Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2015

Δελτίο Τύπου της Ομοσπονδίας Ευρυτανικών Συλλόγων Η Αρχή έγινε





Με πρωτοβουλία της Ο.Ε.Σ. έγινε  η πρώτη συνάντηση των αποδήμων    Ευρυτάνων, το Σάββατο 29 Αυγούστου 2015, στο Θέατρο Βράχων ''Μελίνα Μερκούρη'' στον Βύρωνα  και ένα  χαμόγελο άνθισε στα χείλη όλων.      
 ''Οι Ευρυτάνες που ανταμώνουν, οι Ευρυτάνες που δημιουργούν, οι Ευρυτάνες που αγωνίζονται, οι Ευρυτάνες που γιορτάζουν με τον  ΄΄ ανθό της νεολαίας και της παράδοσης''.
Αυτό ήταν το μήνυμα της πρώτης συνάντησης των αποδήμων Ευρυτάνων,  ανά την υφήλιο  το Σάββατο 29 Αυγούστου 2015, στο Θέατρο Βράχων ''Μελίνα Μερκούρη'' στον Βύρωνα, και επιβεβαιώθηκε με τον πιο πετυχημένο, τον πιο όμορφο τρόπο στη πρώτη συνάντηση των απόδημων Ευρυτάνων ,ανά την υφήλιο, της Ομοσπονδίας Ευρυτανικών  Συλλόγων, του  Μοναδικού Δευτεροβάθμιου Συλλογικού   Οργάνου , του Ν. Ευρυτανίας .
 Η πρώτη συνάντηση των αποδήμων Ευρυτάνων ήταν αφιερωμένη στους αγώνες της Ευρυτάνικης αποδημίας και του Ευρυτανικού αποδημητικού Κινήματος τα τελευταία χρόνια, αναδεικνύοντας την ιστορικότητα και τη διαχρονία των αγώνων και της ευποιίας των Ευρυτάνων.                                                      Το Σάββατο 29 Αυγούστου 2015, το απόγευμα, στο Θέατρο Βράχων ''Μελίνα Μερκούρη'' στον Βύρωνα, πολλοί Ευρυτάνες  και φίλοι της Ευρυτανίας ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Ομοσπονδίας Ευρυτανικών Συλλόγων και της Προέδρου της Αγγελικής Σκοτίδα, ανθίζοντας ένα μονάκριβο χαμόγελο στα χείλη όλων μας, στη δύσκολη εποχή της βαθιάς οικονομικής κρίσης.  
 Έξι (6) χορευτικοί όμιλοι, με δεκάδες χορευτές, λάμπρυναν με την ομορφιά  της ψυχής τους και τη λεβεντιά τους τη μεγάλη γιορτή. Η Ευρυτάνικη  κομπανία με  την καλλιτεχνική Διεύθυνση του Στέφανου Κόπανου και η Ηπειρώτικη του Βασίλη Γέννη, ανέδειξαν με τον πιο γλυκόλαλο τρόπο την πλούσια Ευρυτάνικη και Ηπειρώτικη μουσική παράδοση. Την εκδήλωση,  παρουσίασε η καταξιωμένη χοροδοδασκάλισσα Βαρβάρα Μπότσαρη.                  
Στην ομιλία της , η  Πρόεδρος κ.  Αγγελική Σκοτίδα  της Ομοσπονδίας Ευρυτανικών  Συλλόγων , αφού ευχαρίστησε τους χορηγούς επικοινωνίας (Αναφέρονται λεπτομερώς στο τέλος ) και  ευχαρίστησε από  καρδιάς τα χορευτικά , τους χαρακτήρισε ήρωες που παρευρίσκονται στον Βύρωνα σε αυτές τις  οικονομικά δύσκολες στιγμές , τόνισε χαρακτηριστικά:





<<Οι απόδημοι Ευρυτάνες ανταμώνουν για πρώτη φορά, αυτό το Σάββατο εδώ στον Βύρωνα. Θα ήθελα να σας καλωσορίσω όλους στην αποψινή γιορτή πολιτισμού και  συνύπαρξης ιστορικών παραδοσιακών Ομοσπονδιών σε μια βραδιά που όλοι μαζί Ευρυτάνες ,Ηπειρώτες, Κρήτες ,Σαρακατσαναίοι και άλλοι, ενώνουμε την αγάπη μας για τον τόπο μας ο καθένας & για όλη την Ελλάδα όλοι μαζί, διότι αυτή είναι η κληρονομιά μας, στα παιδιά μας, συναντιόμαστε σε δύσκολη περίοδο για τη χώρα.
Η Ο.Ε.Σ στη συνολική προσπάθεια συσπείρωσης του Ευρυτανικού απόδημου Ελληνισμού και διατήρησης της Ευρυτανικής παράδοσης και κουλτούρας σε μια δύσκολη περίοδο οικονομικής κρίσης και παράλληλα πολιτιστικής παγκοσμιοποίησης, τόλμησε την σημερινή συνάντηση εδώ απόψε στον Βύρωνα . Και πέτυχε η προσπάθεια  αυτή.. Είμαστε εδώ! Το καθήκον μας επιτάσσει , να αντισταθούμε στην επίθεση της πολιτισμικής και πολιτιστικής παγκοσμιοποίησης και αυτό προσπαθούμε να κάνουμε όλοι που υπηρετούμε τις παραδόσεις και τα ήθη και έθιμα του λαού μας. Αγαπητοί φίλοι των πολιτιστικών συλλόγων, είναι αναγκαία η συνεργασία όλων όσων εμπλεκόμαστε στα θέματα του πολιτισμού. Οφείλουμε να υπογράψουμε το δικό μας ανώδυνο μνημόνιο συνεργασίας ξεκινώντας από απόψε...Ένα μνημόνιο που θα αναδεικνύει την δυναμική μας μέσα από τους τόπους μας καταγωγής, που θα συντροφεύει όλους όσοι νιώθουν μοναξιά πολιτισμική, που θα αναδείκνυε τα προϊόντα της  κάθε περιφέρειας ενωμένα όμως κ προωθημένα σε κάθε γιορτή μας, με δημιουργία, χορό, τραγούδι και  διατήρηση της ασβέστης μνήμης...
Ζούμε σε καιρούς που χαρακτηρίζονται από το άγχος, την αστάθεια, την κρίση των αξιών, τις επιφανειακές ανθρώπινες σχέσεις και τη μοναξιά. Καιροί όπου ο άνθρωπος χάνεται στην ανωνυμία και τη γεωμετρική μονοτονία της πόλης και ζει σε γυμνό και ανιαρό περιβάλλον που επί το πλείστον κάθε άλλο παρά ανθρώπινο είναι. Μέσα σε μια παγκοσμιοποιημένη κοινωνία του σήμερα η κατάργηση των συνόρων της αγοράς βέβαια είναι θετική. Όχι όμως η παραβίαση και η πτώση των εσωτερικών συνόρων του αυτοπροσδιορισμού της ταυτότητος και του πολιτισμού μας. Διότι ο πολιτισμός μας και η ιστορία μας είναι όλα εκείνα που μας οδηγούν και μας εμπνέουν μέχρι και σήμερα. Η σκυτάλη πρέπει να δοθεί στη νέα γενιά, ώστε να υπάρξει ανανέωση σε όλες τις πτυχές των εκδηλώσεών μας.
Δεν είναι δυνατόν όλοι εμείς που ασχολούμαστε με την παράδοση, τη συλλογική μνήμη αυτού του τόπου, να μην μας διακατέχει πνεύμα συνεργασίας, για προβολή και ανάπτυξη της περιοχής μας. Η παράδοση και η υπεράσπισή της απαιτεί κοινωνικό πνεύμα και συμμετοχική αντίληψη, πολιτών και πολιτείας, όχι πρακτικές του τύπου ωχ βρε αδερφέ, εγώ θα βγάλω το φίδι από την τρύπα, με προοπτική την ανάπτυξη της ιδιωτικής πρωτοβουλίας σε επίπεδο τοπικής κοινωνίας μόνο. Το σύνθημα το δικό μας είναι:
 Όλοι μαζί...με λογισμό κ όνειρο!!! Κάνουμε πράξη η ισχύς εν τη ενώσει και με την Συμμετοχή και άλλων Ομοσπονδιών και των συλλόγων, τις αξίες του πολιτισμού, του εθελοντισμού και της κοινωνικής αλληλεγγύης μεταξύ μας. Ενωμένοι αναπτύσσουμε το διάλογο με φορείς, πολίτες, διατηρούμε την αυτοτέλεια μας και κάνουμε πιο αποτελεσματικές τις διεκδικήσεις μας ως ομοσπονδίες. Το έργο όλων τεράστιο.. Όλοι οι λαοί της γης έχουν να παρουσιάσουν την ιστορική τους ταυτότητα και ζουν σύμφωνα με τις παραδόσεις, τα ήθη και έθιμα τους. Ο Ελληνικός λαός περισσότερο από κάθε άλλο, είναι εκείνος που παρ όλες τις εκούσιες ή ακούσιες μεταναστεύσεις, τους αποικισμούς και εποικισμούς, τις επιδρομές, υποδουλώσεις και επιμειξίες, συνεχίζει να ζει με τους κληρονομημένους τρόπους ζωής. Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι το σήμερα παραμένει σφιχταγκαλιασμένο με το χτές. Το σύνολο του παρελθόντος είναι πάντοτε εν ζωή και εν λειτουργία μέσα στο παρόν.

Είναι γιορτή απόψε ανταμώματος όχι μόνο των Ευρυτάνων αλλά όλων των συμπατριωτών μας από την περήφανη Ήπειρο ως την λεβεντογένα Κρήτη.. Ευελπιστώ να στείλουμε όλοι μαζί το δυνατό μήνυμα ενότητας παρουσίασης της δημοτικής μας παράδοσης και του χρόνοι να συμμετέχουν κ άλλοι συμπατριώτες μας από την υπόλοιπη Υφήλιο όπου υπάρχουν και ζουν!!! Ενωμένοι φίλοι μου μπορούμε να μεταλαμπαδεύσουμε στη νέα γενεά την  ίδια αγάπη που έχουμε όλοι όσοι απόψε είμαστε εδώ. Καλή συνέχεια και συγχαρητήρια σε όλους . Γράφουμε όλοι μαζί την πρώτη σελίδα του δικού μας μνημονίου σε ένα αντάμωμα που θα γίνει το κορυφαίο Ευρυτανικό Παγκόσμιο Αντάμωμα κάθε καλοκαίρι στην Αθήνα! Για να μην ξεχνάμε και τις ρίζες μας !!!!!!!! Για να μη λησμονούμε ποιοι είμαστε και τί αξίες πρεσβεύουμε!!! Σας ευχαριστώ!!!

 Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, ο  πάντα ακούραστος και πανταχού παρών Γρανιτσιώτης  πατέρας Δημήτριος Σκόνδρας,
Ο Γεν. Γραμματέας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος κ Νίκος Χαρδαλιάς, Ο Δήμαρχος Καρπενησίου κ Νίκος Σουλιώτης, Από τον Δήμο Αγράφων κ Θεόδωρος Κατσιάδας, η Περιφερειακή Σύμβουλος Κατερίνα Καλαντζή, η Γεν. Γραμματέας του Δήμου Καρπενησίου Γιάννα Χορμόβα ,Ο Αντιδήμαρχος Δ.Κ. κ. Κλεομένης Λάππας, η πρόεδρος της ΕΚΕΠΠΠΑΔΗΚ. Σοφία Ζαλοκώστα, από τον Δήμο Βύρωνα οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ Κιούπη Ιουλία ,Ο κ Ζούμπος Κων/νος και ο κ. Ντόβολος Γιώργος, ο  πρώην αντιδήμαρχος Αγράφων κ Χρίστος Μπούρας, η τέως πολιτευτής του Νομού κ. Όλγα Οικονόμου ,ο πρόεδρος της Αδελφότητος Γρανιτσιωτών κ Γιώργος Μουρτζιάπης,  Ο πρόεδρος της Πανευρετανικής κ Λιάσκος Ηλίας και ο κ Φούκας Κων/νος, από το  Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο Εύρυτος ο κ Ηλίας Ντζιώρας ,  από τον Σύλλογο Μεχαλοχωριτών κ Μαίρη Καλλιάνη  και από τον Φιλανθρωπικό Σύλλογο μαζί για τον Συνάνθρωπο κ Φίλιππος Καλλιάνης , Εκπρόσωπος από την Σαρακατσάνικη Ομοσπονδία κ Γιώργος Ταμπαξής , από τον Σύλλογο Ανατολικής Φραγκίστας κ Μαρία Παπαδοπούλου , από τον Σύλλογο Τραβάτο ο κ Παν, Κουτσολάμπρος,  από τον Σύλλογο Νόστιμο ο κ. Μπάκης Κων/νος από τον Σύλλογο Λιθοχωριτών κ Παναγιώτης Κατσάδας, από τον Σύλλογο Κρίκελο ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος κ Μάκης Φλώρος , από τον Σύλλογο Μουζίλο  ο κ Ανδρέας Κουρτέσης ,από τον Σύλλογο Δαφνούλας  ο κ Μώκας Κων/νος, από τον Σύλλογο κάτω Ραυτόπουλο ο κ Γιώργος Τσέτσος , Από τον Σύλλογο Βράχας η κ Νάνσυ Ντζιώρα   ,από την  Σύλλογο  Δ.Ε. Γυναικών Φουρνάς η κ Αγγελική Καλύβα , από τον Σύλλογο Σιβίστας η κ Ελένη Τσιατσούλη , από τον Σύλλογο Απροπυργιωτών ο κ Κουζής Δημήτριος,   από τον Σύλλογο Πρασιάς ο κ Μάνδαλος Γεώργιος ,από τον Σύλλογο Κλειτσιωτών Ν. Φθιώτιδος ο Χρήστος Πάνου ,  από τον Σύλλογο Αγράφων ο Λάμπρος Γατής , από τον Σύλλογο Επινιανών  ο κ Γιώργος Χρύσανθος και ο   Γεν. Γραμματέας Λάμπρος Ζαρκαδούλιας , από τον Σύλλογο Απεραντιών ο κ Τσιαμάκης Βασίλειος , από τον Σύλλογο Λημεριωτών ,ο Κ Σεραφείμ Σκάνδαλος , από τον Σύλλογο Παλαιοκατούνας ο  κ Στέφανος Κόπανος, από  την Ένωση Απανταχού Ευρυτανισσών για τη  Αειφόρο Ανάπτυξη της Ευρυτανίας κ Πόπη  Ράντζου,  από τον Σύνδεσμο Γυναικών  Αττικής κ . Ελένη Ζαγανιάρη  ,
πλήθος κόσμου καθώς και  οι φίλοι της Ευρυτανίας .
Από την Ηπειρώτικη αποδημία, ο Αντιπρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος Κώστας Κωνής, η Πρόεδρος του Συλλόγου Ηπειρωτών Καλλιθέας Αττικής Γεωργία Κίσκου και η Πρόεδρος του Συλλόγου Αγίας Παρασκευής Αττικής Βασίλω Ιωάννου και από την πανελλήνια Ομοσπονδίας Κρητικών Σωματείων εκ μέρους του Προέδρου κ  Μανώλη Πατεράκη ο κ Ηλίας Καταλακτάκης.
Βραβεύτηκαν για την άψογη εμφάνιση και   συμμετοχή τους στην εκδήλωση, ο Σύνδεσμος  Ευρυτάνων Νομού Φθιώτιδας, το Σωματείο Ελληνικών Χορών ''Παραδοσιακή Φλόγα'', ο Σύλλογος Κρητών Βύρωνα, ο Σύλλογος Ηπειρωτών Καλλιθέας Αττικής, ο  Σύλλογος Κλειτσιωτών Νομού Φθιώτιδας ''Ο Άγιος Κυπριανός'' και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Τροβάτου Ευρυτανίας. Σημειωτέον   ο κόσμος με συνεχές χειροκρότημα  και με λόγια αγάπης επευφημούσε τα χορευτικά , και του χρόνου φώναζαν δυνατά !!!!!!!!
Την εκδήλωση κάλυψαν τα Μ.Μ.Ε το Ράδιο Βούλπη , Η Ένωση Περιφερειακών Τηλεοπτικών Καναλιών, και βιντεοσκοπήθηκε  από τον συμπατριώτη  μας Στέφανο Τσίγκα από το Λιθοχώρι, και από πολλούς άλλους. Τους ευχαριστούμε  όλους θερμά για την προσφορά τους και την ανιδιοτέλεια  τους.
 Με την 1η Συνάντηση Αποδήμων Ευρυτάνων, η Ομοσπονδία Ευρυτανικών  Συλλόγων, απέδειξε  ότι μπορεί να διοργανώνει  μεγάλες γιορτές, με επιτυχία, σε μια τόσο δύσκολη εποχή. Γιατί οι Ευρυτάνες διαχρονικά ξέρουμε καλά ότι το ίδιο το αντάμωμα και η γιορτή είναι και από μόνα τους πολύτιμα μηνύματα αγώνα, αντίστασης και δημιουργίας για να διαβούμε,  όλοι μαζί, κάθε δύσκολη εποχή. Γιατί, ακριβώς, η εποχή μας θέλει όλους μαζί, ακόμη πιο δυνατούς, ακόμη πιο δημιουργικούς, ακόμη πιο αποφασισμένους.

Αξίζουν συγχαρητήρια στα χορευτικά συγκροτήματα που συμμετείχαν με τεράστιες δυσκολίες και προσωπικό κόστος και στους Ευρυτάνες που παρευρέθηκαν....!  Με σύνθημα όλοι μαζί μπορούμε του χρόνου  είμαστε διπλοί Η αρχή έγινε...!! Αρχή ήμισυ παντός. Σύμφωνα με τον Πλάτων, 427-347 π.Χ., Φιλόσοφος.