Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2015

Η υποβαθμισμένη Δημόσια Υγεία στην Ευρυτανία


Τσιτσάνης Λάμπρος

  Καρπενήσι 24/09/15
Περιφερειακός Σύμβουλος                   Ευρυτανίας



                             Επίκαιρη Ερώτηση προς τον κ. Περιφερειάρχη

                   ΘΕΜΑ : Η υποβαθμισμένη Δημόσια Υγεία στην Ευρυτανία

          Στις 15 Ιουλίου ο κ. Περιφερειάρχης λαμβάνοντας υπόψη τη δύσκολη οικονομική κατάσταση που διέρχεται η χώρα μας καθώς επίσης και λόγω ευαισθησίας σε θέματα κοινωνικής στήριξης και αλληλεγγύης, εισηγείται προς το Περιφερειακό Συμβούλιο και ψηφίζονται τα παρακάτω :
1.     Συλλογή τροφίμων και φαρμάκων, σε εθελοντική προσφορά για απόρους πολίτες.
2.     Προμήθεια αναλωσίμων και λοιπών υλικών για τα Κέντρα Υγείας και λοιπές Πρωτοβάθμιες μονάδες Υγείας της Στερεάς Ελλάδας.
3.     Συνεργασία της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας με το “Χαμόγελο του Παιδιού” για υλοποίηση από κοινού: Προγράμματα Προληπτικής Ιατρικής.
4.     Ποσό 400 ευρώ μηνιαίως, ως κίνητρο, σε κάθε επικουρικό ιατρό που θα προσφέρει υπηρεσίες σε άγονη και απομακρυσμένη περιοχή της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

          Ωστόσο όμως, εκτός από την ανωτέρω βοήθεια του Περιφερειάρχη για θέματα υγείας, δυστυχώς από πλευράς ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας, δεν διαφαίνεται μέχρι και σήμερα καμία προοπτική για επίλυση του σοβαρού αυτού διαχρονικού προβλήματος της Υγείας, τόσο στην Ευρυτανία, όσο και σε ολόκληρη την άγονη και απομακρυσμένη περιοχή της Στερεάς Ελλάδας.
          Συγκεκριμένα, στην Ευρυτανία, σε σύνολο 17 αγροτικών ιατρείων είναι καλυμμένες μόνο 5 θέσεις ιατρών εδώ και 5 σχεδόν χρόνια. Το Πολυδύναμο Ιατρείο Γρανίτσας και το Κέντρο Υγείας Φραγκίστας  υπολειτουργούν όπως επίσης και το Νοσοκομείο Καρπενησίου με ελλείψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό. Η μονάδα Τεχνητού Νεφρού δεν καλύπτει τις ανάγκες της περιοχής.
          Αξίζουν συγχαρητήρια στο υπάρχον Ιατρικό κ.λ.π. προσωπικό, που ήδη υπηρετεί στην Ευρυτανία, για τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλει, εξαιτίας των κενών που υπάρχουν, για την πλήρη εξυπηρέτηση του κοινού.
          Ύστερα από τα παραπάνω, αν  και δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες του Περιφερειάρχη και του Περιφερειακού Συμβουλίου τίθεται το ερώτημα, που είναι και αίτημα όλων των Ευρυτάνων, μέσω του κ Περιφερειάρχη προς τον Υπουργό Υγείας: Πότε επιτέλους θα στελεχωθούν όλα τα αγροτικά ιατρεία του Νομού, το Πολυδύναμο Ιατρείο Γρανίτσας, το Κέντρο Υγείας Φραγκίστας και το Νοσοκομείο Καρπενησίου με μόνιμο Ιατρικό, Νοσηλευτικό προσωπικό, ιατροφαρμακευτικό υλικό και με τον απαραίτητο εξοπλισμό.
          Δεδομένο ότι η υγεία είναι δικαίωμα των πολιτών και υποχρέωση της πολιτείας,


Ο Περιφερειακός Σύμβουλος Ευρυτανίας

Λάμπρος Χ. Τσιτσάνης