Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2015

Ρώσοι Δημοσιογράφοι στο Καρπενήσι για τον Θρησκευτικό Τουρισμό

Μετά από πρόσκληση του Περιφερειάρχη Στερεάς και τη συμμετοχή του
Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος
Με αλματώδεις ρυθμούς αυξάνεται τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των Ρώσων προσκυνητών, που επισκέπτονται την Ελλάδα, με αποκλειστικό στόχο να δουν από κοντά σημαντικά θρησκευτικά μνημεία της χώρας, αλλά και να προσκυνήσουν ιερά λείψανα, διανύοντας -στο πλαίσιο οργανωμένων ταξιδιών- μια διαδρομή περίπου 2500 χιλιομέτρων σε μια εβδομάδα, από άκρη σε άκρη της ελληνικής επικράτειας.
Βάσει στοιχείων του HATTA, περίπου 500.000 τουρίστες κάθε χρόνο επισκέπτονται πάρα πολλά θρησκευτικά μνημεία στην Ελλάδα.

Ο προσκυνηματικός και γενικότερα ο θρησκευτικός τουρισμός είναι από τις πιο σημαντικές και δυναμικές μορφές ειδικού τουρισμού και πολύ μεγάλη πηγή εισερχόμενων τουριστών που μπορεί να έρθουν στην χώρα μας και να στηρίξουν τις τοπικές οικονομίες και κοινωνίες και να δώσουν στην Ελλάδα μια ακόμα ισχυρή εικόνα. Την εικόνα μιας χώρας που έχει τεράστιο θρησκευτικό και πολιτιστικό πλούτο.
Καθίσταται εμφανές ότι ανάμεσα στις δύο χώρες, τις οποίες ενώνει ιστορικά και πολιτισμικά -και- η Ορθοδοξία, ο προσκυνηματικός τουρισμός έχει τεράστιες -και ανεκμετάλλευστες έως τώρα- προοπτικές.
Ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη του θρησκευτικού Τουρισμού έχει επιδείξει και η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος, με σημαντικό έργο στον τομέα αυτό, τόσο από τον ίδιο τον Περιφερειάρχη, όσο και από τον αρμόδιο Θεματικό Αντιπεριφειάρχη Ηλια Σανίδα.
Στα πλαίσια αυτής της προσπάθειας που επιχειρείτε εδώ και αρκετό καιρό από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος και προσωπικά από τον ίδιο τον Περιφερειάρχη που επισκέφτηκε την Ρωσία σε πρόσφατη Διεθνή Έκθεση και είχε ξεχωριστές συναντήσεις με Ρώσους παράγοντες του τομέα αυτού, γκρούπ 7 έγκριτων Ρώσων Δημοσιογράφων, μεγάλων μέσων ενημέρωσης της Ρωσίας, επίσημα προσκεκλημένοι του Κώστα Μπακογιάννη, θα επισκεφτούν Μοναστήρια και Προσκυνήματα των Ιερών Μητροπόλεων Καρπενησίου, Φθιώτιδος και Χαλκίδος, ενώ θα συναντηθούν και με τον Μακαριώτατο στην Αθήνα.
Με έμφαση στον Θρησκευτικό Τουρισμό, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας σε συνεργασία με την Εκκλησία της Ελλάδος και πιο συγκεκριμένα με το αρμόδιο Συνοδικό Γραφείο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων, εδώ και αρκετό καιρό έχουν πραγματοποιήσει ένα σοβαρό και σχεδιασμένο άνοιγμα στην αγορά της ομόθρησκης Ρωσίας, προκειμένου να φέρουν και στον τόπο μας, Ρώσους Τουρίστες προσκυνητές.
Έτσι με την παρουσία των δημοσιογράφων αυτών επιχειρείτε μια σοβαρή προσπάθεια ανάδειξης και προβολής όλων των προσκυνημάτων των προαναφερθέντων Ι. Μητροπόλεων που γίνεται πιο ισχυρή με την συμμετοχή του Συνοδικού Γραφείου της Εκκλησίας της Ελλάδος και ειδικότερα του Γραμματέως π. Σπυρίδωνα Κατραμάδου, που έχει εντρυφήσει όσο ελάχιστοι στο ευαίσθητο αυτό τομέα.
Οι προσκυνηματικές περιηγήσεις στον διάσπαρτο από σημαντικά προσκυνήματα και μνημεία αυτό χώρο της κεντρικής Ελλάδος, μπορεί να παίξουν καθοριστικό ρόλο στην συνολική τουριστική ροή από τη Ρωσία.
Το γκρούπ των Ρώσων Δημοσιογράφων, πέραν των άλλων περιοχών, θα επισκεφτεί και το Καρπενήσι το διήμερο 4και 5 Νοεμβρίου 2015, προκειμένου να γνωρίσει από κοντά και να αναδείξει το μεγάλο προσκύνημα της Παναγίας Προυσιώτισσας, άλλα επί μέρους προσκυνήματα καθώς και τις μοναδικές ομορφιές της Ευρυτανικής πρωτεύουσας.
Σύμφωνα με το επίσημο Πρόγραμμα του Υπουργείου Τουρισμού, που ενεκρίθη και από την Ιερά Σύνοδο, την Τετάρτη 4 Νοεμβρίου το απόγευμα η αποστολή, που θα συνοδεύεται από τον Γραμματέα του Συνοδικού Γραφείου π. Σπυρίδωνα Κατραμάδο, θα συναντηθεί στο Καρπενήσι με τον Περιφερειάρχη Στερεάς κ. Κώστα Μπακογιάννη, τον Αντιπεριφερειάρχη Ευρυτανίας κ. Άρη Τασιό, τον Δήμαρχο Καρπενησίου κ. Νικόλαο Σουλιώτη, τον εκπρόσωπο της Ι.Μ. Καρπενησίου για θέματα Θρησκευτικού Τουρισμού π. Ευάγγελο Φεγγούλη, με τους οποίους θα αναπτύξει συζήτηση για το μείζον αυτό θέμα και τις προοπτικές περαιτέρω προώθησης και ανάδειξης των προσκυνημάτων της Ευρυτανίας στη Ρωσία.
Μετά την συνάντηση θα ακολουθήσει επίσκεψη στο χιονοδρομικό Κέντρο Καρπενησίου και προσκύνημα στον Ιερό Ναό των Ευρυτάνων Αγίων Καρπενησίου.
Την επομένη, Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2015, η αποστολή πάντα συνοδευόμενη από τον π. Σπυρίδωνα Κατραμάδο, θα επισκεφτεί την Ιερά Μονή Προυσού, όπου και θα συναντηθεί με τον επιχώριο Επίσκοπο Σεβ. Μητροπολίτη Καρπενησίου κ.κ. Νικόλαο.
Το μεσημέρι η αποστολή θα επιστρέψει στην Αθήνα, όπου θα επισκεφτεί τον Αρχιεπίσκοπο στο Γραφείο του και η ημέρα θα κλείσει με επίσκεψη στην Ακρόπολη και στο Μουσείο.
Σημαντικό κομμάτι της «πίτας» του παγκόσμιου θρησκευτικού/ προσκυνηματικού τουρισμού θα μπορούσε να διεκδικήσει η Ευτυτανία -χάρη στην πλούσια θρησκευτική και πολιτιστική της κληρονομιά- αξιοποιώντας τη δυναμική μιας παγκόσμιας αγοράς "δυνάμει επισκεπτών προορισμών του είδους, λόγω των θρησκευτικών τους πεποιθήσεων". Η Ευρυτανία δεν έχει μόνο τον Προυσό αλλά πολλά και σημαντικά ακόμη προσκυνήματα και μνημεία, που μπορούν να δημιουργήσουν, αν προβληθούν κατάλληλα και εκεί που πρέπει, τις καλύτερες δυνατές προοπτικές τουριστικής ανάπτυξης γιατί και η Ευρυτανία, υπό προϋποθέσεις και με σωστό σχεδιασμό μπορεί να γίνει ένας ταχέως αναπτυσσόμενος προορισμός για τους ομόθρησκους Ρώσους. π. Ε.Φ.