σύλλογο Σαρακατσαναίων Ν. Μαγνησίας.
Σε χρονική περίοδο κατά την οποία σημειώνονται εξαιρετικά δυσοίωνες εξελίξεις στην χώρα, οι εκπρόσωποι των Συλλόγων μας, όχι μόνο δεν αδιαφορούν για τα κοινά των ανθρώπων της ρίζας μας, αλλά με αφορμή την αναβίωση του εθίμου της «ΒΑΣΙΛΟΚΛΟΥΡΑΣ - ΜΠΟΥΚΒΑΛΑΣ» επιχείρησαν, και το επέτυχαν, να καθιερώσουν την εκδήλωση, ώστε να πραγματοποιείται κάθε δεύτερο Σαββατοκύριακο του έτους σε διαφορετική περιοχή της χώρας, για το καλό του χρόνου.
Μετά το πέρας της επιτυχημένης αυτής εκδήλωσης, έγινε σε όλους κατανοητό ότι οι Σαρακατσαναίοι, αναβαπτίζονται διαρκώς, με αποτέλεσμα να γίνονται ανθεκτικότεροι στις σύγχρονες προκλήσεις των καιρών μας.
ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.............