Πέμπτη 23 Ιουλίου 2015

ΘΕΜΑ: «Στελέχωση Πυροσβεστικού κλιμακίου στην Γρανίτσα Αγράφων Ευρυτανίας ».                                                                
EΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΟΜΟΣ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ                                                                            Κερασοχώρι, 15-07-2015

ΔΗΜΟΣ ΑΓΡΑΦΩΝ                                                                                     Αριθμός Πρωτ. : 6279

            ----------
Ταχ.Δ/νση: Κερασοχώρι  Τ.Κ.36071                                                          
Τηλέφωνα:  2237351320                               
FAX: 2237351313
Emial : info@dimos-agrafon.gr                                       
                                                                                                                                               
ΠΡΟΣ :
1.          Αρχηγείο Πυροσβεστικού Σώματος
Μαρούζη 4, Κολωνάκι , ΤΚ: 101 72- Αθήνα
2.          Πυροσβεστική Υπηρεσία Καρπενησίου
Τ.Κ: 36 100 - Καρπενήσι
3.          Γεν. Γραμ. Πολιτικής Προστασίας
Ευαγγελιστρίας 2 , ΤΚ : 105 63 - Αθήνα

Κοινοποίηση:
Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη
Π. Κανελλοπούλου 4, ΤΚ 101 77 - Αθήνα

ΘΕΜΑ: «Στελέχωση Πυροσβεστικού κλιμακίου στην Γρανίτσα Αγράφων Ευρυτανίας ». 

Ο Δήμος Αγράφων Νομού Ευρυτανίας είναι ο πλέον  ορεινός δήμος όλης της χώρας, διαιρείται σε πέντε (5) δημοτικές ενότητες(Αγράφων, Απεραντίων, Ασπροποτάμου, Βίνιανης και Φραγκίστας) και η συνολική του έκταση υπολογίζεται στα 920,341 τετραγωνικά χιλιόμετρα με πλούσια και πυκνή βλάστηση. Οι κλιματολογικές συνθήκες, η γεωμορφολογία της περιοχής, οι χιλιομετρικές αποστάσεις και το δύσβατο οδικό δίκτυο δυσχαιρένουν  την άμεση ,έγκαιρη και αποτελεσματική επέμβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων  προς αντιμετώπιση των συνεπειών φυσικών καταστροφών (πλημμύρες, πυρκαγιές, σεισμούς κλπ) καθώς η μετακίνηση πυροσβεστικών οχημάτων  από το Καρπενήσι  στα απόμερα σημεία εκδήλωσης τους απαιτεί τουλάχιστον τρεις (3) ώρες.
Δεδομένου ότι η διασφάλιση της ζωής και της περιουσίας των πολιτών καθώς και η προστασία του μοναδικού φυσικού περιβάλλοντος αποτελούν πρωταρχικό στόχο και βασικό μέλημα του Υπουργείου και του Αρχηγείου του Πυροσβεστικού Σώματος και λαμβάνοντας υπόψη την κοινή υπουργική απόφαση 23804 Φ.109.1/09 (ΦΕΚ 1417/Β/15-7-2009 – Διορθ. Σφαλ. στο ΦΕΚ 1707/ Β/18-8-2009) παρακαλούμε όπως  μεριμνήσετε για την στελέχωση του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Γρανίτσας , το οποίο υπάγεται διοικητικά και επιχειρησιακά στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Καρπενησίου, προκειμένου να ανταπεξέρχονται ικανοποιητικά στις διαρκώς αυξημένες απαιτήσεις πυροπροστασίας και πολιτικής προστασίας.
Υπενθυμίζουμε ότι το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο της Γρανίτσας δεν θα επιβαρύνει πρακτικά τον προϋπολογισμό του Πυροσβεστικού Σώματος καθώς το κτίριο υπάρχει – ανακαινίστηκε και διατίθεται πλέον κατάλληλο για την στέγασή του (έκθεση 2015 της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καρπενησίου).
Η Πυροσβεστική Υπηρεσία Καρπενησίου έχει την δυνατότητα να το στελεχώσει από το υπάρχον προσωπικό της. Είναι άλλωστε γνωστό ότι μέρος αυτού του προσωπικού μετακινείται τακτικά για υπηρεσία σε απομακρυσμένες περιοχές της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.
Όλα τα επόμενα μέτρα που λαμβάνονται από τον Δήμο μας όπως:
Ø      Τοποθέτηση πυροσβεστικών υδροστομίων
Ø      Καθαρισμός και συντήρηση υδατοδεξαμενών
Ø      Καθαρισμός και συντήρηση δημοτικών – δασικών και αγροτικών δρόμων όπως προβλέπεται από την πυροπροστασία και πολιτική προστασία δεν έχουν κανένα νόημα εφόσον δεν λειτουργεί πυροσβεστικό κλιμάκιο στην περιοχή ώστε να επέμβει άμεσα σε ανάλογες περιπτώσεις.
Χρήσιμη θα ήταν μια επίσκεψη και επιτόπια αυτοψία στο Δήμο μας από εκπρόσωπο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και έναν εκπρόσωπο του Αρχηγείου του Πυροσβεστικού Σώματος για επιβεβαίωση όλων των προαναφερθέντων
Ø      Για απεμπλοκή των ενεργειών
Ø      Και επιτάχυνση των διαδικασιών που απαιτούνται για το συγκεκριμένο θέμα.

Ευελπιστούμε να ανταποκριθείτε θετικά στο αίτημά μας συμβάλλοντας στην προστασία του φυσικού - δασικού  πλούτου και στην προστασία του περιβάλλοντος της εν λόγω περιοχής η οποία έχει χαρακτηρισθεί από την UNESCO «ως μία από τις πέντε πρώτες περιοχές του πλανήτη μας  σε καθαρότητα  περιβάλλοντος».

Ο Δήμαρχος


Θεόδωρος Μπαμπαλής