Τετάρτη 3 Ιουνίου 2015

ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΕΙΑ 2015 Μαράθου Αγράφων


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Νομός Ευρυτανίας
Δήμος Αγράφων                                      
Γραφείο Δημάρχου
Τηλ: 2237351318                                                                 Κερασοχώρι, 02 Ιουνίου 2015

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στην πλατεία της Τοπικής Κοινότητας Μαράθου πραγματοποιήθηκε την Κυριακή της Πεντηκοστής η καθιερωμένη εκδήλωση ¨Κατσαντώνεια¨  στη μνήμη του Προεπαναστατικού Ήρωα Αντώνη Μακρυγιάννη - Κατσαντώνη, υπό την αιγίδα του Δήμου Αγράφων, της Τοπικής Κοινότητας Μαράθου και του Συλλόγου Μαραθιωτών.
Από τη Δημοτική Αρχή Αγράφων το παρόν έδωσαν ο Δήμαρχος Αγράφων κ. Μπαμπαλής Θεόδωρος, ο Αντιδήμαρχος Αγράφων κ. Τάκης Κωνσταντίνος, ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Κατσιφός Ευάγγελος και πλήθος προέδρων Τοπικών Κοινοτήτων. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν επίσης ο Βουλευτής Ευρυτανίας κ. Κώτσιας Θωμάς, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Τασιός Αριστείδης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Φακίτσας Βασίλειος, ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Μαράθου κ. Μπαλωμένος Παύλος, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Μαραθιωτών κ. Σβερώνης Ταξιάρχης, ο πρόεδρος της Πανευρυτανικής Ένωσης και καθηγητής κ. Λιάσκος Ηλίας,  ο Διευθυντής της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ευρυτανίας κ. Νικοπολίδης Ιωάννης, ο Εκπρόσωπος της Ιεράς Μητρόπολης Καρπενησίου πατέρας Ευάγγελος Φεγγούλης, ο γνωστός Ζωγράφος κ. Χρήστος Μποκόρος και εκπρόσωποι πολιτιστικών Συλλόγων.
 
Ύστερα από την κατάθεση των στεφάνων, χαιρετισμό απηύθυνε ο Δήμαρχος Αγράφων κ. Μπαμπαλής Θεόδωρος ενώ ακολούθησαν χαιρετισμοί από τους λοιπούς επισήμους και εν συνεχεία ο  πανηγυρικός λόγος της ημέρας ειπώθηκε από τον Καθηγητή και Πρόεδρο της Πανευρυτανικής Ένωσης κ. Ηλία Λιάσκο.
Επί τη ευκαιρία της εκδηλώσεως τιμήθηκε με ανάρτηση αναμνηστικής επιγραφής στο σπίτι που έζησε ο ιστορικός παπάς του Μαράθου, παπά Λάμπρος Μπαλωμένος (1872-1947) ο οποίος ιερούργησε επί 47 συναπτά έτη στον Ι.Ν. Αγ. Ταξιαρχών. Στην ίδια επιγραφή τιμήθηκε και ο υιός του, αγωνιστής και δάσκαλος, Θύμιος Μπαλωμένος (1908-1996), καθώς ίσως οι δυό τους να αποτελούν τις πιο εμβληματικές προσωπικότητες στην ιστορία του Μαράθου. Στη μνήμη τους κλήθηκε να απευθύνει χαιρετισμό ο υιός του Θύμιου Μπαλωμένου και έγκριτος νομικός κ. Μάκης Μπαλωμένος. Στην εκδήλωση τιμήθηκε επίσης και η περίφημη «ζυγιά» της Κρέντης, ο επικεφαλής της παραδοσιακός τραγουδιστής Γιάννης Μάκκας για τα 65 χρόνια παρουσίας του και προσφοράς του στη Δημοτική μας παράδοση και  στο Δημοτικό μας τραγούδι, ο Κωνσταντίνος Κούρος και ο Μπαλωμένος Κωνσταντίνος, μουσικός από το Μάραθο ο οποίος συνέπραξε πολλάκις  με τη ¨ζυγιά¨ της Κρέντης. Το βραβείο για τον επίσης αείμνηστο μουσικό Πάνο Ρούμπο παρέλαβε η πρόεδρος της Τ.Κ. Κερασοχωρίου κα Μαρούλη Μαρία.
Την εκδήλωση πλαισίωσε το χορευτικό τμήμα του Ι.Ν. Αγ. Νεκταρίου Κρέντης.